Livsstil

”Det finns ett sug efter goda värderingar som har sin grund i Bibeln”

Sport for Life-grundaren Paul Kobylarz besökte hockeyungdomar i Skillingaryd - håller varje vecka bibelstudier för hundratals ledare på ett industriföretag i USA

Amerikanen Paul Kobylarz var med och såg till att idrottsmission blev ett verktyg som de svenska frikyrkorna kan använda. Sedan femton år bor han i USA där han utbildar ledare på ett företag med 17 000 anställda.
– De bibliska principer som jag tidigare tillämpade i Sverige är grunden i det jag gör nu, säger Paul Kobylarz som kanske är mest känd som grundare av Sport for Life.

Dagen når Paul Kobylarz i en paus på ett kristet hockeyläger för ungdomar i Skillingaryd i Småland. Ett läger som han var med och startade 1994 och som sedan dess hålls årligen.

När han berättar hur det känns att vara tillbaka går det inte att ta miste på hur mycket det betyder för honom att åter få möta svenska vänner samt träna och undervisa ungdomar.

– Jag kan inte förstå att det gått 30 år sedan vi började, säger Paul Kobylarz som under några år i början av 1990-talet var pastor i pingstkyrkan i Skillingaryd och spelade hockey i Skillingaryds IS.

I Småland började en resa som gjort avtryck i svensk kristenhet.

Många minnen väcks till liv när han beskriver inställningen till idrott i frikyrkorna på den tiden. Han berättar om en upplaga av pingströrelsens predikantvecka i Filadelfiakyrkan i Stockholm.

– En fråga gällde om det är rätt eller fel att kombinera kyrka och idrott. Jag argumenterade för möjligheterna att nå idrottsrörelsen med evangelium och att idrotten inte är en konkurrent till kyrkan, utan ett missionsfält.

– I Skillingaryd gjorde vi just det. Vi bad veckovis för varje person i Skillingaryds IS. Efter matcherna delade jag tron i motståndarlagens omklädningsrum, och på isen under periodpauserna.

Paul menar att det bästa sättet att visa på betydelsen av det som gjordes, var att ta med några nyfrälsta och nydöpta till konferenser, så att pastorerna kunde se frukten av insatserna.

– Detta ändrade deras attityd, vann hjärtan och bröt isen för idrottsmission inom svensk kristenhet, säger han.

Tillbaka till USA

Sedan dess har många församlingar upptäckt betydelsen av att nå idrottsrörelsen med evangeliet. Att som kristen hålla på med ett aktivt idrottande har blivit mer accepterat. Och Paul Kobylarz är en av de personer som gått i spetsen för detta.

År 2008 tog han en paus och åkte hem till USA. Där mötte han Jennifer och de bildade familj. Det blev ingen återkomst till Sverige, utan året efter bosatte han sig permanent i sitt födelseland.

– Sista dagen på mitt sabbatsår träffade jag min blivande fru för första gången. Jennifer jobbade också med idrottsmission. Gud svarade på min bön, konstaterar han.

Paul Kobylarz var med på ett hockeyläger i Skillingaryd under sitt Sverigebesök.

Erbjöds nytt jobb

I flera år arbetade han med idrottsmission i två olika församlingar i Indianapolis där han bor. Insatser som stärkte hans övertygelse att idrottsvärlden behöver höra det kristna budskapet.

För sex år sedan hörde ett företag som heter Lippert Components av sig och erbjöd honom en tjänst. Företaget har 17 000 anställda fördelade på 90 fabriker i USA, Kanada och Europa. De tillverkar maskindelar för bland annat tåg, båtar och husvagnar.

– Jag var tveksam eftersom jag trivdes med att jobba med idrottsmission och såg det som min kallelse. Dessutom hade jag ingen erfarenhet inom industrin, berättar han.

Nej blev ja

Paul Kobylarz pratade med sin familj, funderade och bad Gud om vägledning. Det blev nej tack till erbjudandet. Efter några månader återkom företaget och då hade tankarna på att växla spår mognat till en bredare kallelse, och han landade i ett ja.

Affärsmässigt fanns inget att anmärka. Produkterna sålde och ekonomin var i balans, men omsättningen på personal var hög. Många medarbetare slutade, vilket på sikt riskerade att urholka företaget.

Därför anställdes Paul Kobylarz och några andra personer för att jobba med ledarskapsutveckling. Paul fick en vision att integrera ett kaplanskapsprogram i företaget. Det arbetet har gett resultat. Den nedåtgående spiralen med många uppsägningar har brutits, och trivseln bland de anställda ökar.

Kaplan på företaget

Som ett följd av detta har Paul Kobylarz utsetts till kaplan. Det innebär att han arbetar med 19 av företagets fabriker. Precis som tidigare fokuserar han på ledare och chefer, både individuellt och på gruppnivå.

– Jag har fått ett mandat att jobba på ett sätt som jag själv tror på och känner mig rotad i. Det känns som ett stort förtroende och som ett Guds mirakel, förklarar han och låter entusiastisk.

