Kultur

Historia, sånger och ostkaka när familjen Sandell firas

Under Sandelldagarna i Fröderyd utanför Vetlanda hedras psalmförfattaren Lina Sandell och hennes far, prästen Jonas Sandell

Lärd, kunnig och engagerad i allt, och lite sträng – så beskrivs Fröderydsprästen Jonas Sandell, Lina Sandells pappa och en av huvudpersonerna under Sandelldagarna.

FRÖDERYD. Jonas Sandell var en av de mest kända präster som har arbetat i Fröderyd, den medeltida by och församling som ligger två mil från Vetlanda och nio mil från Jönköping.

– Han höll sin provpredikan här i slutet av 1820-talet, säger Sven Karlsson, som ofta håller guidningar i Sandellmuseet.

– Och det var på Kristi förklarings dag. Sin sista predikan höll han 1858, och det var också på Kristi förklarings dag.

Man kunde tro att det är nuvarande Vetlanda kommuns mest kända invånare, Jonas dotter Lina Sandell, som firas under Sandelldagarna, och att sommardagarna skulle heta Lina Sandell-dagarna är ett vanligt missförstånd – men det är på grund av Jonas Sandells första och sista predikan som de har fått sina datum. I år hålls de 21–23 juli. Sven Karlsson och Johan Meyer är två av dem som har förberett programmet.

Sven Karlsson har arbetat ideellt i det rödmålade Sandellmuseet i många år och lärt sig mer och mer om familjen Sandell hela tiden. Han har tagit emot turistbussar från Norge och Danmark, svenska grupper och enskilda och ibland amerikaner. Johan Meyer, som är diakoniassistent i församlingen och som också visar museet ibland, har till och med tagit emot en grupp från Färöarna. Det är absolut Lina Sandell som gör att alla kommer – några av hennes psalmer är nästan mer älskade i Norge och Danmark än här, och det trots att Tryggare kan ingen vara sjungs på många svenska dop och Blott en dag på många begravningar.

På Sandellmuseet i Fröderyd kan man lära sig mer om både predikanten Jonas Sandell och dottern, psalmförfattaren Lina Sandell.

I USA är Lina Sandell känd bland svenskättlingarna – en ”tvilling” till konstnären Axel Wallenbergs staty i Fröderyd står vid North Park University i Chicago, som under en period på 1800-talet kallades Sveriges tredje största stad eftersom så många svenskar bodde där.

Men det finns ganska mycket att berätta om hennes pappa också.

– Jonas Sandell var väldigt lärd och kunnig, säger Sven Karlsson.

– Och han var engagerad i allt! Fröderydsborna såg honom som sträng men rättvis och hade stort förtroende för honom. Han var intresserad av språk och växter, och han bokförde hur alla hade det och räknade anställda och djur, till och med hur många höns det fanns.

På Sandellmuseet i Fröderyd kan man lära sig mer om både predikanten Jonas Sandell och dottern, psalmförfattaren Lina Sandell.

När familjen Sandell kom flyttande från Växjö – Lina var inte född, och hennes bror Carl Wilhelm hade just dött – var Fröderyds socken känd för sina gruvor. Sven Karlsson beskriver den som en hålig ost och berättar att alla gruvor hade namn, att det bröts silver och att en del av gruvorna var i gång fram till 1930-talet.

– Det hade funnits en masugn, det fanns en skiffergruva närmare Ramkvilla, och det var en stor arbetarklass här, det hade kommit många gruvarbetare från Bergslagen. De bodde på torpställen överallt. Höghult var socknens största by.

Jonas Sandell arbetade bland annat med att kartlägga topografi och dialekter under sina år i Fröderyd, och han hade också ett herbarium och en naturaliesamling. Han hade vuxit upp i Karlskrona och lärt känna en del av stora världen i hamnen där – nu utforskade han sin nya hembygd som ett slags prästversion av Carl von Linné.

Fröderyds gamla kyrka passade inte riktigt för de behov som socknen hade vid den här tiden, och under familjen Sandells år i prästgården blev det först en enorm byggarbetsplats tvärsöver vägen och efter ett tag en ny, stor, vit kyrka. I den hann Jonas Sandell arbeta i två år.

Någon har sagt att ”ja se när Jonas Sandell kom till Hulebo var det sådan glöd och värme så att fönsterrutorna böjdes”!

De sockenbor som hade längst till kyrkan fick åka eller gå upp till två mil. Och på samma sätt hade Jonas Sandell långa resor att göra för att träffa dem i deras hem.

– Han var omtyckt, för han levde som han lärde, säger Sven Karlsson.

– Människor lyssnade till honom. Någon har sagt att ”ja se när Jonas Sandell kom till Hulebo var det sådan glöd och värme så att fönsterrutorna böjdes”!

På Sandellmuseet i Fröderyd kan man lära sig mer om både predikanten Jonas Sandell och dottern, psalmförfattaren Lina Sandell.

