Livsstil

Anna-Carin Abrahamsson: Jag var en shopaholic

Sedan fyra år tillbaka köper butikschefen för Ge för livet i Finspång inga nyproducerade kläder

Anna-Carin Abrahamsson är studentpastorn som sadlade om till butikschef för second hand. I veckan står hon i den tillfälliga Ge för livet-butiken på Torpkonferensen och delar med sig av sina bästa råd för hur man kan hitta en mer hållbar stil.

Anna-Carin Abrahamsson har alltid älskat mode. När hon under åren som studentpastor i Göteborg gick upp och ner längst Avenyn på lunchrasten var det enkelt för henne att slinka in i en butik – och komma ut med ett nytt plagg.

Men samtidigt som hon varje vecka bar hem kassar med nya kläder, hamnade hon i allt fler samtal om hållbarhet med studenterna som hon arbetade med. De berättade att hälften av alla kläder som produceras slängs inom tolv månader och att klädindustrin står för tio procent av de totala koldioxidutsläppen.

– Min eget sätt att konsumera började skava i mig, berättar Anna-Carin Abrahamsson nu.

Hon är på plats i second hand-butiken Ge för livet i Finspång som hon sedan ett år tillbaka är föreståndare för. Butiken ägs av EFK och överskottet går till internationella och lokala missionsprojekt. Sedan 2019 köper Anna-Carin Abrahamsson själv ingenting nyproducerat.

Det var ett beslut som började gro efter att hon 2018 gjort det på prov under Equmeniakyrkans klimatfasta. Den sammanföll också med att hon kom med i ett forskningsprojekt vid Textilhögskolan i Borås. De ville samla människor med shoppingberoende och se om det gick att får dem att byta, låna och styla om kläder i stället för att köpa nytt.

– Även om jag inte insåg det då, så var jag verkligen en shopaholic och forskningsprojektet blev lite som ett AA-möte. Vi satt i ring och någon kunde säga ”Nu har mitt favoritmärke rea och jag vill verkligen köpa något” och då peppade de andra till att tänka annorlunda. Tillsammans hittade vi nya sätt att behålla vår passion för mode, fast utan att skada miljön.

"Jag blev modigare i min stil, kunde leka mer och uttrycka mig på nya sätt" säger Anna-Carin Abrahamsson om när om började köpa kläder second hand.

Först trodde Anna-Carin Abrahamsson att skiftet till att köpa mer second hand skulle vara tråkigt och svårt, men i stället blev det ”världens boost” och hon upptäckte en helt ny värld av kreativa människor som också ville göra miljövänliga val.

– Jag blev också modigare i min stil, kunde leka mer och uttrycka mig på nya sätt, säger Anna-Carin Abrahamsson som gärna klär sig i stormönstrade och färgglada tyger.

Och ju mer Anna-Carin Abrahamsson läste på om klädindustrin, desto mer övertygad blev hon om att både den och våra köpbeteenden måste göras om i grunden. Orden forsar ur henne när hon nu berättar om den granskning som Aftonbladet nyligen gjort. Den visar att klädbutikernas lager av osålda plagg exporteras till utvecklingsländer i hopp om att de ska kunna säljas på marknaderna där. Men majoriteten av innehållet i de stora plastbalarna är osäljbart och hamnar i stället på jättelika sopberg.

– Det är överkonsumtionens bakgård och det ger mig sådan äckelkänsla! Vårt överflöd blir till berg av skit!

Anna-Carin Abrahamsson säger att hon blir ännu mer upprörd när hon tänker på hur sömmerskor i dessa länder lever under ovärdiga förhållanden för att vi ska kunna köpa en billig t-shirt.

– Det är en cirkel av slaveri! Och det är vi som är problemet. Jag skäms för mig själv och min mänsklighet att vi har drivit det så långt.

Varför fortsätter vi att konsumera nytt när vi vet att det är så dåligt för miljön, tror du?

– Kläder är så billigt! Överproduktionen har eskalerat och kvaliteten på många plagg är så dålig att det är billigare att köpa nytt än att laga. En del tröjor håller inte ens för tio tvättar.

– Dessutom är modeindustrin så snabb. Förr var kollektionerna riktade till en säsong – sommar, höst, vinter, vår – men nu släpps nya kollektioner nästan varje vecka.

Vad kan vi göra för att förändra detta?

– I grunden handlar omställning om att få syn på sina egna konsumtionsmönster: När och varför handlar jag? Shoppar jag för att jag egentligen är ledsen eller uttråkad? Kanske behöver jag i stället sova, eller ringa en vän.

– För min del handlade shoppingen mycket om att stilla min rastlöshet. Jag är en person som tycker om när det händer nya saker, och att köpa nya plagg blev en vana för mig. Sedan var jag mer trendkänslig för några år sedan. Jag kände ett behov att hänga med, medan jag i dag har hittat mer vad jag själv trivs i och känner mig trygg i att jag inte behöver handla nya kläder för att duga eller passa in.

Anna-Carin Abrahamsson är noga med att poängtera att second hand inte är lösningen på hela problemet med klädindustrin, utan en hjälp på vägen. Butiken i Finspång, som Anna-Carin Abrahamsson driver, kan bara sälja ungefär 20 procent av kläderna de får in. Resten går till hjälporganisationer i Bulgarien och Rumänien eller bränns upp. Det är alltså ungefär samma mönster som hos klädjättarna, förutom att kläderna skänks – och inte säljs – till andra länder.

– Det vi däremot kan göra är att öka återanvändningen av plagg och återbruka det som kan återbrukas. Men när det gäller avfallet måste kommunerna skapa förutsättningar för textilåteranvändning. Att mala ner plagg till textilfibrer är en komplex process, men kanske kan man i stället använda befintliga tyger till exempel till stoppning i bilsäten eller uppmuntra företagen att göra nya modekollektioner med återanvända plagg?

Anna-Carin Abrahamsson sorterar butiken Ge för livet i Finspång. Ungefär 20 procent av kläderna som de får in är möjliga att sälja vidare.

Genom att vara med på Torpkonferensen hoppas Anna-Carin Abrahamsson att få stimulera till den här typen av samtal. Framför allt vill hon uppmana individer och kyrkor att tänka nytt.

– Vi vill visa att vi som kyrka kan erbjuda ett hållbart alternativ. Evangeliet är ju en helhet och handlar om vår konsumtion, vårt sätt att vara efterföljare. Min kallelse att jobba med second hand handlar om att göra det lätt och attraktivt, roligt och inspirerande att köpa begagnat. Jag hoppas att vi kan smitta av oss den attitydförändringen till nästa generation: Jag får en förnyad garderob och förändrar världen samtidigt.

---

Anna-Carin Abrahamssons 7 bästa råd för en mer hållbar stil

  • Använd det du redan har i garderoben.
  • Hitta nya sätt att använda gamla plagg. Klipp av ett gamla jeans så får du ett shorts. Klipp av en tröja så får du ett linne.
  • Klänningar kan man använda året om beroende vad man har till. Byxor under och kofta över när det är kallare.
  • När du köper ett plagg – tänk på hur kan det kombineras på flera sätt.
  • Byt kläder med vänner eller låna av varandra. Inför en fest behöver du inte köpa ett nytt plagg – det finns redan massor i dina vänners garderober. Våga fråga!
  • Arrangera en klädbytesdag med dina kompisar eller i din församling. Gör det till ett trevligt event med snacks och dricka.
  • Handla second hand.

---

Fler artiklar för dig