Livsstil

Kortlek ska få svenskar att prata om döden på ett tidigt stadium

Det nationella forskningsprogrammet DöBra: Lyfta samtalen om döden och döendet på ett naturligt sätt.

Det drabbar oss alla förr eller senare – ändå är det svårt att prata om döden, särskilt med våra nära och kära. Men det finns verktyg som kan hjälpa till att avdramatisera de svåra samtalen.

Att inte känna smärta, att inte vara ensam, att få ha sina nära och kära bredvid – vad är viktigast för dig när du närmar dig livets slut? DöBra-kortleken har korta fraser som ger uttryck för både fysiska, psykiska, praktiska och existentiella behov. Kortleken kan användas både av vårdpersonal och av anhöriga som vill prata med en närstående som till exempel drabbats av svår sjukdom. Genom att lägga korten i olika högar kan du visa dina prioriteringar inför livets slut.

– Vi märker att det är viktigt att prata om sin egen död i ett så tidigt stadium som möjligt, innan man blivit så svårt sjuk att döden är nära förestående. Kortleken är ett sätt att skapa ett forum för det samtalet, säger Malin Eneslätt, en av flera forskare i det nationella forskningsprogrammet DöBra.

Det blir ett sätt att komma närmare varandra.

—  Malin Eneslätt

Är det viktigt att vi pratar mer om döden? Både ja och nej, menar Malin Eneslätt:

– Det kanske inte är viktigt för alla. Vi är överens i vårt forskningsprogram om att man inte ska framställa det som någon slags moralisk plikt, att du skulle vara en bättre människa om du pratar om döden. Men det är viktigt att vi skapar forum där samtalet om döende, sorg och svår sjukdom får finnas för den som behöver det.

Studier har visat att även relativt friska människor tänker en hel del på döden men att man undviker att prata med sina närstående om det av rädsla för att göra någon ledsen och upprörd. Här kan kortleken hjälpa till, förklarar Malin.

Malin Eneslätt.

– Att ha något att sätta i händerna öppnar upp för det svåra samtalet. Det kan vara lättare att inte behöva se varandra i ögonen när man pratar om svåra saker.

Att ha det här samtalet med en närstående gör något med relationen.

– Det blir ett sätt att komma närmare varandra. Vi har sett många exempel på par som levt länge tillsammans men som ändå blir förvånade när man hör hur den andre vill ha det i livets slutskede. Man lär känna varandra på ett nytt sätt.

---

Fakta: Forskningsprogrammet DöBra

  • Forskningsprogrammet DöBra bedrivs vid Karolinska Institutet och Luleå tekniska universitet med syfte att hjälpa människor att vara bättre förberedda på mötet med döden och sorgen.
  • Forskningsprogrammet bygger på internationell teoribildning, Compassionate communities. Man har också gått in i ett nytt EU-projekt, Compassionate Workplaces, som handlar om hur arbetsplatsen kan vara ett mer proaktivt stöd för medarbetare som drabbas av svår sjukdom och död.

---

Fler artiklar för dig