Livsstil

Hon var först i Sverige att bli certifierad dödsdoula

“Vi har även präster på våra kurser, men rekommenderar att de skiljer på den rollen och funktionen som dödsdoula”, säger Jenny-Ann Gunnarsson.

Jenny-Ann Gunnarsson var den första i Sverige att bli certifierad dödsdoula. Det är ett fenomen som håller på att växa till sig i Sverige. Uppgiften går ut på att underlätta för både den döende och anhöriga och göra livets sista tid så fin som möjligt.

NÄSSJÖ. När livet plötsligt tar en oväntad vändning står vi ibland handfallna. Det gäller inte minst döden. Här har den så kallade dödsdoulan en viktig uppgift, menar Jenny-Ann Gunnarsson. Hon är den enda i Sverige som utbildar dödsdoulor – personer som betjänar den som står i begrepp att lämna denna världen.

– Vi är en länk mellan den döende, sjukvården och de anhöriga, säger Jenny-Ann Gunnarsson.

Vi möts på Hotell Högland i Nässjö, där den sjätte kullen dödsdoulor inom kort ska inleda sin första kurshelg. I närheten ligger den fridfulla Ingsbergssjön dit vi vandrar medan vi samtalar.

– Efter gymnasiet lämnade jag Nässjö där jag växte upp och hann jobba inom servicenäringar såväl i Sverige som utomlands. Bland annat arbetade jag i London, berättar Jenny-Ann Gunnarsson.

Så kom dråpslaget. Hösten 2010 konstaterades hennes mamma obotligt sjuk i lungcancer, blott 67 år gammal. Förloppet tog sedan bara sex veckor.

– Jag var hos henne nästan hela tiden och vårdade henne i vår familj, med hjälp av bland annat fantastiska palliativa vårdteam.

Upplevelserna förändrade bokstavligen Jenny-Anns liv.

– Det gjorde lika outplånliga intryck som min dotters födelse något decennium tidigare. Livet och döden. Detta kunde jag bara inte släppa.

Hon började praktisera gratis på ett par begravningsbyråer. Och samtidigt spirade drömmen om att på heltid bruka sin passion för service, till att hjälpa människor i livets slutskede. År 2013 öppnade hon sin egna byrå Vila Begravning i Göteborg.

– Jag ville mer än att bara sköta själva begravningen. Det är viktigt att människor redan vid första besöket kan få komma i gång med sorgearbetet.

Jenny-Ann Gunnarsson som är förgrundsgestalten vad gäller så kallade dödsdoulor i Sverige.

Byrån anordnade bland annat evenemang som ”Dösnack hos Vila” och ”Urnstuga” där man sätter ihop en egen liten urna med material från krematoriet. Jenny-Ann Gunnarsson hängde även på trenden med ”Death Cafe”, som är stor bland annat i England och där man under otvungna former samlas för att dryfta frågor kring döden och döendet. Hon gick också en kurs på Svenska institutet för sorgbearbetning i Stockholm.

Så kom då dödsdoulan in i bilden. Företeelsen är vitt spridd i den engelskspråkiga världen och ”doula” är det grekiska ordet för någon som tjänar andra. En del känner säkert till det svenska begreppet ”förlossningsdoula”.

– Jag gick en tvåårig utbildning i England; ”End of Death Doula” att vara doula i livets slutskede och som vi benämner dödsdoula.

År 2019 tog Jenny-Ann Gunnarsson sin engelska ”examen” och blev Sveriges första certifierade dödsdoula.

– Jag och en kollega startade första utbildningen i Nässjö 2021. Och nu under hösten kör vi alltså sjätte gruppen. Varje utbildningsomgång består av tre fysiska träffar under tre dagar, en digital del och ett större skriftligt hemarbete, samt slutligen ett antal examinationsuppgifter.

– Hur bra den engelska utbildningen än är, så är den inte anpassad för svenska lagar och förhållanden. Så jag gjorde till att börja med om den rejält.

