Livsstil

De erbjuder färdiga församlingshelger för små församlingar

Daniel Berner, diakonikonsulent för Svenska alliansmissionen: Ibland finns inte kraften, men man vill ändå få till det

Att åka iväg på församlingshelg är för många ett uppskattat inslag i början av höstterminen. Men vad gör man som församling om viljan finns men inte kraften? Svenska alliansmissionen har funderat på detta och landat i en lösning.

Antalet församlingar som åker iväg på en församlingshelg tillsammans tycks ha minskat de senaste tio åren, något Dagen nyligen rapporterade om. Men för dem som kommer iväg är det ofta en gemenskapsstärkande och uppskattad händelse, som kan ge inspiration och glädje in i församlingslivet.

Inom samfundet Svenska alliansmissionen finns många mindre församlingar, som kanske saknar resurser och engagemang för att anordna en församlingshelg. Detta är något som samfundsledningen reflekterat över och som nu även har landat i en konkret åtgärd.

– Vårt samfund består av många trogna församlingar med ett fåtal medlemmar. Vi ville erbjuda dem att få åka på församlingshelg, utan att behöva göra så mycket själva, säger Daniel Berner, diakonikonsulent inom samfundet.

Lösningen blev alltså att samfundet erbjuder sig att anordna boende, mat, bibelstudier och annat under en helg i september nästa år, dit församlingarna i sin tur kan komma och ha sin församlingshelg. Tanken är att det ska finnas utrymme både för den enskilda församlingen att träffas på egen hand och stärka sin gemenskap, men också att få möjlighet att träffas över församlingsgränserna och utöka sitt nätverk.

– Vi tänker oss ett upplägg med gemensamma bibelstudier, kvällsmöten och måltider, samt tid för varje församling att mötas i det lilla sammanhanget, säger Daniel Berner.

– Som församling kommer man till dukade bord, med färdiga sängplatser och all logistik på plats. Det kan vara skönt för den lilla församlingen, med exempelvis 10–20 aktiva medlemmar att slippa tänka på det.

Svenska alliansmissionen har därför bokat Gullbrannagården, som tillhör samfundet, för en helg under september nästa år. Under våren får alla församlingar som vill chans att boka en plats.

Gabriella Enblom är pastor i Gnosjö Missionskyrka. I år kommer inte församlingen ha någon församlingshelg, det hade man däremot förra året, dock på hemmaplan.

Gabriella Enblom är pastor i Gnosjö Missionskyrka

– Det var mycket annat som hände här i augusti så vi kände inte att det riktigt fanns utrymme för att åka iväg.

Hon tycker spontat att samfundets erbjudande om en färdigpaketerad församlingshelg nästa år låter bra, även om just Gnosjö med sina 300 medlemmar inte kan räknas som en av de mindre församlingarna.

– Detta kommer vi säkert att ta med i beräkningen och diskutera i församlingen. Jag tycker att det låter som ett positivt initiativ, säger Gabriella Enblom.

Inte heller Alliansmissionen i Ödeshög har varit iväg på någon församlingshelg i år, eller har sådana planer. Däremot har de återkommande en församlingsdag med exempelvis bönevandring eller knytislunch. Snart ska de ha en församlingsdag som inkluderar besök hos en församling några mil bort, samt delad måltid, aktiviteter och nattvardsfirande.

Lotta Högsveden, pastor i Alliansmissionen i Ödeshög.

– Förhoppningen är vi får med åtminstone tre fjärdedelar av församlingen på detta, säger Lotta Högsveden, pastor.

Hon ställer sig också positiv till Svenska alliansmissionens initiativ till en iordningställd församlingshelg på Gullbranna.

– Det är något speciellt i att få komma iväg över natten tillsammans, och det underlättar förstås när det finns en färdig logistik och inbjudna talare.

Lotta Högsveden tror att det blivit svårare att komma iväg på en församlingshelg i dag jämfört med tidigare, mycket på grund av en mer aktiv vardag.

– Man har ofta mycket aktiviteter som händer under veckan. För småbarnsföräldrar är det många aktiviteter för barnen att ha koll på, och även andra fyller snabbt sina dagar med olika saker. Så jag tror inte att det handlar om att man inte vill ha gemenskap med sin församling, bara att det är svårt rent praktiskt, säger hon.

– Man behöver i så fall få in det tidigt i planeringen om det ska bli av.

Och med ett helt år kvar till Svenska alliansmissionens samlande församlingshelg tror Daniel Berner på god uppslutning.

– I min tjänst har jag besökt en del församlingar och jag tycker mig höra att det finns ett behov. Nu hinner man också budgetera för detta och sedan är det upp till varje församling om man vill subventionera kostnaden för dem som åker. Man kan ju också tänka sig att man hjälper till med något, som att ta en disk eller bre mackor till kvällsfikat för att minska kostnaden något. Det är också gemenskapsfrämjande.

---

Fakta: Svenska alliansmissionen

  • Ett svenskt trossamfund med rötter i 1800-talets nyevangeliska väckelse. Samfundets huvudsakliga förankring är i Jönköpings län.
  • Arvet från väckelsen lever vidare genom evangelisation och mission. SAM och SAU har haft ett omfattande ungdomsarbete, vilket har varit något utmärkande för rörelsen.

---

Fler artiklar för dig