Han är homosexuell, väljer att leva som singel och vill se djupare gemenskaper i våra kyrkor. Pastorn och författaren Sam Allberry var nyligen på Sverigebesök för att prata om ett av de just nu hetaste ämnena inom kristenheten; församlingar och hbtq.
STOCKHOLM. I solljuset utanför Betlehemskyrkan i centrala Stockholm står Joel Magnusson, pastor i Missionsförsamlingarna Valla och Klöverdal och styrelseledamot i organisationen Rotad, och spanar neråt vägen. Om en stund drar en frågestund för kristna ledare i gång och han medger att han önskade att fler skulle vågat komma.
– Jag har säkert hört av mig till 40 av mina vänner och pastorskollegor, men få har velat komma, säger han och nämner ett par namn på föreståndare för de större frikyrkoförsamlingarna i huvudstaden som exempel.
– De kanske tror att träffen kommer vara ett ryggdunkande för alla som har likadana åsikter, men det är inte alls syftet. Vi vill att människor ska få en mer grundad uppfattning av den klassiskt bibliska synen på äktenskapet och samtidigt fundera över hur församlingar med denna uppfattning kan möta människor med stor kärlek och barmhärtighet.
Det Joel Magnusson syftar på är Sam Allberrys Sverigebesök. Den engelskfödda pastorn har bland annat skrivit boken Är Gud anti-gay? där han beskriver sin egen kamp över att dras till personer av samma kön och att leva som kristen.
Rotad är förlaget som står bakom utgivningen av boken i Sverige och är de som, tillsammans med Apologia, bjudit hit Sam Allberry. Förutom ledarträff och frågestund i Betlehemskyrkan besöktes även Jönköping och Göteborg. Joel Magnusson berättar att en handfull kyrkor i Jönköping tackat nej till att ta emot dem, de ”vågade inte”. I Göteborg fick de vara i S:t Pauli, som tillhör Svenska kyrkan.
Vad är det då för budskap som Sam Allberry förmedlar, som gör att många tycks rygga tillbaka? Dagen möter en lågmäld och artig 48-åring som berättar att han från början inte alls hade tänkt bli någon som talar om sexualitet, eller talare överhuvudtaget. I dag har han dock varit pastor större delen av sitt yrkesliv, först i hemlandet England, numera i församlingen Immanuel i Nashville, USA.
Det var tidigt 1990-tal när Sam Allberry ”kom ut” som tonåring. I samma veva blev han kristen.
– Jag fick tidigt lära mig att sex var något som hörde till äktenskapet, mellan man och kvinna. Länge trodde jag att den samkönade attraktion jag kände skulle försvinna, eftersom jag hade blivit kristen. Som 20-åring tänkte jag fortfarande att, ”Okej, när jag är 30 kommer jag att vara gift med en kvinna och ha barn”. Men mina känslor förändrades inte.
Sam Allberry började fundera över vad detta innebar för hans liv, som efterföljare till Jesus. Han har landat i att för honom innebär det att inte leva ut sin homosexualitet i en relation.
– Min förståelse av Bibeln är att äktenskap är för man och kvinna och att all sexualitet utanför den kontexten inte är rätt. Utifrån Bibeln kan jag se att Gud gett oss tre anledningar till sex: reproduktion, att skapa en djupare samhörighet och intimitet mellan de två kompletterande parterna, och den tredje är en stark symbol för förhållandet mellan Kristus och kyrkan. Argumenten för att det skulle vara okej med samkönade relationer har aldrig övertygat mig
Vi sitter i ett mindre rum, inrett med fåtölj och soffa, högst upp i den byggnad som tillhör Betlehemskyrkan. I samlingssalen utanför ställs det i ordning inför den frågestund för pastorer och ledare som Sam Allberry strax ska leda. På frågan om vad han hoppas skicka med de svenska pastorerna svarar han att han hoppas kunna uppmuntra dem till att ha sitt självförtroende i Bibeln, och ha medkänsla för människor som brottas med sin sexualitet, så att alla i församlingen känner sig omhändertagna och älskade.
Om man inte kan prata om det så ökar splittringen, ilskan växer och även missförstånden.
— Sam Allberry
– Jag märker att det finns en nervositet kring att prata om detta och jag hoppas att det ska bli lättare framöver. Församlingsledare behöver tillåta alla frågor att ställas, och pastorer behöver tillåtas att ge riktiga svar – det är något vi alla behöver förbereda oss på. Om man inte kan prata om det så ökar splittringen, ilskan växer och även missförstånden. Min erfarenhet är att det är mycket lättare att förstå varandra om man kan sitta ner ansikte mot ansikte och prata.
Hans personliga drivkraft till att vilja lyfta dessa frågor och på så sätt få igång ett samtal är bland annat hans egen erfarenhet av att känna sig ensam. Dels som nybliven kristen, dels som en ung person som brottades med sina homosexuella känslor. Sam Allberry kände ingen annan som var homosexuell och kristen när han började berätta om sina känslor för sina vänner.
– Det jag framför allt vill säga till kristna som brottas med sin sexualitet är att “Du är inte ensam. Kanske känner du att detta för dig längre bort från Gud, men jag tror inte att det är så. Gud älskar alla, och alla är vi brustna. Smaka och se att Gud är god, låt det bli ett tillfälle där Gud på överraskande sätt kan få visa dig hur god han är”, säger Sam Allberry.
Varje kristen som känner sig ensam är ett misslyckande för kyrkan.
— Sam Allberry
[ Debatt: Inte förrän jag var 25 förstod jag att Bibeln inte alls fördömde mig för min homosexualitet ]
Vad säger du till dem som menar att det inte är synd att leva ut sin homosexualitet?
– Jag förstår att man kan känna så. Sedan beror det på vem jag pratar med, men om det passar kan jag fråga ”Om jag kan bevisa att det är en synd, skulle du då ändra dig?”. För jag tror att Jesus säger att det är en synd. Vad kommer först i våra liv? Får Jesus styra? Vi måste alla göra uppoffringar, det finns många saker vi behöver säga nej till. Och det är inte lätt, men det är underbart.
Vad tänker du om att ditt budskap kan upplevas som dömande eller betungande för de kristna som dras till personer av samma kön?
– Jag vill inte att någon som känner samkönad attraktion ska tänka att den aldrig kommer att få gifta sig. Enligt Bibeln är både äktenskapet och singelskapet en gåva. Vi kan se Guds godhet i båda. Oavsett hur vi lever behöver vi hälsosamma församlingsgemenskaper. Jag tror att vi skulle minska rädslan för att leva som singel om vi hade fler djupa, sunda gemenskaper i våra kyrkor. Då spelar det mindre roll om du blir gift eller inte, du kommer fortfarande att känna dig sedd och älskad. Det är min erfarenhet. Varje kristen som känner sig ensam är ett misslyckande för kyrkan.
---
Fakta: Sam Allberry
- 48 år.
- Författare, apologet och pastor från England som numera bor och verkar i Nashville, USA.
- Bland annat skrivit böckerna ”7 Myths about singleness”, ”Why does God care who I sleep with?” och ”Is God anti-gay?” varav den senaste översatts till svenska (Rotad förlag).
- Det var Rotad samt Apologia som stod bakom inbjudan till Sverige, där Stockholm, Jönköping och Göteborg besöktes. Det anordnades samlingar både för pastorer och ledare, samt öppna möten där Allberry delade sitt vittnesbörd.
---
[ Daniel Alm tror inte bön kan ändra en homosexuell läggning - ”är en smärre revolution” ]