Livsstil

Församlingshelger - är de på väg bort?

Färre medlemmar vill delta • ”Jag tror inte vi är ensamma om att tycka att det är svårt”• Marcus Ardenfors, pingst Jönköping: ”Vi har inte fått med tillräckligt många.” • Pastorn Fredrik Andrén: Ett viktigt tillfälle då man verkligen kan ta tid för varandra.

Denna tid på året är det många församlingar som åker iväg tillsammans på församlingshelg. Ett par dagar där man får umgås på ett mer avslappnat sätt och stärka gemenskapen. Men suget efter att åka iväg tycks ha minskat.

Marie Nordlander är servicechef på Liljeholmens folkhögskola och har jobbat där i tio års tid. Hon är den som tar emot bokningar från församlingar, och hon ser en tydlig trend.

– Det blir färre och färre församlingar som vill anordna församlingshelger och de som ändå gör det tycks ha svårt att få folk att anmäla sig, konstaterar Marie Nordlander.

– Dels har folk inte tid att åka iväg, dels är många ofta sena med att anmäla sig. När jag började för tio år sedan var det ett mycket större tryck. Det är en tendens i hela samhället som jag märkt, att man anmäler sig i sista stund, det gäller inte bara ungdomar utan även vuxna.

Marie Nordlander är själv medlem i Ryttargårdskyrkan i Linköping och de ska ha en församlingshelg snart, men det blir på hemmaplan. Kyrkan omges av en stor gräsplan som inbjuder till aktiviteter så det fungerar bra rent praktiskt. Hon tror att färre hade varit med om det hade krävts en längre resa.

– Jag tror inte vi är ensamma om att tycka att det är svårt att få med folk, det är den känslan jag fått när jag pratat med olika församlingar. Folk har mycket omkring sig, man prioriterar inte detta helt enkelt.

Marie Nordlander är servicechef på Liljeholmens folkhögskola

Hon tror dock att det finns ett mervärde i att åka iväg för en gemensam övernattning, som man missar om man bara umgås över dagen.

– Det är kanske enklare att ses dagtid, men det är något fint med att även få kvällen tillsammans, och att ses morgonen efter. Visst är kyrkkaffet fantastiskt, men det blir på ett annat sätt när man får mer tid tillsammans.

– För att vända trenden tror jag att vi som varit med och som uppskattar församlingshelgen berättar om det för övriga, och på så sätt få fler att hänga på. Jag har aldrig varit med om att någon har ångrat att de prioriterat att åka iväg på en församlingshelg, säger Marie Nordlander.

Pingstkyrkan i Jönköping är en stor församling som tidigare anordnat församlingshelger, men som inte kommer att göra det i år. Anledningen är enligt föreståndare Marcus Ardenfors att man haft svårt att landa i ett fungerande koncept.

– Vi har prövat lite olika genom åren, vi har varit på Gullbrannagården och på Nyhemsområdet bland annat, men vi har inte fått med tillräckligt många för att känna att det varit en församlingsgrej. Vi har haft det bra, men det har blivit för stor kontrast till dem som inte varit med.

I år valde man i stället att sänka trösklarna för att få med fler, genom att anordna en församlingsdag, på plats i den egna kyrkan. Det kommer vara en del lägeraktiviteter, men man träffas alltså bara över dagen, vilket förhoppningsvis gör att fler kan komma, menar Marcus Ardefors.

– Vi har inte stängt dörren till att anordna fler församlingshelger framöver, men det är också lite svårare att hitta en mysig plats att vara på när man är så många. Det kan också handla om att man vill sova i sin egen säng, bredvid sin egen fru och inte dela rum med många andra. Generellt har vi svenskar en hög levnadsstandard när det gäller hur vi bor, man kanske tröttnat på att ligga på en luftmadrass.

Nyhemsveckan 2023.

En mindre församling som fortsätter åka iväg på församlingsläger, och som inte alls tycks ha problem med att få folk att anmäla sig är Betaniaförsamlingen i Östra Ryd. I mitten av september drar mellan 45–60 personer, av sammanlagt 73 medlemmar, iväg på ett dygn tillsammans.