Hon beskriver dödsdoulans roll som att vara en länk mellan den döende, de närstående och vården, samt övriga samhället.

– Vi är på plats i det egna hemmet, på sjukhus, på hospice eller var den döende än befinner sig och vid behov går vi att nå även över telefon. Den döendes och hans eller hennes välbefinnande står i centrum.

Om klienten i fråga är kristen, får och kan dödsdoulan då exempelvis läsa ur Bibeln och kanske någon psalmvers?

– Det finns inga hinder för det, klientens önskan avgör. Vi har även präster på våra kurser, men rekommenderar att de senare i sin praktik skiljer mellan den rollen och funktionen som dödsdoula.

Den som exempelvis bevittnat ett hastigt dödsfall vet hur mycket praktiskt som behöver ordnas. Även här kan dödsdoulan vara behjälplig.

– Dödsdoulan har övergripande kunskap vad gäller juridiska dokument och begravningsbestyr. Ofta kan de anhöriga ha så fullt upp med sorg att det är stor befrielse att få hjälp med det.

– När livet håller på att ta slut kan även gamla konflikter dyka upp. Vi försöker då få de anhöriga att pausa sådant, förklarar Jenny-Ann Gunnarsson.

Runt 25 dödsdoulor har hittills fått sin certifiering och ytterligare ett tiotal befinner sig i pipeline, berättar hon. Vad innebär då certifieringen?

– En del av examinationsuppgifterna är på engelska och sänds till vår motsvarighet i England ”End of Life Doula UK”-organisationen för granskning. De står inte över oss, utan är neutrala och kollegiala. Vi upplever att förfarandet innebär en extra kvalitetsstämpel.

Dödsdoulorna är etiskt neutrala och får inte på minsta vis blanda sig i ordinarie sjukvården. Vad säger då att de verkligen behövs?

– När den fungerar som allra bäst är exempelvis svensk palliativ vård fantastisk. Men ofta går personalen på knäna och då kan vi vara en extern stödfunktion, svarar Jenny-Ann Gunnarsson.

Ännu är verksamheten bara i sin linda i Sverige.

– Vi rekommenderar inte att någon ska vara dödsdoula som huvudsyssla. Det är en roll som ställer stora krav på återhämtning, samtidigt som det kan bli väldigt intensivt, förklarar Jenny-Ann Gunnarsson.

Själv har hon sin begravningsbyrå som bas, och förutom att utbilda blivande dödsdoulor jobbar hon även en del ideellt exempelvis inom hospices men då som medmänniska, även om man där har vetskap om hennes kunskaper som dödsdoula.

En inte ovanlig föreställning är att om man talar om döden så kommer den plötsligt. För sina kursdeltagare brukar Jenny-Ann citera John Underwood, grundaren av Death Cafe-rörelsen: ”Bara för att du talar om sex blir du inte gravid och detsamma gäller med döden; bara för att du talar om den kommer du inte att dö”.

– Många upplever tvärtom en befrielse i att få prata om dessa saker. Om man dessutom planerar litet grand inför sin egen bortgång så kan det faktiskt göra att livet här och nu blir bättre! menar Jenny-Ann Gunnarsson.

---

Fakta: Dödsdoula

En man håller i vita kläder håller en sjuk kvinnas hand.
  • Ett relativt nytt begrepp i Sverige. Dödsdoulans roll är att vara en länk mellan den döende, de närstående och vården, samt övriga samhället, och göra den sista tiden i livet och döden så värdig som möjligt.
  • Företeelsen är vitt spridd i den engelskspråkiga världen och ”doula” är det grekiska ordet för någon som tjänar andra. I Sverige har begreppet ”förlossningsdoula” blivit etablerat.
  • Hittills har runt 25 dödsdoulor certifierats i Sverige och fler är på gång.
  • För den som vill ha kontakt med en dödsdoula finns webbadressen: https://www.dodsdoulan.se/hitta-dodsdoula/

---

Fler artiklar för dig