Tillhör du dem som fastnat för SVT-serien “Husdrömmar Sicilien”? Palermo-området i all ära, men om du funderar på att åka till den stora italienska ön rikta då även blicken österut. Mot aktiva vulkanen Etna och helgonet Lucias stad Syrakusa som även aposteln Paulus kopplas till.
Uppåt, uppåt. Framåt, framåt. Vägen letar sig vidare högt ovanför staden Catania. Genom bebyggelse och växtlighet följer två bilar efter varandra allteftersom husen blir färre och färre. Samtidigt blir jorden svartare och svartare, vi ser det särskilt när vårt nio personer stora sällskap kliver ur fordonen och upplever en första version av utsikten. Sjävklart med mobiler och traditionell kamera nära till hands. Jag fyller en hand med det mörka gruset. Känner in. Spanar långt.
Vi ser den pysa ut rök, Europas högsta aktiva vulkan. Utbrett vitt mot blå himmelsbakgrund. Mer än 3 300 meter över havet reser Etna sig och hon ryker mer eller mindre ständigt i olika grad. Trots kraftiga utbrott genom historien tycker jag att det känns tryggt att ta sig uppåt dit vi ska. Vulkanen Teide på Teneriffa är cirka 400 meter högre, men den har inte haft något utbrott på väldigt länge och beskrivs inte som aktiv. Och eftersom Kanarieöarna, i alla fall geografiskt, räknas till Afrika kan Etna ses som Europas högsta vulkan oavsett.
Men när jag senare skriver det här, på dagen exakt ett år efter att vi kommit till ön, blir just det där med “aktiv” tydligt. Jag söker på “Etna” och upptäcker att vulkanen precis vaknat till liv mer än vanligt. Stora mängder aska tvingar Catanias flygplats att stänga.
Redan några dagar före vulkanbesöket, under en klar och magnifik inflygning över Medelhavsön, anade vi henne insprängd i Siciliens bergiga landskap. Sedan har vulkanen lurat där som en vackert disig, mångfärgsskiftande och rykande fond till våra bad vid hotellet i samhället Brucoli. Där, halvvägs mellan Catania och Syrakusa, bor vi under en solig majvecka med strandklippor, en fästning och Joniska havet som närmaste grannar.
Det är lätt att glömma att Sicilien är hela åtta gånger större än Gotland. För att kunna ta oss runt smidigt på ön har vi hämtat ut hyrbilar vid flygplatsen i Catania direkt efter landningen. Och det är i öns östra områden vi gör utflykter.
Så tillbaka till vulkanen. Jag sätter mig bakom ratten igen efter pausen och de två bilarna tar familjesällskapen vidare till Rifugio Sapienza på drygt 1 900 meters höjd. Från restaurangerna och parkeringarna där går en linbana vidare upp till 2 500 meter. Vill man högre än så finns det vandringsmöjligheter mot toppen och en rad guidade turer erbjuds för den som inte vill göra färden och vandringen upp på egen hand.
Men vi stannar strax under och kring 2 000 meter den här gången och utforskar utslocknade mindre kratrar på behörigt avstånd från den stora. Marken under oss skiftar i svart och rött. Jag passar på att knyta löparskorna och springer upp och ner på Monti Silvestri Superiore.
Runt, runt. På nästa berg passar den beskrivningen av uppåtfärden bättre än den första. Vi har tagit oss ner från vulkanen och jobbar oss via litteraturen bokstavligen upp på “Höga berget”. Berget på vars topp byn Castelmola ligger ska ha varit förebilden när Rune Andréasson skapade platsen där farmor bor i den kända serien om “världens starkaste björn” Bamse. Även kullarna kring närliggande Taormina ska ha inspirerat honom i formandet av Bamses värld.
Berget på vars topp byn Castelmola ligger ska ha varit förebilden när Rune Andréasson skapade platsen där farmor bor i den kända serien om “världens starkaste björn” Bamse.
Bilvägen slingrar sig effektivt uppåt till Castelmola. Även här ryker det ymnigt. Men av andra orsaker än vulkanisk aktivitet, av någon anledning brinner det på grässlänterna. Men genom dimman är utsikten hur som helst andlöst vacker. På en högt belägen restaurang blir det både bruschetta och glass, vilket naturligtvis rekommenderas.
När mörkret fallit på kvällen ser vi Etnas topp glöda på långt håll. Nu nere från turistvimlet på staden Taorminas gator. Den innehållsrika dagen avslutas sedan, inte helt otippat, med pastamiddag längs strandpromenaden i Naxos (ja, det är inte bara en grekisk ö).
En timmes bilkörning söderut från Catania ligger den flertusenåriga staden Syrakusa som finns med på Unescos världsarvslista. Hit kom aposteln Paulus under en av sina resor, vilket beskrivs kort i Apostlagärningarna. Staden rymmer även minnet av martyren och helgonet Lucia som både ska ha fötts och dött där kring skiftet mellan 200- och 300-talet efter Kristus. Under veckan gör vi spridda försök att beskriva den svenska decembertraditionen med ljus och vita dräkter för personer vi möter, men igenkänningsfaktorn är inte stor.
En eftermiddag flanerar vi på ön Ortygia (Isola di Ortigia), Syrakusas äldsta stadsdel. Kvarteren här med sina ljusa stenbyggnader är värda många timmars strosande. Vardagslivet pågår och några pojkar spelar fotboll på en stenbelagd öppen plats utanför mäktiga Duomo di Siracusa, Syrakusas katedral. De använder kyrkväggen som bollplank tills en polis säger till. Innanför den finns reliker efter Lucia, som bara blev cirka 20 år gammal, och i en monter i katedralen ser vi vad som uppges vara en del av hennes ena arm. På andra sidan en stor piazza visas en fotoutställning i vilken Lucias korta liv ges en nutida tolkning.
Vid sidan om bländande utsikter, kuperad terräng samt intressant arkitektur, historia och religion är Sicilien förstås även sol, bad och matupplevelser. Det är bara att låta intrycken konkurrera om uppmärksamheten.
Hemma i Göteborg står nu en svart kaffeburk på vår köksbänk. Den har ett snyggt Sicilien-tema där Etna anas bortom båtar och hus. En fin och daglig påminnelse om resan. På bilden ser hon, i kontrast till de senaste dagarnas ursinne, dessutom fridfull ut.
[ Sicilien - en annorlunda del av Italien ]
---
Fakta: Sicilien
- En ö och en region i Italien.
- Yta: 25 700 kvadratkilometer.
- Folkmängd: 4,8 miljoner
- Språk: Italienska och sicilianska. Lär dig gärna lite italienska ord i förväg eller under resan eftersom engelska inte alltid är gångbart.
- Valuta: Euro
- Större städer: Palermo, Catania, Messina, Syrakusa och Marsala.
- Så tog vi oss dit: Med flyg från Arlanda till Catania. Därifrån vidare med hyrbil. Men åk gärna tåg till Italien, varför inte med ett Interrailpass i mobilen? Och ta sedan en färja den korta sträckan mellan fastlandet och Messina på Sicilien. Sajten directferries.com är användbar för att hitta färjeavgångar världen över.
---