Fredrik Andrén
Pastor och föreståndare i Betaniaförsamlingen i Östra Ryd

– Församlingshelgen blir ett tillfälle då man inte har något annat som pockar på, då man verkligen kan ta tid för varandra, slappna av och ta in det som händer. Det blir en paus i vardagen, säger Fredrik Andrén, föreståndare.

– Jag tror att församlingshelgen är ett jättefint tillfälle att få vara närvarande tillsammans, och tillsammans med Gud.

För att få en bra start på församlingshelgen brukar de oftast börja med en gemensam aktivitet som passar alla åldrar. Helgen innehåller även undervisning från en inbjuden talare, som helst ska kunna passa både yngre ungdomar och vuxna.

– Sedan har vi landat i att vi helst inte fixar maten själva utan att vi betalar för att få den serverad. I en större församling kan det finnas en poäng med att dela in sig i arbetsgrupper och på så sätt lära känna varandra, men eftersom vi är en liten församling känner vi varandra rätt bra och vill hellre ha tid för att sitta ner tillsammans, kanske med någon som man inte alltid sitter med.

Ellinor Oredsson, Ulriksbergskyrkan i Växjö

Ett liknande upplägg har Ulriksbergskyrkan i Växjö, där Ellinor Oredsson är kommunikatör. Snart åker 450 personer, av 750 församlingsmedlemmar, iväg till Gullbrannagården för en helg tillsammans.

– Vi har velat att så många som möjligt ska följa med och det blev en stor uppslutning. Inte minst är det många från Ukraina som hänger med genom att vi har ett starkt arbete för dem i församlingen, säger Ellinor Oredsson.

– Vi vill att vår församling i stor mån ska likna en familj och under en sån här helg kommer vi samman över generationer, vi firar gudstjänst, ber tillsammans, leker, knyter nya vänskapsband och kommer lite närmare varandra än vi gör på en söndagsgudstjänst.

Ett av inslagen under Ulriksbergskyrkans församlingshelg är en stor tårt- och fikabuffe som alla bidragit till. Den brukar vara mycket uppskattad, menar Ellinor Oredsson.

Under denna helg ska alla ideella kunna slappna av. Det är vi i personalen som fixar med allting.

—  Peter Stenman, Romelanda församling

Är det då bara frikyrkoförsamlingar som anordnar församlingshelger? Kanske är det inte lika vanligt att svenskkyrkliga församlingar gör det av olika anledningar och Peter Stenman i Romelanda har en teori om varför.

– Biskop Fredrik Modéus skrev om det i sin avhandling, att Svenska kyrkan har en utmaning med gemenskapsbegreppet. Församlingarna har inte alltid en så tydlig gudstjänstfirande gemenskap och därför är det heller inte lika tydligt som i frikyrkan vilka församlingslägret är till för, tror Peter Stenman.

I Romelanda församling där han är präst är det dock tradition sedan många år att åka iväg på en församlingshelg, alltid andra helgen i september, med helpension på Helsjöns folkhögskola.

Peter Stenman, präst i Romelanda

– Det är något som människor prioriterar och vi satsar rätt ordentligt på det. I vanliga fall har vi många ideella som lägger ner tid och kraft på kyrkans verksamhet, men under denna helg ska de kunna slappna av. Det är vi i personalen som fixar med allting. Vi har med oss musiker, präster, barnledare och ungdomsledare, så att det ska vara riktigt gött för alla som är med som deltagare, särskilt för småbarnsföräldrarna.

De som är svårast att få med är 60-plussarna, menar Peter Stenman.

– De vill hellre stanna hemma och plocka lingon, säger han med glimten ögat.

Vad vill du skicka med de församlingar som står och tvekar om att anordna en församlingshelg eller inte?

– Det är nog bra att börja i det lilla, kanske anordna något på hemmaplan, men att ses två eller tre dagar i rad. Sedan tror jag att det gör något med oss att vi får åka iväg tillsammans, det blir en annan avslappning.

Fler artiklar för dig