Livsstil

“Mitt under en panikångestattack satte jag mig ner och bad till Jesus”

Vanessa “Nessa” Elie driver skvallerkonto – men vill helst prata om Jesus

Hon är känd som influeraren som inför sina 300 000 följare avslöjar skvaller om dokusåpakändisar. Men något har hänt. Numera skriver 26-åriga Vanessa ”Nessa” Elie helst om Jesus. För Dagen berättar hon om sin resa.

SKÖVDE. En fredag i augusti 2019 åker Vanessa Elie från hemmet i Skövde till Norrköping för att gå ut och festa med sin kusin. Så fort hon kliver in på krogen märker hon hur folks blickar vänds mot henne. Så börjar de komma de fram, gå nära, ta bilder. En tjej börjar gråta, till och med hyperventilera. En annan skriker: ”Jag kan inte fatta att du är här.”

Över en natt har Vanessa Elie gått från att vara helt anonym till att bli igenkänd på stan. Anledningen är att hon precis har avslöjat att det är hon som ligger bakom Instagramkontot ”exonphspolierse”. Sedan ett år tillbaka har hon via kontot spridit förhandsinformation om vad som ska hända i de populära reality-serierna Ex on the Beach och Paradise Hotel. Hon har rankat vilka deltagare hon tycker bäst om – och kommenterat vilka hon inte gillar. Jargongen är ofta grov.

Egentligen hade Vanessa Elie inte tänkt offentliggöra att det är hon som sköter kontot. Men kraven från följarna har ökat, rykten har börjat spridas. Och Vanessa Elie bestämmer sig för att berätta innan någon annan gör det. I en paus på jobbet som personlig assistent, lägger hon upp en bild på sig själv. Nästa sekund börjar meddelandena välla in. Telefonen blir överbelastad, fysiskt glödhet – den går inte att hålla i. Kvällstidningarna hör av sig. Följarna är galna.

Och nu står några av dem framför Vanessa Elie på en bar i Norrköping. Hon tar ett hårdare grepp om sin kusins överarm, som för att säga ”lämna mig inte.” Situationen är surrealistisk. Och panikångesten slår till.

Under månaderna som följer stänger Vanessa Elie in sig på sitt rum, säger upp sig från jobbet, orkar knappt äta. Hon som alltid varit social och utåtriktad blir nästan folkskygg. Tänker: Varför lever jag?

* * *

Sommarvärmen har kommit till Skövde och Vanessa Elie hämtar upp mig i bil vid stationen, klädd i shorts, t-shirt och Gucci-solglasögon. Hon kramar om mig trots att vi aldrig har sett förut. I bilen hänger ett kors från backspegeln och från högtalarna spelas lovsången ”I speak Jesus.”

Hon börjar med att be om ursäkt för sina naglar.

– Alltså jag har sån otur med mina naglar, de bara ramlar av, säger hon och visar hur två fingrar saknar lösnaglar. De andra är perfekt gjorda, lackade i turkost.

– Jag måste ha långa naglar för jag har sådana korvfingrar, kolla!

Vanessa Elie är utbildad nagelteknolog, men arbetet var för pilligt och tålamodsprövande. I stället har hon jobbat mycket inom vården, just nu med missbrukare inom socialpsykiatrin. Men det är bara på timmar, hennes huvudinkomst kommer från sociala medier.

För ett år sedan flyttade Vanessa Elie från Stockholm tillbaka till Skövde, hem till huset där hon växte upp. Där bor hon nu med sin mamma och lillasyster Melissa. Storasyster Nicole, som är artist, är kvar i Stockholm.

Familjen Elies radhus ligger i de lugna delarna av Södra Ryd. Här är häckarna välklippta och gräsmattorna putsade. Nästan hela Vanessas släkt bor på samma gata.

– Där bor min mormor och morfar, där bor min moster som är gift med min farbror. Och där bor min morbror. Och lite längre bort där bor min andra moster, pekar hon när vi är framme.

Inne i huset blänker alla bordsytor, kuddarna i soffan är puffade och filtarna perfekt vikta. Det är Vanessas mammas förtjänst. Hon dyker snart upp och hälsar välkommen. Men så berättar hon att familjen inte mår så bra just nu. Hennes svåger – Vanessas farbror – är inlagd på sjukhus. Han har dåliga värden, läkarna misstänker blodcancer.

