Livsstil

Familjen Ahlvin campar med sina barn i specialinredd husvagn

De vill semestra på sätt som är bra för både plånboken och miljön: ”Vi letar efter vagnar som är riktigt gamla och slitna”

De har snart renoverat upp en tredje gammal husvagn för att kunna använda och även hyra ut. Sara och Dan Ahlvin med sina tre barn lever gärna lite alternativt, och vill på så sätt värna både klimatet och den egna ekonomin.

Trebarnsfamiljen Ahlvin har många idéer och projekt på gång. Förra året flyttade de till en gård belägen i den lilla byn Trangärde utanför Kalmar. Där odlar de bland annat rotfrukter och grönsaker för att delvis kunna vara självförsörjande. En verksamhet de hoppas kunna utöka allteftersom. Vid sidan av det renoverar de gamla husvagnar som de dels använder själva, dels hyr ut till andra.

– När vi köpte vår första husvagn kostade den 7 000 kronor, nu kan en i samma skick kosta 27 000 kronor! Så det har hänt mycket under pandemin, när intresset för campingliv tog fart, konstaterar Sara Ahlvin.

– Men vi letar efter vagnar som är riktigt gamla och slitna – det går att göra mycket för att rusta upp dem. De gamla är så himla fina, de har personlighet och karaktär.

Sara och Dan Ahlvin tillsammans med sina tre barn har renoverat upp ett par husvagnar som de själva campar med under sommaren och hyr ut till andra familjer.

Sara Ahlvin har ett intresse för begagnade saker i största allmänhet och kanske husvagnar i synnerhet. Nu ska de precis börja renovera upp sin tredje gamla husvagn. Men att hon skulle börja kallas för ”husvagnsprästen” är inget hon oroar sig för.

– Haha, nej det tror jag inte – vi har så många olika saker på gång samtidigt, så det sticker nog inte ut mer än annat vi gör.

Hon är församlingspräst i Mörbylånga-Kastlösa församling och maken Dan arbetar som handledare på Kalmar Stadsmission. Barnen, 14, 11 och 7,5 år gamla hänger gladeligen med på föräldrarnas olika projekt. Sedan de var små har de campat tillsammans i husvagn, med bland annat en specialbyggd våningssäng med tre britsar.

– Barnen tycker det är mysigt att sova där. Det blir mer som ett äventyr än att boka hotell någonstans. Sedan kan de ibland önska att vi hade en sådan där ny, häftig husvagn som de ser att andra kan ha, men de gillar ändå vår husvagn och att vi får vara tillsammans.

husvagnsliv

Maken Dan är uppvuxen med att ha som tradition att åka till Ralingsåsgårdens camping i Aneby och även andra kristna campingar på bland annat Öland. Tillsammans med Sara köpte han den första husvagnen 2014, men familjen fick byta till en större när tredje barnet kom.

– Vi tyckte det var ett smidigt sätt att semestra på med småbarn, dessutom betydligt billigare än om man ska hyra hotellrum eller stugor.

Den husvagn de nu har, som inköptes för tre år sedan, har familjen totalrenoverat tillsammans. Från början var den inredd i typiska 70-talsfärger – brunt och orange – men familjen lade nytt golv, målade skåpen, gjorde i ordning toaletten och plastade in bänkskivorna. Den specialanpassade våningssängen har Dan byggt.

– Vi gillar färg! Vi är inte mycket för ”vitt och fräscht”, så dynorna är gula, väggarna rosa i ena änden och i den andra är det graffittimönster med skateboards på. Toan är blommig och skåpen ljusgrå. Det är kul att ta ut svängarna lite grann.

Det är smidigt att bara kunna dra iväg över en helg eller några dagar, utan att det blir dyrt. Det är en frihet att enkelt komma bort från vardagslivet.

—  Sara Ahlvin

Sara Ahlvin menar att husvagnsrenoveringen är en del av familjens livsstil – en strävan efter att leva hållbart och visa på att det finns andra alternativ än att köpa nytt och lägga mycket pengar på saker.

– Vi handlar mycket second hand, renoverar gärna upp gamla grejer och lever gärna alternativt. Det är inte så att vi står på torget och demonstrerar för klimatet, men genom vårt sätt att leva kanske vi kan inspirera andra, hoppas Sara Ahlvin.

– Miljöfrågorna är något som många funderar över, men jag tror att många familjer upplever att man ”måste” ha det si och så. Men det går faktiskt att få en bra semester utan att belasta miljön eller den egna ekonomin särskilt mycket. Vi tar dessutom med egen mat vilket sparar in en hel del.

husvagnsliv

Vad är det bästa med husvagnslivet tycker du?

– Att det är smidigt att bara kunna dra iväg över en helg eller några dagar, utan att det blir dyrt. Det är en frihet att enkelt komma bort från vardagslivet. Livet i husvagnen blir mer avskalat, det är avkopplande.

– Det sämsta är kanske det som hände härom helgen, när vi var på väg och några av oss fick magsjuka. Då är det inte så roligt att vara i en husvagn. Det kan också vara lite meckigt att dra den med sig överallt. Vi har pratat om att renovera upp en husbil när barnen blivit lite äldre.

Familjen Ahlvin framför sin husvagn.

Hur ser det ut med andliga vanor under sommaren för er?

– Det är inte så lätt, och det tror jag inte att jag är ensam om att tycka. Men samtidigt som det regelbundna gudstjänstlivet inte blir av på samma sätt, får vi mer tid för varandra, för samtal och till att upptäcka sådant som vi inte gör i vardagen. Det finns många sätt att uttrycka andlighet på.

Denna sommar har familjen redan gjort två kortare svängar med sitt heminredda ekipage, men fler turer ska det bli. Några fastslagna planer finns inte, eftersom de gillar att vara spontana, men vad som är drömrutten med husvagnen, det vet Sara.

– Då skulle jag vilja åka allra längst norrut i Sverige, och vara ute på vägarna i flera veckor. Att ta sig hela vägen upp i landet, det är nog drömresan ändå.

---

Fakta: Familjen Ahlvin

  • Består av Sara, 40, Dan, 50 och barnen Alma, 14, Tage 11 och Clara 7,5 år.
  • Bor i Trangärde utanför Kalmar.
  • Sara är församlingspräst i Norra Ölands pastorat och Dan jobbar som handledare på Kalmar Stadsmission.
husvagnsliv

---

Fler artiklar för dig