Livsstil

Retreatprästen: Tystnaden får många att klättra på väggarna

Emma Thorén: “Det är genom stillheten och tystnaden som jag kan möta Gud”

Tystnad. Tid att vara stilla. Tid för vila och återhämtning i livets mellanrum där vi får möjlighet att möta både oss själva och Gud på ett nytt sätt. Nyfiken på retreatens dragningskraft sökte sig Dagens Gabriella Mellergård ut på den småländska landsbygden.

GRÄNNA. Grusvägen slingrar sig genom böljande ängar och röda stugor, allt smalare, så att jag till sist måste backa tillbaka till närmaste avtagsväg för att en mötande timmerbil ska kunna passera. Här på branterna mot Vättern ligger den ekumeniska retreatgården Wettershus, inbäddad i grönska. Redan vid parkeringen visar en skylt att retreat pågår och att jag som besökare ombeds respektera tystnaden. En tystnad som förvisso kantas av bruset från motorvägen strax intill.

– Men jag brukar säga att det är en bra övning för livet, att välja fokus. Vill jag lyssna på bruset bakom mig eller vill jag vända blicken ut mot allt det här vackra, säger Emma Thorén.

Hon är präst och ny föreståndare på Wetterhus. Den första gången hon kom hit till gården var hon 19 år och gick kyrkans grundkurs. Retreaten som form hade hon provsmakat redan året innan som volontär i Taizé.

– Vi fick avsluta volontärperioden med något vi själva ville göra och jag valde en vecka i tystnad. Jag tyckte att det lät spännande, och det blev en helt fantastisk vecka. Det gav så mycket, jag fick lära mig att be, gå in i stillheten och lära känna Gud på ett helt nytt sätt, berättar Emma Thorén.

Wetterhus.

Retreaten har varit avgörande för mig. Jag känner själv att det är genom stillheten och tystnaden som jag kan möta Gud.

Under studierna till präst fortsatte hon att åka på retreater nu och då, och efter prästvigningen vidareutbildade hon sig till retreatledare. Det kom att bli flera besök på Wettershus och när annonsen kom ut i tidningen i höstas att man sökte ny föreståndare skickade Emma i väg en ansökan, trots att hon egentligen trivdes bra med tjänsten i Kumla där hon jobbade halvtid i församlingen och halvtid som fängelsepräst.

Nu är hon här, och vardagen på Wettershus innebär en hel del annat än den traditionella prästtjänsten omfattar. Förutom att hålla ihop verksamheten under de nära 50 retreater som arrangeras årligen handlar det också om att samordna ett stort antal volontärer som hjälper till med allt ifrån städning och trädgårdsarbete till måleri och fastighetsunderhåll. Att helt enkelt se vad som behöver göras och hjälpa personer att utföra det.

– Just i dag fångar jag förrymda hundar, säger Emma och skrattar.

Granngårdens välkända rymling har än en gång hittat vägen till Wettershus och när skällandet riskerar att störa tystnaden på gården tar Emma resolut hunden med sig tillbaka till ägarna.

Emma Thorén är präst och sedan i våras ny föreståndare på Wettershus retreatgård strax söder om Gränna.

Men dessförinnan har vi hunnit med ett långt samtal i Herdestugan om retreatens hur och varför. Ett samtal om den stillhet, tystnad och avskildhet som präglar retreaten och som i dagens samhälle har blivit alltmer sällsynt, för att inte säga unikt.

– Alla är så uppkopplade i dag, man bombarderas med intryck från alla håll, av alla smarta apparater som visserligen är bra men som gör oss distraherade. När vi är distraherade förs vi bort från helheten – och då är det svårare att hitta heligheten, säger Emma.

Emma Thorén är präst och sedan i våras ny föreståndare på Wettershus retreatgård strax söder om Gränna.

Retreaten återfinns i många religioner och kulturer, men retreaten i en kristen kontext kan vi lära oss mycket av genom att läsa evangelierna i Bibeln, menar Emma Thorén.