Hemma i prästgården hade Jonas Sandell ett arbetsrum, och där var ofta Lina också. Hon lyssnade på sin pappas samtal med olika gäster och studerade mycket, bland annat tyska och engelska. Jonas hade först en adjunkt eller hjälppräst som hette Per Nordström – han gifte sig med Linas syster Christina, och de flyttade till Bäckaby 1846. Då kom i stället Linas bror Johan som också hade blivit prästvigd. Båda de unga männen kan ha fungerat som Linas lärare när inte pappa hann.

– Det kan ha verkat konstigt att hon studerade så mycket språk. Men Gud hade en större plan för hennes framtid – när hon kom till Stockholm och EFS blev hon ju översättare.

Jonas Sandell dog på ett dramatiskt sätt: han var på väg med båt över Vättern tillsammans med Lina i juli 1858 när en våg svepte honom överbord. Hans kropp hittades, och han blev begravd vid Fröderyds kyrka. Graven finns bevarad som kulturgrav. Linas grav, däremot, finns inte i Fröderyd utan på Solna kyrkogård i Stockholm.

Det kan ha verkat konstigt att hon studerade så mycket språk. Men Gud hade en större plan för hennes framtid – när hon kom till Stockholm och EFS blev hon ju översättare.

—  Sven Karlsson

– Minnesstenen restes 50 år efter hans död, berättar Sven Karlsson.

– Vi vet inte exakt var den gamla kyrkan låg, men vi tror att minnesstenen är i närheten av den gamla kyrkväggen. Troligen ligger också Carl Wilhelm begravd där.

Hur var det med Jonas fru och Linas mamma, Fredrika?

– Lina såg upp till sin pappa, och han uppmuntrade hennes studier mycket. Mamman försvinner lite i det hela, men vi vet till exempel att Lina följde med henne på hembesök till Västerkvarn.

– Det finns många positiva bilder av mamman i Linas texter, tillägger Johan Meyer.

På Sandellmuseet i Fröderyd kan man lära sig mer om både predikanten Jonas Sandell och dottern, psalmförfattaren Lina Sandell.

Sandelldagarna är en Fröderydtradition som har rymt många föredrag och musikinslag genom åren.

– Det brukar vara kända musiker och föreläsare, och det är 70-årsjubileum för dagarna i år, berättar Johan Meyer.

– Ett av musikinslagen i år är familjen Hellgren som har varit här förut. Anna Jonsson och Kim Eriksen kommer också med sin föreställning om Lina henne, och det är lite allsång i den.

Musiken under dagarna är oftast tonsättningar av Lina-texter, ibland nyskrivna. Församlingen är huvudarrangör för dagarna, men hembygdsföreningen, syföreningen och hantverksföreningen brukar alltid vara med. I småländsk tradition blir det ostkaka och kaffe i parken om vädret tillåter.

– Och så kan man få gå på guidad tur i museet, säger Johan Meyer.

---

Fakta: Familjen Sandell

  • Sandelldagarna infaller i år mellan 21–23 juli. Växjö stifts tidigare biskop Jan-Olof Johansson medverkar, det blir musik, föredrag, musikgudstjänst och ostkakeservering, och hantverksförsäljningen och museet är öppna.
  • Jonas Sandell (1790–1858) är numera mest känd som pappa till Lina Sandell men ansågs under sin livstid vara en av Sveriges främsta predikanter. Han talade flera språk, forskade ibland annat topografi, dialekter och botanik och hade flera av den svenska 1800-talsväckelsens ledargestalter på besök i Fröderyd, som Peter Wieselgren, Peter Fjellstedt och Esaias Tegnér.
  • Carolina Wilhelmina (Lina) Sandell (1832–1903) föddes i Fröderyd. Hon var sjuklig som barn, studerade mycket och började tidigt skriva dikter. Några av Lina Sandells många sånger har blivit psalmer i Den svenska psalmboken, och tre av dem, Tryggare kan ingen vara, Blott en dag och Bred dina vida vingar, hör fortfarande till de psalmer som sjungs mest.
  • Sandellmuseet är en röd byggnad som ligger som flygelbyggnad till Lina Sandellgården i Fröderyd och rymmer ett museum över familjen Sandell med föremål och bilder. Här bodde Lina Sandell tillsammans med sin mamma sitt sista år i Fröderyd, innan hon flyttade till Stockholm.

---

---

Sommardikt av Lina Sandell

Skön är sommaren i Norden, då, som förr vid skaparorden Herren härligt smyckar jorden med sin godhets rikedom. Allting liv och glädje andas, och var morgon ny, som randas, doft och sång och färgprakt blandas i naturens helgedom.

Mellan tuvans blomsterkransar lilla bäcken muntert dansar, medan björkens gröna fransar spegla sig i källans rand. Och de tusen fåglar sjunga, där på luftig gren de gunga: “Loven Herren, gamla, unga, loven honom, sjö och strand!”

Tyst sig aftonsolen sänker. Av Guds kärleks rika skänker mogna skördefältet blänker skönt mot skogens mörka bryn. Hjorden vandrar hem i kvällen, och från höga stjärnepellen strålar över gömda tjällen aftonstjärnan för vår syn.

---

Fler artiklar för dig