Livsstil

Pingstkyrkans nattfotboll skapar glädje och ett lugnare Gottsunda

Teamet bakom nattfotbollen i Gottsunda är nominerade till priset Årets medmänniska som delas ut på Dagengalan 2023

Varje lördag bjuder Pingstkyrkan i Uppsala in till Nattfotboll i Gottsunda, en förort som ofta omges av svarta rubriker på grund av de pågående gängkonflikterna i området.
– Jag känner mig aldrig rädd när jag kommer dit. Jag är bara glad att få bidra till förändring i de här ungdomarnas vardag, säger Ryan Kristell, en av eldsjälarna.

Gängkriget har under hösten skakat Sverige och särskilt intensivt har det varit i Stockholms- och Uppsalaområdet. Från många håll ropas det efter alternativa positiva gemenskaper för unga killar i utsatta förorter. Ett lyckat sådant initiativ är Nattfotbollen i Gottsunda, som Pingstkyrkan i Uppsala arrangerar i samarbete med fotbollsklubben Sirius.

– Vi har gjort det här i tre år nu och märker vilka förtroenden vi får med de här killarna. Vi möter dem på lördagskvällarna på fotbollsplanen och bjuder också in dem hit till kyrkan för olika aktiviteter, säger Robert Wirehag, pastor i Pingstkyrkan i Uppsala.

Vi möter honom och de tre andra i teamet kring Nattfotbollen; Ryan Kristell, Mehret Yohannes och Alejandro Roman. Nu är kvartetten nominerad till Årets medmänniska, en utmärkelse som vanligtvis går till en enskild person. Men när det gäller arbetet i Gottsunda är det tydligt att det är just ett teamwork.

De här killarna har blivit svikna av många, vi vill visa på något annat.

—  Robert Wirehag

Hur påverkar det er att engagera er i de här ungdomarna?

– Det är kul att få vara där och träffa killarna. Jag tycker aldrig att det känns hotfullt, ibland kan de kanske bråka lite med varandra på fotbollsplanen, men de är jättetrevliga mot oss ledare. Det känns bra att få göra något positivt för dem och att få bidra med lite positiv energi, säger Mehret Yohannes och hon får medhåll av Ryan Kristell.

– För mig blir det en stor kontrast i vardagen att komma hit. Det bygger upp mig och jag är så glad och tacksam att kunna vara med och bygga upp de här grabbarna, säger han.

19-årige Ryan Kristell själv var länge en lovande fotbollstalang från Sirius akademi som bland annat provspelat för IK Brage i Borlänge. Även Alejandro Roman har spelat fotboll en stor del av sitt liv.

– Jag har spelat fotboll i 35 år och lärde känna de flesta av mina vänner från uppväxten genom fotbollen. Många av mina vänner från ungdomen gick det bra för, men en del hamnade snett på grund av droger och annat. Det kan ha att göra med att jag brinner för att hjälpa de här ungdomarna, säger han.

Hur går en kväll till?

– Vi har en inledning på kanske femton minuter, där vi pratar lite grundläggande om värderingar och hur vi vill att man ska vara mot varandra under våra samlingar. Sedan blir det en ren fotbollsturnering med mindre lag följt av prisutdelning. Priserna kan variera från vecka till vecka. Någon gång tävlar man om en godispåse, men i slutet på oktober har Sirius fixat så att 30 killar får åka till Tele2 Arena i Stockholm och titta på den allsvenska fotbollsmatchen mellan Hammarby-Sirius, säger Robert Wirehag.

Just detta att försöka få ungdomarna att för en stund få lämna sin miljö tror teamet bakom nattfotbollen är särskilt angeläget.

– Nyligen hade vi ett stort gäng av dem här i kyrkan. Vi hade släckt ner i kyrksalen och körde laser game. Vi hade också besök av en pastor från Hope Church i Vetlanda som delade sin livsberättelse, berättar Mehret Yohannes.

Hur har ni gjort för att vinna deras förtroende?

– Det finns mycket jargong och grupptryck bland killarna, så för att få kontakt med dem krävs det ofta att man försöker sitta ner med dem en och en. På så vis får man successivt ett förtroende. Men det kommer inte gratis, man måste jobba långsiktigt. En annan sak jag märkt är att ärlighet är det enda som funkar. Man behöver sätta gränser och vara stenhård, men samtidigt göra det med enormt mycket kärlek, säger Robert Wirehag.

Han säger att han själv inte är uppväxt i “orten”, men med “orten” då en av hans närmaste barndomsvänner kom från ett utanförskapsområde och hamnade snett under uppväxten. Samtidigt konstaterar han att det inte är helt lätt att komma in i miljön i Gottsunda med en vanlig svensk bakgrund.

– De här killarna har blivit svikna av många, vi vill visa på något annat. Det är inte alltid lätt, du får inga komplimanger av de här killarna. Men jag minns när jag varit borta en lördag och kom tillbaka till nattfotbollen. Då ropade någon ”Alla på Robert!” och femton tonåringar kastade sig på mig och brottade ner mig. Jag var helt chanslös, men någonstans insåg jag att det där var deras sätt att visa att de gillade mig.

Ryan Kristell håller med:

– Jag ska absolut inte säga att jag har samma uppväxt som de här killarna, men jag gick i skolan i Gottsunda på mellan- och högstadiet så jag var i området varje dag från femman till nian.

– Jag känner mig aldrig rädd när jag kommer dit. Jag är bara glad att få bidra till förändring i de här ungdomarnas vardag. Min tro är anledningen till att jag engagerar mig. Tron bär mig och hjälper mig och det är ju det man skulle önska för de här grabbarna också.

Hur märker ni av våldet?

– Nyligen när vi spelade kom två killar inspringande. De var livrädda och skrek att det var skottlossning utanför. Den gången var det troligen falskt larm, men det visar att de ständigt lever med den här rädslan, säger Alejandro Roman.

– Det var polisen som föreslog tiden, att arrangera något just sent på lördagskvällarna. De behövde någon som tröttade ut de här killarna och fick dem att fokusera på något positivt i stället för att riskera att hamna i mindre genomtänkta miljöer, fortsätter han.

– Fotbollen är ju redskapet. Men vårt mål är ju att hjälpa de här killarna att se att man kan leva ett annat liv, fortsätter hon.

Kan det aldrig vara frustrerande att arbeta med det här när så mycket i utvecklingen verkar peka åt helt fel håll?

– Jo, självklart är det det. Man skulle vilja vara där dygnet runt. Ofta möter vi polisbilen när vi åker därifrån. Men vi kan inte göra mer än det vi redan gör, säger Robert Wirehag.

– Vi skulle gärna ha fritidsgård fem dagar i veckan. Det tar tid att komma in på djupet med de här killarna. Men jag har märkt att det ger resultat att stå kvar och ha tålamod, när många andra vänder ryggen till. Vi vill visa att vi finns här för deras skull, säger Alejandro Roman.

---

Fakta: Nattfotbollen i Gottsunda

  • Varje lördagsnatt arrangerar Uppsala Pingst fotboll i förorten Gottsunda.
  • Arbetet sker i samarbete med fotbollsklubben Sirius.
  • Teamet från pingstkyrkan består av Alejandro Roman, Mehret Yohannes, Ryan Kristell och Robert Wirehag.
  • Nomineras till Årets medmänniska: För att med fotbollen som verktyg sprida hopp, glädje och framtidstro i en av Sveriges mest utsatta förorter.

---

Fler artiklar för dig