Livsstil

Skillinge Missionshus når utanför kyrkans väggar

Nominerade till Tidningen Dagens utmärkelse Årets församling 2023: Skapar nya mötesplatser utifrån människors livsfrågor

I sekulära Skåne har Skillinge Missionshus hittat nya sätt att nå ut. Nu kan de blir Årets församling.
– Det har blivit så tydligt att det är Gud som förvandlar människors liv – och inte vi, säger pastorn Bengt Jörnland.

För trettio år sedan ville pastorn Bengt Jörnland ha en utmaning. Han hade arbetat i en församling i småländska Aneby och behövde knappt göra mer än att öppna kyrkdörren för att folk skulle strömma in. Så han bestämde sig för att återvända till sina rötter i Skåne – till ett av Sveriges minst frikyrkotäta landskap.

Vid den tiden bestod Skillinge Missionshus på Österlen av ett tjugotal medlemmar. Stämningen var familjär och varm, men det var inte så många nya som anslöt till gemenskapen.

Bengt Jörnland, pastor, Skillinge missionshus och Mötesplats Ystad.

2001 blev sedan Kalle Spetz, nyutbildad från Missionsskolan i Örebro, föreståndare i församlingen. Då arbetade Bengt Jörnland i grannkyrkan, men 2015 kom han tillbaka till Missionshuset och sedan dess arbetar han och Kalle Spetz tillsammans i församlingen, som tillhör både EFK och Equmeniakyrkan. Genom att våga tänka nytt – och troget hålla ut, har de lyckats nå människor som aldrig tidigare satt sin fot i en frikyrka.

Skillinge missionshus ligger i fiskeorten Skillinge på Österlen.

Utvändigt ser Skillinge Missionshus inte ut som någon typisk kyrka utan smälter snarare in bland de andra vackra villorna på gatan. Det enda som för tankarna till något sakralt är balkongens diskreta kors i svart smide. Ändå har Kalle Spetz och Bengt Jörnland upplevt att en frikyrka i sig kan ha en hög tröskel – och har därför inte låtit sig begränsas av kyrkolokalen.

– Vi tror att det är viktigt att möta människor på deras planhalva och skapa mötesplatser där man kan få känna på och närma sig en kristen tro, säger Bengt Jörnland, som har tagit initiativ till såväl sinnesrogudstjänster på ett galleri som Alpha-kurs på kafé.

Med åren har vi därför behövt ändra vårt synsätt; i stället för att tänka på vad vi vill förmedla, tänker vi nu: Vilka aktuella frågor och behov lever människor med?

– För en människa som inte ens tror att Gud finns, kan det ta långt tid att öppna sitt hjärta och till slut lägga sitt liv i Guds händer. Med åren har vi därför behövt ändra vårt synsätt; i stället för att tänka på vad vi vill förmedla, tänker vi nu: Vilka aktuella frågor och behov lever människor med? Vi behöver börja där.

Just därför har Skillinge Missionshus satsat mycket på att bjuda in till föreläsningar och kurser med existentiella teman. Tillsammans med Equmeniakyrkan, och med medel från Socialstyrelsen, tog församlingens avknoppning i Ystad fram en samtalskurs som utgår från WHO:s åtta dimensioner om existentiell hälsa. Intresset var överraskande stort; drygt 50 personer deltar i samtalen. För den som vill gå vidare bjuder församlingen sedan in till Alpha och gudstjänster.

– Alphakurser har genom åren varit viktiga för oss. Vår församling präglas mycket av det som är Alphas ledord: gemenskap, tydlighet och öppenhet. Vi vill ha respekt för människor och deras processer, samtidigt som vi är tydliga med den kristna trons innehåll, säger Kalle Spetz, som framför allt ser sin tjänst som ett missionsuppdrag.

Kalle Spetz har varit föreståndare i Skillinge missionshus i 22 år.

Han nämner att Skillinge Missionshus inte har upplevt någon ”superexpansion”, men att man genom årens lopp har fått se många människor komma till tro. Det har fött en stor tacksamhet – och ödmjukhet.

– Det har blivit så tydligt att det är Gud som förvandlar människors liv – och inte vi, säger kollegan Bengt Jörnland.

I dag har Skillinge Missionshus 100 medlemmar, men betydligt fler berörs av kyrkans arbete både på den lilla fiskeorten Skillinge och på församlingens utposter i Simrishamn och Ystad. Däremot är det inte ovanligt att det går många år mellan första kontakten med kyrkan och att man blir medlem. Som för Agneta Larsson.

Hon flyttade till Österlen för trettio år sedan, kände ingen, men såg en dag ett anslag om kafékväll med existentiellt tema.

