Hon var en av tusentals personer som skadades i samband med de våldsamma explosionerna i Beiruts hamn 2020. Men traumat har inte hindrat Evelyne Accad, som vigt hela sitt liv åt att hjälpa utsatta kvinnor, att fortsätta.
Nyligen var kvinnorättskämpen tillika författaren Evelyne Accad på Sverigebesök. Hon besökte kyrkor och vänner för att uppmuntra till fortsatt stöd för det skyddsboende och andra projekt för kvinnor som hon driver i Libanons huvudstad, Beirut. Hon närmar sig 80-årsåldern, men engagemanget för utsatta kvinnor tycks inte ha bleknat det minsta i takt med den stigande åldern.
– Jag älskar verkligen mitt hemland Libanon. Som en mamma som lider med sitt barn som har det svårt. Ju mer det lider, desto mer älskar jag det, säger Evelyne Accad.
– Relationerna mellan kvinnor och män måste förändras – först då får vi ett bättre samhälle. Det gäller inte bara i Libanon utan på många platser över världen. I Iran är det just nu jättetufft, det är nog en av världens värsta platser för kvinnor just nu.
För tre år sedan befann sig Evelyne Accad i en lägenhet i närheten av Beiruts hamn när två enorma explosioner ägde rum. Över 200 personer dödades och minst 5 000 skadades i olyckan. Evelyne Accad var nära att mista livet, men överlevde och bestämde sig för att göra något gott för att hedra katastrofens offer. Hon tog av sina pensionspengar och använde dem till att bygga ”ett hus för helande” i området. Tvåvåningshuset består av bland annat bibliotek, musikrum och är omgivet av en vacker trädgård. Dit kan kvinnor komma som behöver en plats att vila på.
– En lustig sak var att vi fann ett ankare på platsen, som hade flugit dit från hamnen vid explosionen. Vi valde att se det som ett hoppets tecken och har kvar ankaret i entrén, berättar Evelyne Accad.
En tjej som kom till oss hade blivit våldtagen av sin morfar sedan hon var åtta år gammal.
— Evelyne Accad
Hon var 18 år när hon lämnade Libanon, för att slippa gifta sig mot sin vilja. Evelyne Accad kom till USA där hon började studera ämnen som rörde kvinnors situation i Mellanöstern. Evelyne Accad blev professor, och har undervisat i bland annat franska och arabiska. Oavsett vad hon studerat eller arbetat med har kvinnors utsatthet aldrig lämnat henne. Sedan 13 år driver hon ett skyddat boende dit kvinnor i behov av skydd får komma. Ibland har de med sig barn.
För Dagen berättar Evelyne Accad om en av alla kvinnor som hon fått möta och hjälpa till ett bättre liv.
– En underbar och vacker tjej som kom till oss hade blivit våldtagen av sin morfar sedan hon var åtta år gammal. Hennes föräldrar hade inte velat lyssna till henne utan avfärdat hennes berättelse som fantasier och i stället sett till så hon fick elchocker på ett mentalsjukhus, för att glömma. Hon var som ett skadat djur när hon kom till vårt boende, 16 år gammal. Vi fick ha uppsikt över henne hela tiden. Hos oss lärde hon känna Jesus.
I dag är kvinnan 27 år gammal och ska gifta sig i sommar med en man hon träffat i kyrkan. Evelyne Accad berättar med stor glädje och tacksamhet över hur kvinnan fick mod och ork att förlåta sin morfar innan han dog.
– När jag skrev ner hennes story i min bok berättade hon om hur hon sökt upp morfadern på hans dödsbädd. Hon ville att han skulle förstå vad han utsatt henne för, men att hon förlåtit honom.
– När hon förlät honom fann hon frid, berättade hon för mig. I samband med det blev hon helt fri.
Evelyne Accad har många berättelser från kvinnor som utsatts för övergrepp av olika slag, men som vill att hon ska föra deras berättelser vidare, till hjälp för andra.
– Vi är många som arbetar för en bättre värld, för förändring – det gör oss starkare och mer sammanbundna av mänsklighet. Det händer goda saker, trots allt som faller samman.
---
Fakta: Evelyne Accad
- Född 6 oktober 1943 i Beirut i Libanon.
- Författare och professor emerita i bland annat kvinnors situation i Mellanöstern, vid universitet i USA.
- Skrivit flera böcker, både fiktion och faktaböcker om kvinnors utsatthet, bland annat The Excised, Veil of shame och Sexuality and War.
- Libanon är ett land i Mellanöstern och gränsar till Syrien samt i söder till Israel. Huvudstaden är Beirut.
---
[ När pappan dött vågade han berätta hemligheten om övergreppen ]