Livsstil

Heart Sthlm vill vara en räddningbåt på mörka vatten

Nominerade till Tidningen Dagens utmärkelse Årets församling 2023: Flavia Perez vision om en ark fylld av räddade människor är på väg att bli verklighet

Gängkriminella, missbrukare, ensamstående mammor och så några vanliga nyfikna frikyrkokristna. Så beskriver pastorsparet Leo och Flavia Perez den gudstjänstfirande församlingen i Heart Sthlm.

Dagen har tidigare skrivit om Flavia Perez resa från en trasig uppväxt kantad av missbruk och kriminalitet till ett nytt liv tillsammans med Gud. Frälsningshistorien gav också eko i vänkretsen och ledde till att Flavia och maken Leo fick spela nyckelroller i väckelsen runt gangsterrap-gruppen Kartellen. En händelsekedja där bland annat Sebastian Stakset och Betz Assefa kom till tro och vände om från sina gamla liv.

Makarna Flavia Perez och Leo Areosa är pastorspar i församlingen Heart Stockholm. De firar söndagsgudstjänster i Folkungakyrkan och till gudstjänsterna kommer många som tidigare haft koppling till gängmiljöer.
”För oss är det här ingenting okänt, så vi frimodiga att gå in i de här miljöerna med ljus, hopp och Jesus till de här människorna.”, säger pastorerna själva.

– Sebastian är en evangelist och jag skulle säga att Heart Sthlm började via honom, säger Flavia Perez som tillsammans med Leo leder församlingen sedan augusti förra året.

Hon berättar om hur den grupp som skulle komma att utgöra grunden till Heart Sthlm först möttes i en källare i förorten Kärrtorp. Många nyfikna människor strömmade till och flera kom till tro.

– De döpte massor av människor ute i sjön och i varandras badkar, eftersom de inte hade någon dopgrav där i källarlokalen, berättar Leo Perez.

Åren från det att Flavia kom till tro 2010 fram tills att hon och Leo började leda Heart Sthlm 2022 beskriver hon som en lång och viktig förberedelsetid. Hon byggde upp och arbetade med en avhopparverksamhet och Leo jobbade inom Frälsningsarméns fotbollsarbete.

En natt hade Flavia en märklig dröm. Det hade brutit ut krig och hon och Leo hade varsin räddningsväst och stod och pekade tusentals människor i en ny riktning - mot en gigantisk ark som låg och väntade. Bilden av arken återkom många år senare när Flavia plötsligt en morgon vaknade upp med ett märkligt ord på hjärnan. Ordet var Europakonferensen och efter att ha googlat insåg hon att det var en stor kristen konferens som just då pågick på Livets ord i Uppsala.

– Jag berättade för Leo och vi fyllde en bil och åkte dit. På kvällsgudstjänsten satt vi längst bak när predikanten, som hette Tim Ross, började att tala om arken och sedan pekade han på mig och Leo, säger Flavia Perez.

– Han sa att han upplevde att vi skulle vara med och bygga en ark för tusentals människors frälsning. Han sa att han upplevde att vi skulle befinna oss på farliga platser och vinna människor och han bad alla pastorer att komma fram och be för oss, fortsätter Leo Perez.

Upplevelsen på konferensen blev ett startskott på Leo och Falvias gemensamma församlingstjänst och redan ett par veckor senare stod de som ledare för Heart Sthlm.

Makarna Flavia Perez och Leo Areosa är pastorspar i församlingen Heart Stockholm. De firar söndagsgudstjänster i Folkungakyrkan och till gudstjänsterna kommer många som tidigare haft koppling till gängmiljöer.
”För oss är det här ingenting okänt, så vi frimodiga att gå in i de här miljöerna med ljus, hopp och Jesus till de här människorna.”, säger pastorerna själva.

Det ska vara en plats där människor får bli bemötta, sedda, bekräftade och älskade som de är.

—  Flavia Perez

I dag firar Heart Sthlm gudstjänst i Folkungakyrkans lokaler på Södermalm. Leo Perez konstaterar att det är en minst sagt blandad skara som söker sig till gudstjänsterna.

– Det är de mest utsatta och brustna människorna som kommer. Det kan vara missbrukare, hemlösa, ensamstående kvinnor med massa barn som springer runt. Människor med bakgrund i gängkriminalitet, men sedan så kommer det en del kyrkvana besökare också, säger han.

– I söndags hade vi besök från en kyrka i Örebro. Efter gudstjänsten skulle de beskriva vad de varit med om och de sa att ”ljudet hos er är dåligt, texten på väggen ser ut att vara skriven av någon med dyslexi, men den helige Ande är här och rör vid människor”, berättar Flavia Perez.