– Egentligen var jag lite skeptisk till frikyrkan, i de kretsar som jag rörde mig i som ung var de flesta det. Då tyckte jag att det fanns något löjeväckande över den tydliga förkunnelsen om Jesus, men nu inser jag att det egentligen byggde på fördomar.

Agneta Larsson kom till Skillinge missionshus första gången för trettio år sedan tack vare en föreläsning. Femton år senare bestämde hon sig för att bli medlem och sitter i dag i församlingens styrelse.

Kafékvällarna blev Agneta Larssons ingång till kyrkan. Hon, som alltid varit en sökande människa och under en tid varit intresserad av New Age, började så småningom besöka gudstjänsterna i Skillinge Missionshus.

– Redan första gången jag kom dit upplevde jag hur en otrolig vänlighet slog emot mig. Det fanns också ett intresse för min person, och jag kände mig sedd, berättar hon.

Även om livet är fullt av bekymmer för oss alla, finns en pulserande glädje i församlingens liv.

—  Agneta Larsson

Vid den här tiden hade Agneta Larsson en partner som inte var så förtjust i att hon gick till kyrkan, så det var först när relationen tog slut som hon blev en mer aktiv gudstjänstbesökare. Hennes tro, som tidigare var intuitiv men vag, fick tydligare konturer, berättar hon. Sedan åtta år tillbaka är hon med i såväl styrelse, programråd och hemgrupp. Och missar sällan en gudstjänst.

Vad betyder församlingen för dig i dag?

– Den betyder familj! Man blir så glad att komma hit. Även om livet är fullt av bekymmer för oss alla, finns en pulserande glädje i församlingens liv. Att vara del av en kyrka har gett mig en annan livskvalitet.

Agneta Larsson är i dag 70 år. Hon är representativ för Skillinge där majoriteten av de drygt 900 invånarna är äldre. Något som också återspeglas i församlingen.

– Jag anses ju fortfarande som en ungdom med mina 48 år, skrattar Kalle Spetz, som har varit pastor där i över tjugo år. Han understryker att han skulle vilja vara del av församlingen även om han inte vore anställd.

– Det är en barmhärtig gemenskap där människor får rum, där det finns en förståelse för att allt inte är perfekt och att vi människor ofta misslyckas, säger han.

Kalle Spetz arbetar halvtid som föreståndare och halvtid med församlingens sociala företag Talentbyrån som hjälper arbetssökande att hitta jobb. Företaget har utvecklats i nära samarbete med Hyllie Park folkhögskola, och har i dag avtal med Arbetsförmedlingen. Allt började egentligen 2015 då många flyktingar kom till Österlen och Hyllie Park började bedriva SFI-undervisning i Skillinge Missionshus med hjälp av församlingens volontärer. I dag har folkhögskolan och Talentbyrån gemensamma lokaler i Simrishamn.

– Vi ser det som en form av diakoni. I en tid av polarisering känns det hoppfullt att kunna erbjuda en plats där människor med olika social bakgrund och nationalitet får mötas, säger Kalle Spetz.

2015 kom många flyktingar till Österlen och fick svenskundervisning i Skillinge missionshus tack vare ett samarbete med Hyllie Park folkhögskola.

Han nämner att det i en församling som aktivt sträcker sig utåt mot närsamhället kan finnas en risk att tappa den egna inre fördjupningen. Just därför är man mån om att förena låga trösklar med djupa valv. Gudstjänst och hemgrupp är stommen i församlingen. Och gudstjänsten är likadan varje söndag: alltid nattvard, alltid vittnesbörd. Och så lovsång, predikan och förbön med smörjande med olja.

– Vi har märkt att fördjupning och längtan att nå vidare hör samman. När man dricker ur kärlekens källa börjar det sippra över. Johannesevangeliet 15:5 är något av vår församlings bibelvers: ”Jag är vinstocken, ni är grenarna. Om någon är kvar i mig och jag i honom bär han rik frukt: utan mig kan ni ingenting göra.”

---

Fakta: Skillinge Missionshus

  • Grundades 1986 då tre frikyrkoförsamlingar från Svenska missionsförbundet, Svenska baptistsamfundet och Örebromissionen gick ihop.
  • Missionshuset i Skillinge byggdes 1912 och ligger i Skillinge i Simrishamn kommun.
  • I dag tillhör församlingen både Equmeniakyrkan och EFK.
  • Församlingen driver det sociala företaget Talentbyrån i samarbete med Hyllie Park folkhögskola. Man bjuder också ofta in till föreläsningar och har nu en kurs i existentiell hälsa. Dessutom har man en avknoppning i Ystad.
  • Föreståndare är Kalle Spetz. Bengt Jörnland är pastor.

---

Fler artiklar för dig