Kan den nya AI-tekniken vara till hjälp i att utforska och förstå Bibeln? Det menar Simon Sjörén, 36 år, som ställt en mängd bibelfrågor till en av AI-modellerna, och ser stora möjligheter med den nya tekniken.
Simon Sjörén bor med sin familj i Åre och de är aktiva medlemmar i Bykyrkan i Undersåker, belägen en bit från den stora skidmetropolen. Simon arbetar som filmproducent och har alltid varit intresserad av ny teknik och utveckling. När nu AI slagit igenom på allvar den senaste tiden, med bland annat olika språkmodeller, har Simon inte varit sen med att testa vad dessa kan användas till. Inte minst vad gäller församlingsverksamhet och kristen tro i vardagen.
– Jag fick en aha-upplevelse i våras när jag insåg att man kan använda den nya AI-tekniken till att läsa Bibeln, berättar Simon Sjörén.
– Jag började ställa frågor till en av de AI-drivna språkmodellerna som heter ChatGPT och insåg att den hade hela Bibeln i sitt medvetande. Då kom tanken på att börja använda detta som ett verktyg i utforskandet av Bibelns texter, och även i andra frågor som rör tron.
Simon Sjörén ställde en mängd nyfikna frågor till AI-modellen: ”Vilket budskap tror du att Jesus haft i dag om han kommit till jorden, som varit lika radikalt och kärleksfullt som det han kom med för 2 000 år sedan?” Eller: ”Finns det en dubbeltydig mening i Johannesevangeliet när det handlar om var Jesus bor?” Och uppmaningen ”Ge mig en lista på oväntade under som Jesus hade utfört i dag som bevis för att han är Guds son.”
Då kom tanken på att börja använda detta som ett verktyg i utforskandet av Bibelns texter, och även i andra frågor som rör tron.
— Simon Sjörén
Svaren som Simon fick via AI-chatboten både förvånade och gladde honom. Plötsligt insåg han att han hade ett helt bibliotek av teologisk litteratur och uppslagsverk i sin egen ficka, ständigt tillgängligt för honom att använda – bara genom att ställa en fråga in i telefonens app. Och till skillnad från en “googling” bjöd AI-chatboten på resonemang, reflektion och fantasi i sina svar - förmågor som tidigare endast tillskrivits människan. Det är just detta som Simon Sjörén fastnat för och som gjort AI-appen till ett kraftfullt och roligt redskap för honom att använda.
– Jag kunde både få hjälp att sammanfatta stycken, få förslag på olika tolkningar, få veta mer om grundbetydelsen av ord och massa annat. Det blev som ett bibelsamtal med en annan människa!
– Det var en svindlande känsla att inse vilken kapacitet det finns här, på många olika sätt – vilken bra bibelstudiekompis eller bollplank som AI kan vara.
Simon Sjörén har inte varit sen att använda AI även i större församlingssammanhang. Det händer att han predikar i sin församling i Bykyrkan ibland, och i en gudstjänst använde han AI-verktyget live.
– Jag använde det som jag brukar och visade samtidigt på storbildskärm. Jag läste evangelietexten och tog hjälp av AI för att belysa grundorden och dess betydelse. Jag bad också AI att sammanfatta evangelietexten så att en fyraåring skulle förstå den.
I stället för att chansa så ställer jag frågan till AI hur den tycker att jag ska uppdatera hemsidan.
— Simon Sjörén
Simon Sjörén ansvarar för församlingens hemsida och är med och håller i trådarna för ett insamlingsprojekt inför en större ombyggnad av församlingslokalen. I båda dessa uppgifter har han varit hjälpt av AI.
– I stället för att chansa så ställer jag frågan till AI hur den tycker att jag ska uppdatera hemsidan. Vad är det folk vill ha för information när de besöker hemsidan? Jag har också bett om förslag på hur vi kan samla in pengar till kyrkobygget och fått en del intressanta förslag.
Temakvällar, aktion, loppis, crowdfounding och gåvogram var några av förslagen som kom upp.
Vilka reaktioner har du mötts av från församlingen?
– Det är väl som inför allt som är nytt och det man inte känner till, att en del är lite rädda. Andra tycker det är spännande och säger ”kör”. Detta, att AI kommit in så tydligt, tycker jag har samma magnitud som när datorn kom in i hemmen eller när internet slog igenom.
– Känslan inför det okända i kombination med att man förstår att det har en stor kraft – det är klart att det väcker olika känslor.
Han betonar att han ser AI som ett bollplank eller kompis att diskutera med, inte som något som kan ersätta en människa. Att använda AI som en absolut källa rekommenderar han inte.
– AI är en slags sammanfattning av vårt kollektiva medvetande, den är inte unik i sig. Den är också tränad eller matad på någonting, vilket speglar svaren man får. Så man får öva sig på urskiljning och källkritik när man använder det.
[ Debatt: AI lär orsaka långt större problem än dåliga predikningar ]
Skulle du även kunna ställa frågan vad du ska be för?
– Personligen skulle jag inte ha några problem med det, men den kan inte ge mig ett bönespråk som når längre än mitt eget. Men ”Hjälp mig att formulera en bön eller en lovsång” – det skulle jag kunna säga.
Simon Sjörén är säker på att vi kommer se mer av AI-användning i våra kyrkor framöver, något han är positiv till. Det är bra att nyttja de verktyg som finns, menar han. Han syftar då även på andra AI-verktyg på framväxt som utöver text kan generera både bilder och filmer.
– Ska vi bli berörda av ett budskap tror jag absolut att det behövs en människa i andra änden. Men tänk dig att höra en predikan utifrån brödundret, och samtidigt få se det visualiseras på storbildsskärm!
Hur svarade då den språkmodell som Simon Sjörén använder på frågan om vad för slags under Jesus skulle utfört om Johannesevangeliet skrevs i dag, som är jämförbart med att förvandla vatten till vin? Jo, så här:
”Om Jesus kom i dag, kunde han möjligen utföra ett under som visar på överflöde av ren energi. Till exempel, under en global energikonferens, kan han förvandla en liten bit kol till en hållbar och oupphörlig energikälla, vilket skulle symbolisera övergången från fossila bränslen till hållbara energikällor.”
---
Fakta: Simon Sjörén
- Frilansande filmare baserad i Åre.
- Bor med frun Lina och Alvar 5 år, Levi 3 år i Åre.
- Medlem och engagerad i Bykyrkan, tillhörande pingst.
---
---
Fakta: AI och Bibeln
- ChatGPT kan hela Bibeln på grundspråken hebreiska, arameiska och grekiska.
- Facebooks kommande AI Chatrobot är tränad på Nya testamantet då det är den skriftliga textkälla som finns översatt till flest språk.
- Google har också nyligen lanserat sin chat-bot som kallas Google Bard. Den har sju svenska bibelöversättningar i sitt medvetande.
---