Livsstil

Hon tar strid för utsatta kvinnors återupprättelse och självkänsla

Nina Eriksson nomineras till priset Årets medmänniska som delas ut under Dagengalan. Hon nomineras för sitt engagemang för utsatta kvinnor och för att hon arrangerat kvinnokonferensen Inre helande i Borås

Under årets Pingst pastor upplevde LP-inspiratören Nina Eriksson hur det ”plingade till i hjärtat”. En idé hade fötts till en konferens för att stärka kvinnors självbild och självkänsla. I september samlades hundra kvinnor i alla åldrar för att utmanas och utrustas.

Under nio år har Nina Eriksson bjudit in till så kallade Debora-helger. Samlingar där utsatta kvinnor fått verktyg, råd och uppmuntran för att utvecklas. Hon har själv utvecklat det “jag-stärkande” samtalsmaterialet som följs under samlingarna. Under det senaste året har hon dessutom varit med och tagit fram Känslor och sånt, som är ett liknande material för att stärka män.

– Jag kämpar ständigt för att försöka hjälpa andra kvinnor. Det är det som driver mig i allt jag gör. Men jag jobbar ju också för att få männen att må bättre. Om män mår bättre så är det färre kvinnor som far illa, konstaterar Nina Eriksson.

– Det här med att ta fram material är verkligen en gåva jag fått och förra veckan kunde vi för första gången ha parallella samlingar för både män och kvinnor med de här båda materialen.

Till vardags jobbar hon som inspiratör inom LP-rörelsen och som verksamhetsansvarig för LP Kvinna. Med sig i bagaget bär hon själv en stark livsberättelse om hur hon med Guds hjälp lyckades besegra ett 17 år långt missbruk av tung narkotika. När allt var som mörkast försökte Nina dränka sig i Skellefteälven. Men i det kalla vattnet hörde hon sig själv ropa till Gud. Det blev början på en resa där hon närmade sig den kristna tron.

En viktig hållplats på den resan blev LP-verksamhetens behandlingshem för kvinnor. Föga visste dock Nina under behandlingen att hon i framtiden skulle vara en av de ledande figurerna inom samma rörelse.

– Jag började min resa inom LP med att få komma tillbaka och jobba på just det behandlingshemmet där jag blivit nykter och drogfri. Det var en fantastisk känsla av revansch, säger hon.

Nina Eriksson påminner om en slags frikyrkans Pippi Långstrump - stark, energisk och livfull. En överlevare och idéspruta som brinner för att hjälpa andra. Sedan hon blev kristen har hon tillsammans med maken Peppe bott på ett flertal olika platser i Sverige och arbetat i flera olika församlingar. Vid sidan av det nya materialet Känslor och sånt var hon också med och arrangerade kvinnokonferensen Inre helande tidigare i höstas. Dessutom skriver hon på en bok om sårbarhet.

Idén till en särskild kvinnokonferens för inre helande kom till henne en kväll under konferensen Pingst pastor i januari i år. Nina fick en plötslig ingivelse att låta fler kvinnor få del av innehållet på Deborahelgerna. För sin inre syn såg hon en konferens där ett större antal kvinnor kunde samlas för att fylla på med vila och kärlek. En plats där de kunde utrustas med verktyg för att ta sig ur medberoende och destruktiva relationer och samtidigt fyllas på med läkande kristen undervisning om självbild, självkänsla och Guds kraft.

– Jag fick feeling där på konferensen och det plingade liksom till i hjärtat. Då visste jag att det var dags.

Nu vidtog förberedelsearbetet. Nina Eriksson började prata med företagare, fixade talare, sponsorer och hyrde Sjöbonäs församlingsgård i närheten av Borås, där hon och maken bor.

– Hela helgen kostade 500 kronor per deltagare. Men jag ville inte att någon skulle tvingas avstå av ekonomiska skäl, så priset gällde bara dem som hade råd och kunde betala, berättar hon.

– Det blev fantastisk respons när jag ringde runt. Så många ville vara med och sponsra. Och inte bara med pengar till anmälan. Frälsningsarmén här i Borås kom till exempel med jättegoda kakor och Sisters International skänkte också gåvor till deltagarna.

Den första september var det då äntligen dags för konferenshelgen för inre helande. Nina Eriksson beskriver att det var en mäktig känsla att se de närmare hundra deltagarna som fanns på plats.

– Det var otroligt roligt att möta alla. Den äldsta kvinnan var i 80-årsåldern och den yngsta var en åttaåring som följde med sin mamma. Det är fantastiskt att få tala tro in i de här kvinnornas liv och situationer. Man kan nästan se hur deras ryggar rätas upp och hur Gud ger dem tillbaka deras värdighet, självkänsla och livsglädje.

– Sedan var vi på en helt fantastisk plats med möjlighet till bad, bastu och kanoter och vi kunde dessutom ha ett dop nere i sjön.

Upplever du att din bakgrund hjälper dig att möta de här kvinnorna?

– Ja, och jag är otroligt tacksam över min resa. Det var definitivt inte enkelt att ta sig ur missbruket och komma till den plats jag är på i dag. Jag möter många som kan relatera till min berättelse.

– Samtidigt känner jag att det jag har att ge inte bara är relevant för den som har missbruksbakgrund. Jag är ledare och i den kallelsen finns en ständig längtan efter att se människor utvecklas.

Jag har upplevt ett tilltal att konferensens ska ha temat ”Jordad i Jesus”. Jag har ingen aning om vad Gud menar med det, men det ska bli spännande i alla fall.

—  Nina Eriksson

Nina Eriksson berättar att kvinnokonferensen gett så mycket mersmak att hon redan bokat kursgården även för nästa år.

– Jag har upplevt ett tilltal att konferensen ska ha temat ”Jordad i Jesus”. Jag har ingen aning om vad Gud menar med det, men det ska bli spännande i alla fall, säger hon och skrattar.

Hur känns det att vara nominerad till Årets medmänniska?

– Du vet den här klyschan, ”jag känner mig redan som en vinnare” - precis så känns det. Sedan hoppas jag ju så klart vinna en jordskredsseger ändå. Men det känns stort att vara nominerad.

– Medmänsklighet ligger mig varmt om hjärtat. Jag känner att allt jag gjort liksom kan sammanfattas i det. Från konferensen nyligen till en massa annat. Jag drev till exempel kvinnoboendet, Deborahuset i Skellefteå under några år och upplevde hur Jesus var med i arbete väldigt starkt under den perioden. Av alla grejer jag lyckats åstadkomma var nog det en av de viktigaste sakerna. Det var så konkret och så fyllt av kärlek.

Hur skulle du beskriva ditt eget ledarskap?

– Jag älskar att möta någon och se personen i ögonen och ge dem uppgifter de kan växa i. Att se hur människor växer och att ha Jesus som ledstjärna i det arbetet – det kan ju inte bli bättre!

---

Fakta: Nina Eriksson

  • Ålder: 51 år
  • Familj: Maken Peppe.
  • Bor: I Borås.
  • Gör: Inspiratör inom LP-verksamheten
  • Nominerad till årets medmänniska: För sitt mångåriga engagemang för att styrka och lyfta utsatta kvinnor som under 2023 bland annat tagit sig uttryck i en välbesökt konferenshelg för inre helande i september.


---

Fler artiklar för dig