Livsstil

Cissi Wallin självkritisk: Jag drev på för att hänga ut andra

Medieprofilen om sitt sökande efter försoning, och Gud: “Från konfirmationen fick jag mest med mig en bild av Gud som en gubbe i himlen med vitt skägg. Det är en bild jag håller på att revidera.”

Kolumnisten och debattören Cissi Wallin tröttnade på att ha ilskan som drivkraft. I podden Dagens människa berättar hon om längtan efter försoning - och om vad hon ångrar från Metoo-åren.

”Jag har blivit troende. Tyvärr inte på någon Gud (I wish) men på något i närheten; förlåtelsen, förståelsen, försoningen.”

Så inleds ett Instagraminlägg från Cissi Wallin från den 10 september i år. Formuleringen känns oväntad och vi får flera tips om att boka in Wallin som gäst i podden Dagens människa för att utveckla resonemanget. En vecka senare ses vi för intervjun.

Cissi Wallin har verkat som skribent, radioprogramledare, skådespelare och dokumentärfilmare. Nu berättar hon engagerat om sin nya vardag som artist.

– Det är typiskt för mig och många andra som har adhd, att man har svårt att bara göra en sak i taget, konstaterar hon med ett skratt.

När vi möts jobbar Cissi Wallin intensivt inför en akustisk konsert på Cirkus nya scen i Stockholm. Det är hennes första större spelning sedan hon valde att satsa på musiken på allvar. Dessutom har hon precis lanserat onlinekursen ”Brinn inte upp”, som hon håller i tillsammans med en psykolog och en sjukgymnast.

Platsen för vårt möte är ett lånat mötesrum som jag panikbokat i trosförsamlingen WAO Churchs lokaler på Södermalm i Stockholm. Cissi Wallin, som har fullt upp och bor nära kyrkan, vill ha nära hem.

Vad har du för relation till kyrkor?

– Jag är konfirmerad, men det var mest för att få en moped, vilket jag ändå inte fick. Från konfirmationen fick jag mest med mig en bild av Gud som en gubbe i himlen med vitt skägg. Det är en bild jag håller på att revidera.

– Min mormor, som kommer från Polen, sa alltid: ”I Polen går alla till kyrkan, här i Sverige åker alla till Ikea på söndagarna i stället”. Vad tror ni att man mår bäst av?

Cissi Wallin besvarar sin egen fråga.

– Nu killgissar jag här. Men visst finns det statistik på att människor som bor i länder som har hög andel aktivt troende mår psykiskt bättre än människor i länder som Sverige, som är extremt sekulariserade?

Jag har varit väldigt cynisk som människa.

—  Cicci Wallin

Medieprofilen framför oss pratar snabbt och associationerna tar henne sömlöst mellan olika ämnen. Hon beskriver att hon bär på en nyfikenhet som gränsar till avundsjuka gentemot sina troende vänner. Och de är ganska många. Cissi Wallin har alltid stått med ena benet i musikbranschen, där många fått sin musikaliska skolning i kyrkan. På musikgymnasiet i Uddevalla gick hon dessutom i samma klass som kristna sångerskan Josefina Gniste, i dag anställd som ansvarig för pingströrelsens kreativa arbete. De två gamla klasskamraterna har fortfarande kontakt.

– Alla troende människor jag känner, oavsett om de är kristna, muslimer eller vad de än är, verkar ha en väldigt stark självständighet.

– Nu generaliserar jag, men jag upplever att de inte projicerar sina besvikelser på andra människor. För de har sin relation med Gud och sin trygghet där, säger hon.

Cissi Wallin

Cissi Wallin beskriver sig själv som sökare, men det är samtidigt tydligt att hon någonstans när ett hopp om att också bli en finnare.

Du uttryckte nyligen i ett Instagraminlägg att du har en längtan efter en gudstro. Gör du något med den längtan?

– Tidigare i livet har jag alltid kallat mig ateist, för jag har känt att jag inte har kunnat navigera i det här med tro. Men på senaste tiden har jag öppnat mig för tanken på att jag nog har en tro.