– Vi studerar ofta vad Jesus sagt och gjort, men om vi ser på mellanrummen, hur Jesus levde där, så ser vi att han drog sig undan i stillhet, ensamhet och bön. Då kanske man kan tänka att det också är gott för oss.

Hon konstaterar att den kristna retreaten ger god möjlighet till ensamtid med Gud och är ett bra tillfälle att vårda sin gudsrelation.

– Jag skulle vilja säga att retreaten har varit avgörande för mig. Jag känner själv att det är genom stillheten och tystnaden som jag kan möta Gud, att det är då jag kan vara öppen och ta emot. Annars är jag så upptagen att jag inte märker att Gud är där, säger Emma Thorén.

Retreaten har gett viktiga erfarenheter som hon bär med sig i vardagen:

– Jag behöver inte tvivla. Gud finns där, även när jag inte är medveten om det.

Någon har också sagt att retreaten i praktisk form är något av ”en schemalagd kris”. Emma Thorén instämmer:

– Så kan man också tänka. När du vilar får du tid att känna efter hur du mår. Under en retreat kan det vara skönt och alldeles underbart att få koppla bort allt, men samtidigt när du gör det så kan det dyka upp saker som du trängt undan, sådant som är både jobbigt och smärtsamt.

Emma har själv upplevt hur en retreat öppnade dammluckorna till en stor sorg som hon burit inom sig.

– Många upplever också en stor rastlöshet i tystnaden, det kan kännas som att man vill klättra på väggarna. Därför är det viktigt att det finns möjlighet till dagliga samtal med retreatledare där du kan ventilera det som kommer upp, säger Emma.

Själv åker hon gärna på retreater med enskild vägledning där det ges extra utrymme till samtal.

– Det är något jag rekommenderar, särskilt om man är ny i retreaten. Att vara helt ensam i tystnaden kan vara svårt, säger Emma Thorén.

Att bearbeta tankar och känslor är en viktig del av retreaten. På Wettershus erbjuds retreater av skilda slag och med olika teman för att passa olika personligheter och intressen. Vandringsretreater eller en retreat med skapande inslag, som akvarellmålning, är uppskattat.

– Jag skriver väldigt mycket, ofta ber jag genom att skriva. Det blir en brevväxling med Gud där jag skriver vad jag tänker och känner, säger Emma.

Emma Thorén är präst och sedan i våras ny föreståndare på Wettershus retreatgård strax söder om Gränna.

Att välja tystnaden i en retreat är en utmanande och mycket medveten handling där man tillsammans hjälps åt att hitta den inre stillheten. Den som åker på retreat regelbundet har upptäckt glädjen i tystnaden och förstått hur viktig den är, menar Emma.

– Och det blir en motivation att också söka tystnaden i vardagen. Även då är det något man får jobba med, men det är ett arbete som är värt mödan.

Emma Thorén upplever att behovet av retreater ökar i en tillvaro där tystnaden är en bristvara och kriserna i vår omvärld blir alltmer påtagliga.

– Om vi regelbundet utsätter oss för en ”schemalagd kris” så tror jag att vi också blir bättre på att möta de andra kriserna. När du skalar bort allt annat runt omkring hittar du grunden som bär oavsett vad som händer. Det är så värdefullt att stilla sig, att bara vara, och känna vad det innebär att vara människa.

---

Fakta: Retreatens nyckelord

  • Avskildhet
  • Tystnad
  • Kravlöshet
  • Andakt
  • Nattvard
  • Meditation
  • Vägledning
  • Egen tid

---

---

Fakta: Wettershus Retreatgård

Gården, som ligger strax söder om Gränna, invigdes 1966 och drivs av en ekumenisk stiftelse med representanter från olika kyrkliga traditioner.

Året runt arrangeras retreater och bara-vara-dagar. Wettershus var från början konstnären Gunnar Zilos sommarbostad, och huvudbyggnaden har kvar mycket av konstnärsmiljön.

---


Fler artiklar för dig