Livsstil

”Det jag ville göra var att lyfta på locket till de här bibeltexterna”

Niklas Piensoho berättar i podden Dagens människa om den senaste tidens diskussionsstormar - men även om sin egen väg till tro och om vad han tror blir framtidens ödesfråga för kyrkan


Niklas Piensoho ser det som sin huvuduppgift att förkunna evangelium. Samtidigt räds han inte att lyfta de mer polariserande frågorna. När Filadelfiapastorn förra året bjöd in till bibelstudium om homosexualitet var han väl medveten om att responsen inte skulle dröja.
– Vi måste våga ta det här samtalet och vi behöver fortsätta det, säger han.

Under en konsertkväll i tonåren i Korskyrkan i Västerås fick Niklas Piensoho höra ord uttalas som för alltid förändrade riktningen i hans liv.

– Jag satt där och plötsligt kommer det upp en kvinna på scenen och börjar profetera. Jag visste inte då vad det var för något, men hon börjar tala om en ung man och då känns det genom hela kroppen - jag vet direkt att hon talar om mig. När hon är färdig kommer en annan och efter den en tredje och fortsätter att profetera. Och som jag uppfattade det så stämde allt överens på mig och mitt liv, säger han.

Niklas Piensoho beskriver att tron fanns närvarande i familjen under hans barndom, däremot gick han sällan i kyrkan innan han kom med i ungdomsgruppen i Missionskyrkan i samband med konfirmationen.

– Min känsla när jag började göra entré i de här kristna sammanhangen var att andra var mer kristna än jag. De blundade när de bad och sjöng med en otroligt stark överlåtelse.

– Det kändes som att jag stod utanför en ostkupa och tittade in. Men efter den här kvällen när jag hört kvinnan tala in i mitt liv upplevde jag plötsligt hur jag klivit in på insidan av den där ostkupan. Jag kan inte bättre sätta ord på hur det gick till, men det var som att en vind tog tag i mig och blåste in mig. Min slutsats efteråt var att om det här kunde hända mig, då kan det hända alla. Och det har nog varit en ledstjärna i mitt liv som pastor; Gud är inte långt borta från någon enda av oss.

Niklas Piensoho tar emot i Filadelfiakyrkans gamla arkiv, som numera är omgjort till mötesrum. Han berättar att detta rum tidigare var fullt av mappar med viktiga dokument; personakter över tidigare föreståndare och särskilda pärmar för de många strider och konflikter som kantat församlingens långa historia.

Hur Niklas Piensoho själv hamnade här är både en lätt och en svår fråga. Han konstaterar snabbt att han kom hit för att Filadelfiaförsamlingen kallade honom till föreståndare, men lägger i nästa andetag till att det var en minst sagt oväntad förfrågan.

Tden som reseevangelist kom att prägla mitt liv. Jag insåg att min gåva är att förkunna evangelium så att människor kan tro.

Efter att i de sena tonåren ha fångats upp av missionsförbundets riksevangelist Carl-Olov Hultby, blev Niklas Piensoho snart en uppskattad predikant och efter att lite motvilligt ha läst teologi i Lidingö blev han en av dåvarande Missionsförbundets mest profilerade pastorer.

– Den där tiden som reseevangelist kom att prägla mitt liv. Jag insåg att min gåva är att förkunna evangelium så att människor kan tro. Genom livet har jag alltid fortsatt att resa ut till andra platser och predika för folk, säger han.

När frågan kom om att ”ta över pingströrelsens moderskepp”, som han själv uttrycker det, arbetade Niklas Piensoho som pastor i Missionskyrkan i Fiskebäck utanför Göteborg.

– Vi tackade nej flera gånger under processen. Till en början såg vi inte hur det skulle gå till. Men så småningom landade vi i att vi ville anta den här utmaningen.

Niklas Piensoho

Det har snart gått 17 år sedan Niklas Piensoho började sin tjänst i Filadelfiakyrkan och det har inte saknats utmaningar och stormar. Under bara de senaste åren har kyrkan genomgått en omfattande och delvis omdiskuterad totalrenovering. Församlingsledningen har dessutom föreslagit en stadgeändring där troendedopet inte längre blir ett absolut krav för att bli församlingsmedlem.

Det som fick debattvindarna att övergå från bris till stormstyrka var dock Niklas Piensohos bibelstudier om homosexualitet och kristen tro, där han bland annat slog fast att homosexuella är välkomna som medlemmar och som engagerade i olika uppgifter i Filadelfiakyrkan.

Var du beredd på de starka reaktionerna, som kom efter bibelstudierna?