– Men den är väldigt vag än så länge. Det kanske blir så att jag hittar Gud, eller så gör jag inte det. Vi får se, säger hon med ett finurligt leende.

---

Mer i podden – Hör Cissi Wallin om:

  • Vänskapen med Josefina Gniste.
  • Gudsbilden hon fick med sig från konfirmationen.
  • Hur skogen och de inre samtalen blev läkande efter en utmattningsdepression.

---

Som debattör och skribent har Cissi Wallin gått från att vara en av Sveriges mest omskrivna personer, till en betydligt med stillsam tillvaro. Under hösten 2017 skrev hon ett inlägg där hon anklagade en känd manlig journalist för våldtäkt. Därefter blev hon en frontfigur i den svenska Metoo-rörelsen. Hon uppmanade kvinnor att lägga skulden där den hörde hemma, men dömdes själv för grovt förtal. Hon åtalades även av Justitiekanslern för liknande uppgifter i hennes självbiografiska bok från 2020, men frikändes.

Ungefär samtidigt som självbiografin gavs ut arbetade Cissi Wallin med nättidningen Gardet. En feministisk plattform hon själv grundat. Även här blev det stormigt. Kritikerna kallade plattformen för uthängningssajt och Gardet hamnade i flertalet interna och externa kontroverser.

Hur ser du i dag tillbaka på den här turbulenta tiden?

– Det är dubbla känslor. Jag ångrar inte att jag berättade min berättelse, men jag drogs in i ett sammanhang där jag drev på för att hänga ut andra. I vissa fall hade jag inte tillräcklig kunskap om vad som var sant och inte.

Cissi Wallin berättar om ett möte med en offentlig person som hon tidigare ”drevat mot”, som hon själv uttrycker det.

– Vi sprang på varandra på en restaurang och han såg livrädd ut när han såg mig. Han hade gjort ett misstag tidigare i sitt liv, men tagit sitt ansvar och bett om förlåtelse och tagit avstånd från det. Men jag hade lyft fram det igen i en text och när jag såg honom gick jag fram för att be om ursäkt för det jag skrivit. Det blev ett väldigt fint och försonande möte. En lättnad för oss båda tror jag, säger hon.

För två år sedan skrev Cissi Wallin en krönika i Expressen, där hon konstaterade att hon sårat många människor och klargjorde att hon inte längre vill delta i det kulturkrig av hätska debatter som lockar läsare på kort sikt men på lång sikt polariserar och splittrar.

– Det är lätt att köra vilse i de snabba dopaminkickarna av konflikter och debatter. Jag tänkte att det är det här min publik vill ha av mig och att jag behövde ge dem vad de ville ha. Men det var en befrielse att kliva av allt det där.

Hur skulle du själv beskriva att du förändrats under de senaste åren?

– Jag har tidigare varit väldigt cynisk som människa. Mycket har haft att göra med jobbiga saker jag har varit med om i min barndom, men också i mina unga vuxna år.

– För mig handlar försoning om att se det här barnet som ville bli upplyft och buret. Jag kommer aldrig kunna bli ett barn igen, men jag kan göra det för mig själv. Lyfta upp mig själv - exempelvis genom att skapa musik och umgås med bra människor.

Är du mindre cynisk i dag?

– Ja. Jag kommer ihåg när jag gick på gymnasiet med ett helt gäng kristna personer. De kunde titta ut på naturen på hösten och säga att “det måste ju vara Gud som har skapat det här - hur skulle det annars kunna vara så vackert?”

– Jag tyckte att det var så otroligt banalt. Men i dag känner jag likadant. Jag vet inte säkert om det är just Gud, men helt klart måste det finnas någonting större, en slags högre makt som sett till att det finns så mycket vackert i världen. Om folk tycker att det är banalt får de gärna göra det. Men det är ju de här insikterna som livet går ut på.

---

Fakta: Cissi Wallin

  • Ålder 38 år.
  • Bor: På Södermalm i Stockholm.
  • Familj: Maken Linus och två söner.
  • Yrke: Skribent och artist.
  • Aktuell: Med senaste singeln Listen to you heart samt med onlinekursen Brinn inte upp.

---


Fler artiklar för dig