Bygga förtroende

Han var övertygad om att förändring var möjlig, ungefär på samma sätt som mellan frikyrkorna och idrottsrörelsen Sverige.

– I Sverige lärde Gud mig att förvänta frukt när vi betjänade människor, när vi vann hjärtan och byggde förtroenden som påverkade beteendet och skapade en ny relation mellan församlingar och idrottsföreningar.

Bibliska principer

Varje dag håller han en andakt för 1 200 ledare och chefer. Och varje vecka leder han ett affärsbaserat bibelstudium för femton olika fabriker. Han har också ett pass med bibelundervisning för upp till 100 ledare inom företaget.

– Det fantastiska är att jag har fått möjlighet att tillämpa många av de bibliska principer som jag använde när jag jobbade med idrottsmission i Sverige. Att dessa principer fungerar också i ett företag i affärsvärlden är oerhört glädjande.

– Det har lett till att jag hittills i år fått döpa tre personer. Och flera personer på företaget har kommit till tro. Jag har också fått viga fyra par och jag har talat på några begravningar, berättar han för Dagen.

Paul Kobylarz var med på ett hockeyläger i Skillingaryd under sitt Sverigebesök.

Engagemanget i rösten visar att allt detta betyder mycket för honom.

Alla är viktiga

Under intervjun är Pauls Kobylarz förmåga att göra sig förstådd på svenska lika oklanderlig som när han lämnade Sverige för snart 15 år sedan. Då och då skjuter han in ett ord på engelska för att förtydliga ett resonemang eller klargöra en poäng.

Ett uttryck för den förändring som skett, och som håller på att bli en del av i företagets dna, är det motto som anammats: Everybody matters (Alla medarbetare är viktiga).

– Många företag hör av sig till oss och vill lära sig hur vi åstadkommer detta, och hur det påverkar våra anställda, både hemma och på jobbet. Det finns ett sug efter goda värderingar som har sin grund i Bibeln.

Är det vanligt att sekulära företag i USA har en kaplan som arbetar med det du gör?

– Det finns fler företag i USA som har anställda kaplaner som jobbar ungefär som jag gör. Men i stora, sekulära företag är det ovanligt. Därför känns detta så spännande, unikt och sanktionerat av Gud.

Du lyckas med mycket av det du gör. Hur skulle du beskriva ditt eget beroende av Gud?

– Min egen relation till Gud behöver utvecklas hela tiden. Jag är beroende av Gud i det jag gör. Om jag inte kan leda mig själv kan jag inte leda andra.

På det privata planet är han gift med Jennifer och stolt pappa till två söner, Cameron, 11 år, och Connor, 9 år.

– Killarna är duktiga i skolan. De spelar basket, golf, amerikansk fotboll och europeisk fotboll. Men inte hockey eftersom möjligheten försvann på grund av covid. Familjen är det bästa som hänt mig. Jag älskar dem av hela mitt hjärta, säger Paul som gifte sig 2010.

Spelar golf

Han har inte släppt arbetet med idrottsmission. På fritiden är han engagerad i sin församlings idrottsmissionsarbete. Han leder även bibelstudier i NHL-laget Chicago Black Hawks farmarlag som hör hemma i Indianapolis.

Själv håller han sig i form genom att spela golf och styrketräna.

Hur ser du på Sport for Life som det ser ut i dag?

– Lägerverksamheten är stark och det gläder mig eftersom barn och unga är en viktig målgrupp. Jag hoppas att man fortsätter satsa på att knyta kontakter med församlingar. Det finns en styrka i att bygga upp lokala nätverk av kristna som brinner för idrottsmission och som kan vägleda alla de barn och unga som blir frälsta på våra läger.

– Det är också viktigt att knyta kontakt och erbjuda vissa tjänster, till exempel ledarskapsträning, till företag som brinner för Sport for Lifes arbete. På så sätt får vi in pengar som behövs för att kunna driva verksamheten.

Saknar du Sverige?

– De första två åren när jag hade flyttat tillbaka till USA saknade jag Sverige. Sedan har jag återvänt några gånger och det är alltid lika inspirerande. Allting har sin tid och de 20 åren i Sverige var händelserika och viktiga i mitt liv.

Hur länge stannar du på ditt nuvarande jobb?

– Min ambition är att jobba i företaget så länge som jag uppfattar att jag står kvar i min kallelse. Hur lång tid det rör sig om är omöjligt att säga. Jag upplever att Gud vill att jag ska vara där jag är nu.

---

Fakta: Paul Kobylarz

Familjen Kobylarz.
  • Är 60 år gammal.
  • Gift med Jennifer. Två söner, Cameron, 11 år, och Connor, 9 år.
  • Bor i Indianapolis, USA.
  • Har arbetat med idrottsmission i Sverige och i USA.
  • Kom till Sverige 1989 där han bland annat grundade Sport for Life år 1995.
  • Arbetar med ledarutveckling på ett företag.
  • Var nyligen på besök i Sverige.

---

Fler artiklar för dig