– Det är lite mycket nu, konstaterar Vanessa Elie, som bara för några veckor sedan tog avsked av sin vän Chera som 26 år gammal gick bort i just leukemi. Vi ska återkomma till det.

Hon gör i ordning en kaffe till mig, tar själv ett glas vatten med en brustablett för att försöka få bort sina pollenbesvär. Vi sätter oss på altanen.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

– Ja, vad gör jag? Jag försöker ta det lugnt, umgås med min familj, inte stressa upp mig för mycket. Samtidigt har jag 700 bollar i luften, saker som jag vill göra framöver.

Vanessa Elie är 26 år och bor i Skövde. Hon är influerare med 300 000 följare på Instagram.

Det mesta av arbetet finns i hennes mobil. Tusentals människor skriver till henne varje dag. För många unga tjejer har Vanessa Elie blivit som en digital syster som de kan lätta sina hjärtan inför.

– Jag kan visa så att du ska fatta, säger Vanessa Elie. Hon klickar fram Instagramappen och öppnar inkorgen. Nya direktmeddelanden tickar in som sekunder.

Oj! Blir du inte stressad?

– Nej, jag är van.

Förut var hon ännu mer upptagen av sin mobil, säger hon. Hon satt alltid med den i handen, sms:ade samtidigt som hon pratade med någon i samma rum.

– Alltså kolla vad tung min mobil är, den är som en Ipad, säger hon och låter mig känna.

– Jag fick till och med en skada på handleden på grund av det, så nu måste jag sova med en skena varje natt.

Hon skrattar till, som att hon inser det absurda.

– Men det är okej. Det är ju självförvållat.

* * *

Vanessa Elie startade Instagramkontot “exonphspolierse” under året hon bodde i USA. Hon var där för att plugga engelska och ”leva livet”, men om nätterna när hon inte kunde sova, satt hon uppe och kollade på svenska dokusåporna Ex on the Beach och Paradise Hotel där singlar möts på lyxhotell eller stränder för att festa, ha sex och skapa intriger.

– Jag älskade allt drama, alla deltagare. Det var så underhållande! Och jag startade kontot för att få prata lite fritt om programmen, det skulle inte vara värsta grejen, bara lite kul.

Men kontot växte – och rörde upp känslor. Vanessa Elie blev anklagad för att hänga ut folk, och till och med stämd för förtal. Men det vill hon inte prata om. Säger att det är komplicerat.

– Kritik kommer man alltid få oavsett om man gör något bra eller dåligt, men det här handlar ju om program som är offentliga för hela Sverige att se, varför gör jag fel?

– Om jag skulle hänga ut någon som inte vill bli uthängd eller om någon ber mig ta bort något så tar jag bort det utan att blinka. Om det skulle klämma i skon för någon. Men programmen och deltagarna tjänar ju på att jag pratar om dem.

Vanessa Elie tar en klunk av sitt brustablettsvatten.

Jag tappade livslusten helt. Jag har aldrig mått så dåligt i hela mitt liv.

—  Vanessa Elie

Efter händelsen i Norrköping, och efter att hon varit instängd i sitt hus i tre månader, bestämde hon sig ändå för att fortsätta med sociala medier. Det fanns ett stort intresse kring hennes person och Vanessa Elie startade podden ”Vi avslöjar allt” tillsammans med en deltagare från Ex on the Beach. Samtidigt flyttade hon till Stockholm och drogs in i influerar-kretsar. Hon blev bjuden på events flera gånger i veckan. Det var mycket fest, mycket alkohol.

– Det där livet kan se bra ut på ytan, men det finns ett mörker bakom. Och för mig gick det över styr. Även om jag var medveten om att det blev destruktivt, kunde jag inte sluta. Om alla vänner var ute, vad skulle jag göra då liksom? Sitta hemma och rulla tummarna?

Men till slut fick hon ändå nog. Hon började tappa kontrollen. Ångesten kom ikapp.

– Jag tappade livslusten helt. Jag har aldrig mått så dåligt i hela mitt liv.

Som ett sätt att komma bort från allting åkte hon till Spanien där hennes mamma har en lägenhet. I väskan packade hon ner sin bibel. Hon kommer från en ortodox familj – hennes pappa som gick bort när hon var tolv var djupt troende – och i tonåren tog Vanessas storasyster Nicole med henne till pingstkyrkan i Skövde.

