Livsstil

Kristna killar bland de bäst betalda Youtubefenomenen

Bland videos med “omöjliga” bolltrick och ätande av hundmat lyser tron på Jesus igenom

Med närmare 60 miljoner följare har den amerikanska gruppen Dude Perfect blivit världskändisar. Deras bolltrick utöver det vanliga lockar mängder av tittare till Youtubekanalen. Men det är inte kändisskapet som är viktigast – det är Jesus.

En basketboll kastas ner från toppen av ett höghus och träffar det till synes omöjliga målet långt nere på marken. En stor behållare med ostbollar slungas genom luften i en matbutik och landar prydligt i kundkorgen.

Humorgruppen Dude Perfect har med stor träffsäkerhet, i dubbel bemärkelse, kommit att bli ett av världens största youtubefenomen genom sina filmer med extravaganta bolltrick, nervkittlande utmaningar och practical jokes. Hittills har de över 16 miljarder visningar på sin Youtubekanal.

Men gruppens djupaste drivkraft är varken att jaga nya följare eller att utföra de snyggaste bolltricken. I ett inslag av CBN News berättar de om sin kristna tro.

– Om vi skulle förlora allting i morgon spelar det ingen roll. Vi vet att det viktigaste vi har är Jesus, säger Garrett Hilbert, en av medlemmarna i gruppen, i inslaget.

Tron på Jesus vill de också ska få konsekvenser i deras liv, även om de just nu lever ett intensivt sådant på grund av kändisskapet. I samarbete med Make a wish-foundation har de varit med och anordnat events för barn med kroniska sjukdomar.

– Det är så enkelt för oss att ge dessa barn, som går igenom så mycket, en liten strimma av hopp, berättar gruppmedlemmen Tyler Toney.

I inslaget visas också hur humorgruppen på sin turné runt om i USA stannar till hos en pojke vid namn Myler. Han är sex år, ett stort fan av Dude Perfect och han lider av leukemi. Gruppen bestämmer sig för att överraska honom i hans hem. Under en bönestund med och för Myler har en av medlemmarna i gruppen svårt att hålla tårarna tillbaka, när han ber för Myler och hans familj.

Gud har gett oss den här plattformen, och vi använder den för att förhärliga hans namn

—  Garrett Hilbert

De fem killarna i Dude Perfect lärde känna varandra när de läste tillsammans på universitet och lade ut sin första video 2009. I en video från 2016 berättar Garrett Hilbert var han tror att framgången kommer ifrån.

– Gud har gett oss den här plattformen, och vi använder den för att förhärliga hans namn, säger han.

De tjänar i dag stora pengar på sina videos och egna produkter och räknas som världens näst bäst välbetalda youtubers. De gör samarbeten med företag, kändisar och sportprofiler. Men de tackar nej till samarbeten som känns tveksamma utifrån deras tro och värderingar. De skulle till exempel aldrig samarbeta med alkoholföretag säger de.

Och på deras egen hemsida står det tydligt vad som är gruppens syfte förutom att göra roliga videos:

”Men det finns andra syften med Dude Perfect än att bara ha kul. Vi vill ge tillbaka, sprida glädje och förhärliga Jesus Kristus.”

Fler artiklar för dig