– Ja, det var jag. Jag visste vad jag gjorde och jag inser att den här frågan är otroligt laddad, sexualiteten är ju själva anledningen till att vi sitter här. Därför är det så viktigt att vi i kyrkan reflekterar över hur vi vägleder människor i de här frågorna. Jag tror fortfarande att den kristna trons idealbild för sexualiteten är i äktenskapet mellan en man och en kvinna, men vi behöver hitta ett sätt att tala om de här frågorna.

Hur förberedde du dig inför de här bibelstudierna?

– Jag sa väldigt tydligt att jag inte skulle tala om hela hbtq-begreppet, jag försökte säga att jag ska tala om H och en liten bit av H:et. Om de människor som jag och mina pastorskolleger möter i själavård i våra församlingar.

– Det här är människor som tror på Jesus, människor som jag identifierar som lärjungar, som jag ser i lovsång och tillbedjan. Människor som berättar, ofta under tystnadsplikt, att de känner attraktion till människor av samma kön.

– När vi pratar om detta utifrån kristen tro har många människor väldigt tydliga åsikter, men jag märker att bara ett fåtal verkligen har läst och brottats på djupet med bibeltexterna om samkönade relationer.

Niklas Piensoho betonar att hans ambition aldrig varit att lägga fram en ny sexualetik eller föreslå någon ändring av vigselordning för pingströrelsen.

– Det jag ville göra var att lyfta på locket till de här texterna. Kanske går det att förstå detta på lite olika sätt. Jag tror att vi behöver våga ta det här samtalet och vi behöver fortsätta det.

Niklas Piensoho håller i ett bibelstudium i Filadelfiakyrkan, Stockholm, där han adresserar frågan om homosexuellas plats i församlingen.

Var tror du att frikyrkan står i den här frågan om tio år?

– Det vet jag inte. Man kan se att det finns väldigt motstridiga rörelser samtidigt. För några människor betraktas det här som ett kulturkrig. En attack på samhälle, familj och kristenhet. Kommer man med den ingången till frågan så blir den ju extremt laddad. I mitt fall har det snarare varit en pastoral fråga, som handlat om kristna homosexuella människor som jag har mött. Människor som inte varit krigförande på något sätt.

– Ingångarna i frågan är så olika och därför är den så laddad. Sedan måste man även säga att en del av de som drivit hbtq-frågorna har gjort det på ett sätt som bidragit till den här kraftiga polariseringen.

---

Niklas Piensoho

Fakta: Mer i podden – Hör Niklas Piensoho om:

  • Vem han hoppas kommer att efterträda honom.
  • Om varför han aldrig kallat sig för vare sig pingstvän eller “missionare”.
  • Om hur kyrkan behöver komma bort från vi- och dom-begreppen.

---

Niklas Piensoho kastar ett öga på klockan. Om en stund ska han möta ett par för vigselsamtal. Pingstpastorn konstaterar lite överraskande att han tror att kristenhetens nästa stora fråga kommer att bli klimatfrågan.

– Den frågan är på djupet en existentiell fråga, inte minst för lite yngre människor. Många unga i dag ifrågasätter om man ens bör gifta sig och skaffa barn, då barn kommit att ses som en klimatbov.

– Det fanns en tid då kyrkan predikade mycket om helvete och undergång, men i vår tid är de stora undergångsprofeterna helt sekulära. Jag tror att vi som kyrka måste hitta sätt att vara konstruktiva och hjälpa folk att inte tappa geist, glädje och tron på att vi tillsammans faktiskt kan lösa det här. Gud har inte gjort oss till skövlare utan till förvaltare.

Hur har du det med Gud i dag?

– Väldigt bra. Vi är så goda vänner. Jag lutar mig mot Paulus ord om att Gud har ”gett oss tillträde till den nåd vi nu lever i”. Så jag lever varje dag i nåden och tror att Gud gett mig sin Ande som bosatt sig i mitt liv. Det är hisnande och jag utgår från det, inte som en känsla, utan som ett faktum i mitt liv. Så för mig är varje dag en dag av nåd som ges till mig och till alla människor, säger Niklas Piensoho leende innan han hastar vidare till nästa samtal.

---

Fakta: Niklas Piensoho

  • Yrke: Pastor och föreståndare för Filadelfiakyrkan i Stockholm.
  • Ålder: 58 år.
  • Bor: Utanför Stockholm.
  • Familj: Hustrun Helena och fyra vuxna barn.
  • Kuriosa: Utöver arbetet i Filadelfiakyrkan är Niklas Piensoho en av två kaplaner i Riksdagen. Han har även skrivit flera teologiska böcker.

---


Fler artiklar för dig