Hela 96 procent av de som engagerar sig volontärt känner en större meningsfullhet i livet genom sitt ideella engagemang. Detta enligt årets Volontärbarometer som publiceras varje år. Dagen pratade med några som har stor glädje av det ideella engagemanget.
”Vi söker frivilliga till Röda korsets kaféverksamhet”, ”Gläd äldre med sång och musik!” eller ”Baka till ett Halloweenläger”. På Volontärbyråns hemsida kryllar det av uppdrag för personer som vill engagera sig. Det är alla möjliga föreningar och organisationer som ligger bakom annonserna. Svenska kyrkan är en av aktörerna som syns på hemsidan och som vill uppmuntra människor, både unga och gamla, att engagera sig.
Under pandemin var det, av naturliga orsaker, betydligt färre äldre personer som engagerade sig frivilligt. Men sedan dess har engagemanget bland 70-åringarna och uppåt ökat, och fortsätter att göra det. Vad gäller könen är det stora skillnader mellan hur många kvinnor respektive män som väljer att engagera sig. Hela 80 procent av de som registrerat sig via Volontärbyrån förra året var kvinnor. Men det behövs både och, menar bland andra Zara Watanen.
De flesta av våra volontärer kommer från kyrkan, från de församlingar som vi har samarbeten med. Det är helt ovärderligt för våra butiker,
— Zara Watanen
Zara Watanen, 38 år, har nyligen börjat en helt ny tjänst, som produktionsansvarig för butiker för PMU:s secondhandverksamhet. I Vårgårda har de sitt centrallager och det är där som Zara håller till. Hon har flera års erfarenhet av att jobba inom secondhandbranschen och understryker vikten av volontärer i alla åldrar och av båda könen.
– De flesta av våra volontärer kommer från kyrkan, från de församlingar som vi har samarbeten med. Det är helt ovärderligt för våra butiker, säger Zara Watanen till Dagen.
– Den stämningen de kommer in med, där de ser både kunder och de personer som gör praktik eller arbetstränar hos oss, den förändrar hela atmosfären.
Ofta är det pensionärer från församlingarna som har gott om tid att prata med både butikens kunder, som ställer upp som volontärer. En del vill gärna stå i kassan, andra vill hellre vara behjälpliga i kafédelen, om det finns en sådan i butiken, eller hjälpa kunder att hitta vad de söker. Volontärernas insatser går inte att överskatta, menar Zara Watanen. Inte minst de spontana samtal som ofta uppstår.
– När jag jobbade i PMU:s butik i Halmstad hade vi många stamkunder, och så tror jag att det är på många av second hand-butikerna. En del mår kanske lite dåligt eller känner sig ensamma – då finns volontärerna där för att ta en fika med dem, eller sitta och prata en stund. Man märker hur det gör så stor skillnad – jag har märkt så tydligt när volontärerna har varit på plats och inte.
– Kanske kommer man in i butiken för att leta ett fynd, men i stället får man en varm blick och ett hej som betyder mycket mer. Det är också att dela det kristna budskapet.
Det är inte heller ovanligt att man söker sig som volontär tillsammans med en kompis, menar Zara Watanen och ger som exempel två äldre kvinnor som såg en chans att slå två flugor i en smäll. Tillsammans kom de till butiken och packade upp inlämnade varor och ställde i ordning, samtidigt som de fick tid att umgås med varandra.
– Det blev en helt annan glans kring dem när de var två som uppskattade varandras sällskap. De jobbade, tog en fikapaus och jobbade sedan vidare. Det är också ett sätt att umgås.
I en församling behövs många olika krafter till verksamheten och i gudstjänsten. Men det är kanske inte alltid man känner att ens gåvor kommer till sin rätt inom kyrkans väggar. Då kan second hand-verksamhet vara ett alternativ, menar Zara Watanen.
– Här är det lite mer fart och fläkt, man möter människor, säljer varor och kan dela med sig av sin kompetens som man har kring tavlor, möbler eller kläder.
På Hjulet second hand i Vårgårda, butiken som ligger vägg i vägg med där Zara Watanen arbetar, är det hela 130 volontärer inskrivna. Det tycks således populärt att jobba ideellt inom second hand. Men vad bör man tänka på om man vill prova? Hör av dig, är Zaras första tips.
– Det finns butikschefer och arbetsledare som har som uppgift att slussa dig vidare, så ring eller kom till din närmaste butik så får du hjälp. Sedan kan man tänka på att det finns många olika områden i en second hand-butik, så sök efter en plats där du kan trivas, om det så är på lagret, i kassan eller på någon av avdelningarna. Man brukar snabbt komma in i gemenskapen med de andra.
Margaretha Linander, 75, skulle inte kunna tänka sig ett pensionärsliv utan ideellt engagemang. Hon är ordförande i Frälsningsarméns kår Templet på Östermalm i Stockholm och driver kårens språkkafé för Ukrainare.
– Det ger mig jättemycket. Jag skulle inte stå ut med att bara ägna mig åt mig själv och familjen. Jag vill träffa människor och engagera mig. Jag har ju jobbat med människor i hela mitt liv.
Under yrkeslivet var Margaretha Linander socionom och arbetade både som skolkurator och som kommunalt ansvarig för elevhälsan. Nu är hon alltså spindeln i nätet för Templets språkkafé. Hon är på väg dit för ett nytt pass på språkcafét medan vi pratar och konstaterar stolt att hon nyligen engagerat tre pensionerade lärare i svenska och svenska som andraspråk till arbetet.
– Jag tycker inte att det är svårt att hitta volontärer. Många vill vara med och hjälpa till. Sedan har ukrainare fått anmäla sig dit och vi lär dem att konversera på svenska. De flesta kan ju bara ukrainska och ryska sedan tidigare, så det är en stor men rolig utmaning.
– Våra pensionerade volontärer är mellan 67 och 88 år. Han som är 88 var med tillsammans med mig och startade vårt första språkkafé 2016 i och med flyktingvågen från Syrienkriget. Det känns väldigt meningsfullt att få engagera sig. Man kommer ut och rör på sig, får nya intryck och möten och varje gång jag kommer hem efter de här samlingarna känner jag mig trött, men också nöjd över att man varit med och gjort någonting viktigt.
En annan som kan vittna om den viktiga insats pensionärer gör frivilligt är Denis Bisaso från Uppsala. Han är anställd av Erikshjälpen och på de språkkafé Erikshjälpen arrangerar tillsammans med Lötenkyrkan i Uppsala upplever han att de lite äldre volontärerna sprider ett lugn och en trygghet till gruppen.
– De kan prata med gästerna utan att ha bråttom. Något som vi yngre ofta är lite dåliga på. De har tid och ett annat fokus utan samma störningsfaktorer.
– Jättemånga äldre volontärer uttrycker också att det här ger dem ett sammanhang. Någon har uttryckt att hennes barnbarn och nära familj bor långt från Uppsala och då blir det här ett sammanhang där man får hjälpa till och som betyder väldigt mycket. De som besöker oss kan komma från hela världen. Från Ukraina, Eritrea, Iran eller Syrien och många av volontärer upplever att det ger dem väldigt mycket att möta människor från andra kulturer, säger Denis Bisaso.