Livsstil

”Tillsammans med anhöriga är min uppgift att göra döden värdig”

Dödsdoulan Jessica Cederholm valde att gå utbildningen efter att själv ha funnits med i livets slutskede

Jessica Cederholm är en av få dödsdoulor i Sverige. Tidigt i livet kom hon i närkontakt med döden, både genom sin mammas sjukdom och sin egen. Det ledde henne så småningom fram till att gå utbildningen för dödsdoulor.

Ända sedan tonåren har döden funnits som en väsentlig del i Jessica Cederholms liv. När utbildningen av dödsdoulor startade i Sverige var det naturligt att anmäla sig.

– Utbildningen erbjuder de verktyg man behöver för att kunna ge den döende god och kunnig hjälp, säger hon.

Jessica var bara 13 år när hennes mamma första gången fick cancer.

– När jag var 41 dog hon på hospice och jag kom återigen i närkontakt med döden. Året därpå, 2015, genomgick jag själv operation för bröstcancer samt fick cellgifter. Min upplevelse av att leva med döden som en direkt möjlighet blev intensifierad.

I samma veva påbörjade Jessica Cederholm en femårig terapeututbildning och i dag arbetar hon som samtalsterapeut i Göteborg, med specialinriktning mot sorg och död. Hon leder också bland annat samtalsgrupper som kallas ”Dödensnacket”.

– Dödsdoulan hörde jag talas om första gången på ett så kallat “Death Cafe”, där Jenny-Ann Gunnarsson berättade om sin utbildning i England. När den sedan kom även till Sverige gick jag utbildningen, 2021 till 2022.

Vad har den främst gett dig?

– Insikten om värdet av att vara en lyssnande medmänniska, samt praktisk kunskap om hur man tar hand om en döende människa tillsammans med de närstående för att göra döden värdig.

Hur får du dina dödsdoula-uppdrag?

– Via sociala medier, annonser, begravningsbyråer, personliga möten och informationsträffar. Det är dock viktigt att påpeka att min huvudsakliga sysselsättning är att vara terapeut.

Vad kostar det att anlita dig?

– Timpriset ligger på runt 950 kronor. Vanligtvis kan vi komma överens om ett paket med på förhand bestämt antal träffar och då kan priset bli lägre.

Var utbildningen krävande?

– Inte speciellt, bara intressant. Däremot var examensarbetet relativt omfattande och krävde både tid och fokus. Efter att det är genomgånget får man en kvalitetsstämpel vilket jag tycker är tryggt såväl för mina klienter som för mig själv, säger Jessica Cederholm.

Fler artiklar för dig