– Jag har alltid trott på Gud, men jag skulle inte säga att jag levde kristet innan. Och jag hade aldrig läst Bibeln förrän jag åkte till Spanien.

Vanessa Elie är 26 år och bor i Skövde. Hon är influerare med 300 000 följare på Instagram.

Medan mamman träffade sina väninnor och gick på middagar, satt Vanessa Elie i lägenheten och läste Johannesevangeliet och lyssnade på lovsång. Hon stängde av sin mobil.

– Det blev min rehab, min terapi.

– Och när jag väl började läsa kunde jag inte sluta.

Vanessa Elie började också att be.

– Mitt under en panikångestattack kunde jag ringa till min kristna vän som sa: ”Nu, under din attack, lägg på luren och be till Jesus. Sätt dig ner och bara be”. Jag gjorde saker som jag aldrig har gjort innan och fick känna sån frid. Jag fick verkligen känna hur Jesus tog bort all ångest och smärta, som om den aldrig hade funnits där.

* * *

Under tiden som Vanessa Elie befann sig i Spanien fick hon ett meddelande från Chera Khader från Göteborg. Hon hade följt Vanessa i sociala medier och kommit fram till henne en dag på Avenyn tidigare samma vår. Vanessa kände direkt att det var något speciellt med Chera och bad om hennes nummer. Så småningom fick hon veta att Chera hade fått cancer, akut myeloisk leukemi. Nu skrev Chera att läkarna hade gett henne tre månader kvar att leva.

Vanessa visste inte hur hon skulle hjälpa, men gav samma råd som hon själv fått: Be till Jesus.

Chera Khader var född i en muslimsk familj, men praktiserade inte sin religion.

– Jag började prata om Jesus med henne, sprida hans budskap. Jag skickade lovsånger, för lovsånger kan underlätta jättemycket. Jag sa: “I din ångest och din stress – ropa till Jesus!” Samma natt hade hon en dröm där Jesus sträckte ut sin hand till henne. Nästa natt kom drömmen tillbaka och då tog hon hans hand. Hon ringde efteråt och hon var så lycklig! berättar Vanessa Elie.

Sedan avbryter hon sig, telefonen ringer.

– Vänta, jag måste bara ta ett samtal. Det är Boris.

Vanessa Eli och hennes vän – artisten Boris René – på födelsedagsfesten som Vanessa vara med och arrangerade för Chera Khader.

Boris är Boris René – artist, bland annat känd från Melodifestivalen. Vanessa beskriver honom som sin dagbok – för honom kan hon berätta allt. Det var honom hon ringde mitt under sin panikångestattack i Spanien. Tillsammans med Chera och Vanessas storasyster Nicole startade de två en bönegrupp för att be för Cheras helande. Nu har Vanessa en ny person på sitt hjärta.

– Boris, läkarna har sagt till min farbror att de misstänker blodcancer. Vi måste verkligen be!

Vanessa Elie lägger på och återgår till att berätta om Chera.

– Hon beställde en bibel och läste nya och gamla testamentet på två månader. En vanlig person, född i kristen familj, läser inte ens ut båda. Hon var Rambo, så snabb! skrattar Vanessa Elie, men lägger till, allvarligare nu.

– Hennes resa med Jesus blev min helanderesa.

Hur då?

– Hon som var så sjuk kunde ändå lita på Jesus. Jag tror aldrig hon förstod hur mycket hon räddade mig.

Chera Khader dog den 18 maj i år. I sitt sista inlägg på Instagram skrev hon:

”Jesus jag fann dig mitt i allt elände, jag valde att ta din hand och att följa ditt ord (...) Tack för att du gav mig ett liv och tack för att jag fick din kärlek.”

– Alltså all ära till Jesus – för man kan inte ta åt sig ära för sådana här saker – men jag fick bli använd av Jesus. Han behövde mig där. Och jag behövde åka till Spanien för att läsa Bibeln för annars hade jag aldrig kunnat hjälpa Chera eller mig själv.

Ni bad intensivt för hennes helande, men hon blev inte helad. Hur tänker du kring det i dag?

– Jag ber alltid att Guds vilja ska ske. Helandet handlar inte alltid om att bli frisk här på jorden. När Chera tog emot Jesus innebar det att hon vann livet, hon vann evigheten! Och då blev hon helad. Jag vet att Chera befinner sig på en magisk plats och bara längtar efter att vi ska komma dit så att hon får visa oss.