En av dem som hittat till Heart Sthlm är Claudia Castro Tello. Hon konstaterar att mötet med Jesus i stockholmsförsamlingen förändrat henne i grunden.

– För mig betyder Heart mötet med Jesus. Jag kände till Gud tidigare, men jag hade ingen koll på Jesus eller den Helige Ande. Det är klart att man hade hört talas om ”Jesus i krubban” och “Jesus med sandalerna”, men jag visste inget mer.

Claudia Castro Tello berättar att hon hittade till Heart Sthlm under en jobbig tid, då hennes man satt i fängelse.

– Jag trodde att jag skulle känna mig helt utanför när jag kom dit med mina tre barn. Men det fanns verkligen alla typer av människor där.

Claudia Castro Tello

Efter mötet med Jesus har mycket förändrats i Claudias liv. Hon beskriver det som “att hennes kopp fyllts på så att det rinner över kanten till andra”.

– Det här har påverkat hela min familj. Min man har kommit med i kyrkan sedan han kom ut från fängelset. Jag kan knappt tro mina ögon när jag ser honom vara med och hjälpa till i söndagsskolan, Barnlandet i Heart. Min mamma har också börjat gå på gudstjänsterna och min pappa och min bror har båda börjat gå bibelskolan. Jesus har verkligen förändrat hela mitt liv.

I dag är Claudia Castro Tello engagerad i bibelskolan och i den övergripande organisationen av teamen i församlingen.

– Nyligen kom en häktespräst till en gudstjänst. Han berättade att han varit skeptisk eftersom det är lite pingstaktigt här, men när han kom in i kyrksalen kunde han inte hålla tårarna tillbaka för var han än tittade såg han tidigare klienter som stod och sjöng med i lovsångerna, berättar hon.

Makarna Flavia Perez och Leo Areosa är pastorspar i församlingen Heart Stockholm. De firar söndagsgudstjänster i Folkungakyrkan och till gudstjänsterna kommer många som tidigare haft koppling till gängmiljöer.
”För oss är det här ingenting okänt, så vi frimodiga att gå in i de här miljöerna med ljus, hopp och Jesus till de här människorna.”, säger pastorerna själva.

Förutom Folkungakyrkan där Heart Sthlm firar sina söndagsgudstjänster relaterar församlingen också till Livets ord i Uppsala, som har ett samarbete bland annat kring församlingens bibelskola.

– Rent organisatoriskt är vi en del av Heart of Evangelisms paraply. Dit hör också Barmhärtighetens hus, evangelisationskampanjerna “Det finns hopp” samt tre second handbutiker, berättar Flavia Perez.

Mycket har hänt i Heart Sthlm under det senaste året. Bland annat har man under våren fått nycklarna till ett socialt center nära Skogskyrkogården. Där bedriver man redan i dag bibelskola med ett trettiotal elever och har kontor och själavårdssamtal. Men visionerna är större än så.

– Tanken är att vi ska ha föreläsningar här om allt från medberoende, till tolvstegsprogram, föräldraskap och privatekonomi. Människor som likt mig vuxit upp i dysfunktionella familjer där man inte kunnat hantera ekonomi behöver lära sig allt sådant från början, säger hon.

Flavia Perez är tydlig med att alla oavsett vad de har för tro eller bakgrund kommer att vara välkomna till centret.

– Det ska vara en plats där människor får bli bemötta, sedda, bekräftade och älskade som de är.

Många som kommer till er kommer direkt från gängmiljöer. Hur är det att stå mitt i ett sådant arbete?

– Det är inte jobbigt för oss. Vi vet hur det är att vara där. För oss är det här ingenting okänt, så vi frimodiga att gå in i de miljöerna med ljus, hopp och Jesus till de här människorna, säger Leo Perez.

– För mig handlar hela mitt liv om just det, att peka människor till Jesus. Det är inte viktigt för mig att människor kommer just till Heart, utan att de kommer till Jesus. Vi vill leda människor till Arken, till Faderns famn, fortsätter Flavia Perez.

---

Fakta: Heart Sthlm

Heart Sthlm Firar gudstjänst i Folkungkyrkan på Södermalm i Stockholm. De har också ett socialt center nära Skogskyrkogården.

Flavia och Leo Perez är pastorspar och just nu söker man också en barnpastor på deltid.

Församlingen har funnits sedan 2019.

Man för ingen statistik över besökarna men gudstjänsterna brukar samla cirka 100-200 personer.

Församlingen är i dagsläget inte anslutet till något samfund.

---

Fler artiklar för dig