Relationer

Hon blev svindlad av romansbedragare: ”Man längtar så mycket att man blundar för tecknen”

I dag hjälper Violet Petersson andra som likt hon blivit lurade i romansbedrägerier. ”Det värsta är att man blivit lurad och sviken. Man känner ofta stor skuld och skam.”

Att manipuleras av en person som man litar på och håller av – det kan leda till djupa hål i plånboken, men framför allt i själen. Violet Petersson, diakon, vet hur hemskt det är och ägnar därför mycket tid åt att hjälpa andra drabbade.

Violet Petersson hade varit frånskild i många år när hon började längta efter att träffa en ny man. Den senaste relationen hade tagit slut för sju år sedan och ensamheten började bli påträngande. De två sönerna var utflyttade sedan länge.

– Visst hade jag många goda vänner, men det är något särskilt med att leva i en parrelation, det är liksom det vi är skapta till, säger Violet Petersson, 77 år.

– Jag hade under många år varit fullt upptagen med att ta hand om andra människor. Nu ville jag börja tänka lite mer på mig själv.

Hon har arbetat som diakon hela sitt yrkesliv, ofta som en brobyggare mellan samhälle och kyrka, och alltid med ett stort engagemang för utsatta medmänniskor. Trots att hon sedan länge passerat pensionsgränsen är Violet Petersson ännu i tjänst, anställd av Svenska kyrkan på Orust.

På senare år har hon fått ytterligare ett område på sitt hjärta, nämligen romansbedrägerier. Efter att hon 2018 själv blev ordentligt lurad, på både pengar och tillit, tog Violet Petersson initiativ till att starta föreningen ”Stoppa romansbedrägerier”.

Nu är hon dessutom aktuell genom sin medverkan i en nyutkommen bok, Drömmen om Tom Walter – Om romansbedrägerier, skam och längtan efter kärlek (Ordfront förlag). I boken delar Violet Petersson med sig av sin egen berättelse. Den som började med att hon längtade efter en relation och därför skapade ett konto på en dejtingsajt.

– Man fick betala för att gå med på dejtingsajten och det kändes seriöst. Jag litade på det, jag visste ju inget annat, berättar Violet Petersson för Dagen.

– Snart fick jag kontakt med en jättetrevlig man som började skriva till mig. Han mejlade bilder och berättade om sitt liv. Jag tyckte att han var så bra på att prata att jag berömde honom och sa att han kunde varit min partner i de parsamtal jag håller som diakon.

Hon minns hur roligt hon tyckte det var att komma hem och läsa mejlen från mannen, se hans bilder och drömma om en framtid tillsammans. De delade snabbt allt fler tankar och lärde på så sätt känna varandra, trodde Violet.

Ganska snart berättade mannen, som bodde i England, att han skulle flytta till Sverige, där hans mamma tidigare bott. Han hade ett hus här och behövde bara hjälp av Violet att ta emot flyttlasset, innan han själv skulle anlända. Han bad därför Violet att lägga ut för EU-skatten så länge, så skulle han betala tillbaka så snart flytten var genomförd.

– Jag hade sett på alla bilder han skickat att han tycktes ha gott om pengar, så jag tänkte att jag skulle få tillbaka dem så snart han anlänt.

Men det ena efter det andra hakade upp sig med flytten av mannens bohag. Violet Petersson fick lägga ut allt mer pengar för att betala olika avgifter som tydligen behövdes till tullen och hon tvingades även ta lån för att ha råd. När hon sa att det inte gick längre bad mannen henne enträget att försöka lite till, så skulle allt snart vara ordnat. När som helst skulle han vara på plats.

– Jag blev mer och mer irriterad på denna människa, men jag ville inte tappa kontakten, för jag ville ju ha tillbaka mina pengar. Det värsta var att banken hela tiden sa ja till mina låneansökningar.

Mannen hade också lovat Violet en bil när han kom till Sverige, han hade nämligen tre stycken ståendes vid sin mammas gamla hus, sa han. Det var i samband med att hon berättade om bilen för en av sina söner som sonen började ana oråd. Han reste genast hem från Paris för att tala sin mamma till rätta och hjälpa henne att komma ur knipan. Ännu hade inte Violet berättat om de lån hon tagit för sina söner - hon visste att de inte skulle gillat det.

– Min son försökte övertyga mig om att jag blivit lurad, men jag ville fortfarande inte tro på det.

Någonstans hade jag anat att det kunde vara för bra för att vara sant.