* * *

Sedan Vanessa Elie blev kristen för ett år sedan har mycket förändrats i hennes liv. Hon bröt upp från Stockholm och flyttade hem till mamma. Men hon har kvar sitt konto där hon skvallrar om dokusåpakändisar. Hon har också ett eget konto. Där blandar hon reklam för e-cigaretter och rabattkoder för klädföretag med stories där hon skriver ”THANK YOU JESUS”.

– Sedan jag kom närmare Jesus har jag försökt ändra koncept på mitt konto, och tänker efter mer kring vad jag lägger upp. Men det är också något jag ber över. Jag vill inte göra något som är skadligt för folk, men så länge det bara är underhållning, känns det okej.

Bild från Vanessa Elies Instagram.

Vad skulle du inte göra i dag som du gjorde tidigare?

– Förut hängde jag ut folk mer. Jag kunde verkligen vara elak. Det händer inte i dag. Och jag var så vulgär i mitt sätt att tala. Men när jag började följa Jesus bad jag om att kunna sluta svära. Och det bara försvann!

– Alltså jag har blivit så … mjuk. Jag är förvånad över mig själv. Jag får höra det hela tiden. Jag tror att det är för att jag har hittat ett sådant lugn i Jesus. Du vet hur folk brukar prata om pånyttfödelse. Det är det som hänt för mig! Jag ser världen från hans lins och känner bara sån kärlek till människor. Alltså jag vill bara krama varenda en, jag bara älskar alla människor.

Om Jesus skulle säga att jag måste sluta med sociala medier, skulle jag göra det.


Vad får du för reaktioner på att du skriver så mycket Jesus?

– Folk är inte vana … jag kan få frågor som ”dejtar du inte någon?” och jag svarar: ”Nej, jag är med Jesus”. Folk är så här: ”Men vadå vad menar du?”, säger Vanessa Elie och förställer rösten till stockholmska.

– Sedan inser jag att det kristna livet handlar om att offra. Jag har redan fått offra mycket, och offrar gärna mer. Om Jesus skulle säga att jag måste sluta med sociala medier, skulle jag göra det.

– Alltså jag skulle inte ens bli ledsen.

Skulle du vara beredd att offra det? Du har ju byggt upp din karriär och inkomst kring det.

– Hundra procent. För Jesus. Jag är ingenting utan honom.

En robotgräsklippare kör förbi på gräsmattan intill. Altanen som vi sitter på är smyckad med plastväxter. Vanessa Elies mamma kommer förbi och ställer sig bredvid en av växterna, känner på bladet. Säger glatt:

– Visst ser de verkliga ut?! Man ser inte att de är plast.

– Och ursäkta att jag inte har bjudit på några bullar, jag går på diet, så jag kan inte ha det hemma.

I nästa mening berättar hon att Vanessas farbror har fått flyttats till hematologen – canceravdelningen. De har fått nya provsvar och nu ska han göra benmärgsprov.

– Det var samma som Chera gjorde, alltså hon kunde inte gå efteråt, det gör skitont, säger Vanessa.

Hon plockar upp sin mobil, kollar familjechatten. Mamman försvinner iväg till sjukhuset. Vanessa ska åka dit senare i dag. När hon skjutsar tillbaka mig till stationen säger hon:

– Alltså det här med min farbror. Jag vet inte vad jag hade gjort i en sådan situation om jag inte hade haft Jesus att luta mig mot. Jag tror inte på att läkarna har sista ordet, jag vet att Han är vår överläkare.

Några dagar efter intervjun skickar hon ett sms:

”Det har varit mycket sedan du åkte. Vi fick svar att det är AML han har. Som Chera hade. Akut myeloisk leukemi. Men vi lägger allt i Jesus händer och vår tro är det som håller oss vid liv. Så vi krigar i bön”.

---

Fakta: Vanessa Elie

Ålder: 26 år.

Bor: I Skövde.

Familj: Mamma och två systrar. Pappan dog när Vanessa var tolv år.

Gör: Influerare. Driver Instagramkontot @exonphspoilerse och det egna kontot @nessaelie. Jobbar också med missbrukare inom socialpsykiatrin i Skövde.

---

Fler artiklar för dig