—  Violet Petersson

Men när sonen ringde till mannen från hemligt nummer, fick han veta att han befann sig i Ghana och inte alls i London som han hela tiden hävdat. Då förstod till sist Violet Petersson att hon var lurad.

– Då sjönk hjärtat ner till tårna. Jag polisanmälde på direkten och gav dem alla papper som jag samlat och sparat, eftersom jag någonstans hade anat att det kunde vara för bra för att vara sant. Det var fyra tjocka mappar. Sammanlagt hade jag blivit av med 400 000 kronor på grund av mannen.

Violet Petersson, diakon på Orust, blev romansbedragen och har startat föreningen "Stoppa romansbedrägerier". Hon medverkar i en ny bok.

Men polisen hade inte mycket resurser för att klara upp brottet som Violet Petersson blivit utsatt för. Det fanns inte heller särskilt stor kunskap om romansbedrägerier upplevde Violet Petersson. Men det har förändrats sedan händelsen 2018 menar hon. Bankerna har blivit mer medvetna om bedrägerier och Nationellt bedrägericentrum har växt i personalstyrka. Men fortfarande är det många som drabbas och Violet Petersson ser att föreningen ”Stoppa romansbedrägerier” behövs. När hon för föreningens räkning besökte justitieminister Gunnar Strömmer i riksdagen förra året medgav han att han knappt kände till begreppet romansbedrägerier.

– Statistiken säger att 80 personer drabbas varje månad, och mörkertalet kan vara betydligt större, särskilt bland män eftersom det är ännu mer skambelagt. I genomsnitt blir en romansbedragen av med 400 000 kronor – tänker jag på att pengarna kanske går till IS, Al-Shabab eller annan kriminell verksamhet då mår jag illa!

Det handlar inte bara om pengarna. (...) Det värsta är att man blivit lurad och sviken, och att det får sådana konsekvenser. Man känner ofta stor skuld och skam.

—  Violet Petersson

Violet Petersson är medveten om att det finns fördomar om kvinnor som blir lurade, exempelvis att ”de får skylla sig själva”.

– Men vi vet ju att det finns otroligt skickliga manipulatörer. Det finns sekter som får hela församlingar att gå i döden för en ledare, det är samma fenomen. De här personerna vet precis hur de ska smickra och vad de ska säga. Kärnan i allt detta är ensamheten – man längtar så mycket efter kontakt, en relation eller bekräftelse att man inte kan se att man blir förd bakom ljuset.

– Det handlar inte bara om pengarna, det är inte det värsta, det kommer i andra hand. Det värsta är att man blivit lurad och sviken, och att det får sådana konsekvenser. Man känner ofta stor skuld och skam. Även anhöriga drabbas. Bara denna vecka har jag pratat med fyra anhöriga som är desperata och vill hjälpa, men som inte når fram, säger Violet Petersson.

Hon ser hur Gud har lett och leder henne i både de diakonala uppdragen och i engagemanget för dem som utsatts för romansbedrägerier.

– I hela mitt liv har jag fått uppgifter som ingen annan vill ta i, det har varit ett mönster. Engagemanget för romansbedrägerier är ett sådant område. Men jag vet att Gud utrustar en och ser till att man klarar av sina uppgifter på ett bra sätt – det har jag fått se.

---

Fakta: Romansbedrägerier

  • Bedrägeri genom social manipulation genom att utnyttja en förtroenderelation. Romansbedrägeri innebär att en kärleksrelation inleds först. (Källa: Brå)
Drömmen om Tom Walter: Om romansbedrägerier, skam och längtan efter kärlek. En bok av Anna-Sara Fire, Beata Hansson, Ordfront förlag.
  • Violet Petersson, ordförande i föreningen “Stoppa romansbedrägerier” medverkar i den nya boken Drömmen om Tom Walter – Om romansbedrägerier, skam och längtan efter kärlek (Ordfront förlag) skriven av Anna-Sara Fire och Beata Hansson.
  • Boken försöker förklara mekanismerna bakom ett romansbedrägeri, hur det kan ske och hur nästan alla kan råka ut för det. Författarna har intervjuat allt från poliser till lögnforskare, experter på åldrande och experter på ensamhet samt sociologer och präster för att ringa in människan i all sin sårbarhet.
  • Syftet med boken är bland annat att ta bort så mycket som möjligt av skamkänslan hos den drabbade och förklara hur vår förmåga att känna tillit till andra människor kan bli till vår värsta ovän.

---

Fler artiklar för dig