Böcker

Carina Bergfeldt: Min man vill att jag ska starta en kyrka

Programledaren aktuell med bok om fängelsepastorn Jim Brazzil från Texas

När journalisten och programledaren Carina Bergfeldt först mötte fängelsepastorn Jim Brazzil bar hon på mycket ilska. Men mannen som lyssnat till över 200 dödsdömda fångar fick henne att ompröva sin syn på försoning.
– I dag är jag en helt annan människa än när jag började skriva den här boken, berättar hon för Dagen.

Det var inför ett reportage om dödsstraff i Texas som Carina Bergfeldt stämde träff med fängelsepastorn Jim Brazzil. Intervjun skulle ge henne bakgrund och faktadetaljer inför det stora reportaget. Men det som skulle bli en kortare samtal tog en oväntad vändning och efter att hon lyssnat till Texaspastorns livsöde visste Carina Bergfeldt att hon en dag skulle vilja skriva en bok om honom.

– Jag kände att om den här gamla kristna gubben från Texas kunde lära mig så mycket om livet så kan nog fler behöva höra det han har att berätta, säger hon.

Jim Brazzil har i sin pastorstjänst suttit i dödens väntrum 276 gånger. Han har fått lyssna till de dödsdömdas sista bekännelser innan de förs vidare till sin egen avrättning. Men i samtalet med den svenska journalisten berättade han oväntat om sin egen dödsdom; om att leva med obotlig cancer. Nu var det i stället journalisten Carina Bergfeldt som fick ta del av pastorns bekännelser från hans dramatiska livsresa. Denna berättelse har hon nu skrivit i boken En bra dag att dö - Vad 276 avrättningar lärt en fängelsepastor om livet.

Vi möter Carina Bergfeldt strax innan bokreleasen. Det har gått några veckor sedan säsongsavslutningen av Bergfeldt i SVT. Talkshowen som ersatte långköraren Skavlan har blivit en del av svenskarnas närmast heliga fredagsmysrit. Programledaren Carina Bergfeldt har hyllats för sitt sätt att våga vara närvarande och stanna kvar där samtalet bränner till, men hon har också fått kritik för att inte ställa tillräckligt kritiska frågor.

– Jag tar till mig det, samtidigt tror jag att människor inte alltid förstår att det kan vara skillnad på vilka frågor som ställs i ett program som sänds på fredagskvällar klockan 21 och vilka frågor som ställs i exempelvis Agenda, säger Carina Bergfeldt när hon tagit plats i ett av intervjurummen på Dagens redaktion.

Hur reagerar du när du får kritik?

– Det är så klart tråkigt. Men jag tycker mest synd om SVT. Jag känner att “nu är jag till besvär igen”. För mig som journalist är kritik ingenting nytt. När jag började på Aftonbladet så mejlade folk och kallade mig könsord, när jag senare blev USA-korrespondent var det mer ”lilla gumman” och nu när jag har en stor show på SVT är det kritik kring vilka frågor jag ställer och inte ställer.

Carina Bergfeldt är engagerad och spontan i sitt sätt att tala. Hon berättar att hon känner till tidningen Dagen sedan tidigare och avslöjar med ett leende att hon i tonåren var tillsammans med en kille som tillhörde pingstkyrkan.

– Mellan jag var 15 och 17 år var jag ihop med en pingstvän. Men jag upplevde den gud de talade om i pingstkyrkan som väldigt hård jämfört med min gud.

Vi ska återkomma till programledarens gudsbild. Men först tillbaka till den amerikanske fängelsepastorn Jim Brazzil. Några år efter reportaget om de dödsdömda i fängelserna i Texas reste Carina Bergfeldt tillbaka för att påbörja arbetet med boken om pastorn. Under två veckors tid satt hon och lyssnade och skrev ned hans livsberättelse. Men när intervjuerna väl var gjorda kom annat arbete emellan och bokprojektet blev liggande oavslutat.

Carina Bergfeldt berättar att hon länge brottats med frågan om en svensk publik verkligen var redo för en bok om en bibeltroende pastor från Texas, men när hon fick beskedet att Jim Brazzil kanske inte hade så långt kvar att leva visste hon att hon inte kunde vänta längre.

– När Jim ringde och sa att han påbörjat strålbehandling blev det fart på mig. Jag skrev i ett rasande tempo, använde varje ledig stund. Sedan flög jag till Texas och läste upp hela boken för honom.

Carina Bergfledt, journalist och programledare, SVT.

Historien om den cancersjuke frikyrkopastorn Jim Brazzil är gripande, men också komplex. Efter en otrohetsskandal får Brazzil sparken från jobbet som församlingspastor och hans hustru lämnar honom. Plötsligt städar han toaletter i miljöer där han tidigare brukade gå runt med prästkrage och hög status. När allt känns som mest hopplöst ber den sparkade pastorn en desperat bön till Gud. En bön han upplever blir början på resan tillbaka till livet och till en ny kallelse, som pastor för de dödsdömda. I samtalen med människorna på “death row” får den uträknade gudsmannen en ny livsuppgift.

– Den här pastorn har varit med om så mycket, genom sitt liv och genom sina samtal med de 276 dödsdömda männen. Första gången vi möttes berättade han att Warner Brothers erbjudit honom en miljon dollar för att göra en film om honom. Men han tackade nej eftersom han menade att de ville förvanska verkligheten och göra honom till en hjälte.

– Jag hade inga pengar att erbjuda, men jag lovade att porträttera honom som en riktig människa med fel och brister.

---

Fakta: Mer i podden – Hör Carina Bergfeldt om:

  • Hennes kärlek till kristna rockgruppen DC Talk.
  • Vad hon tror händer efter döden.
  • Diskussionerna med fängelsepastorn Jim Brazzil om hur avslöjande boken om honom skulle vara.

---

Vad har det gjort med dig personligen att umgås så intensivt med en amerikansk fängelsepastor?

– Det har påverkat mig väldigt mycket. I början av de här samtalen var jag inne i en period när jag var väldigt arg. Jag har haft en smärtsam uppväxt och jag kände att det fanns personer som jag aldrig kommer att förlåta.

– När jag först hörde Jim tala om förlåtelse tyckte jag att det var skitsnack. Men sakta började jag förstå vad han menade med att försoning inte främst är för den andra personens skull utan för din egen skull. I dag är jag en helt annan människa än när jag började skriva den här boken.

På vilket sätt?

– I dag är jag en mycket mer försonad människa. Det här trycket av ilska som pockar och tar din uppmärksamhet är borta och jag har fått uppleva hur skönt och hur mycket enklare det är att andas när man inte längre är så där arg och bitter.

Du beskriver att du hade en svår uppväxt, men i dag är du en av Sveriges mest kända programledare. Vad är det som gjort att du ändå kommit dit?

– En sak som jag blir tokig på är när folk frågar om jag blivit den jag är tack vare min uppväxt. Mitt svar är att jag blev den jag blev trots min uppväxt. Om du får dåliga förutsättningar i livet så är det ingen merit, det gör dig inte stark. Det gör dig svag, utsatt och sårad och det gör att risken ökar att du hamnar snett.

– Alla de människorna som haft en svår start i livet och inte nått framgång har gjort så gott de kunnat. Säger man något annat har man ingen koll, säger Carina Bergfeldt med eftertryck.

Programledaren och journalisten beskriver hur hon i barndomen formade ett slags barnets teologi och gudsbild som hon till stor del fortfarande bär med sig.

– För mig blev Gud en snäll gammal gubbe som satt i ett rum med en massa tv-skärmar där höll koll på alla människor i hela världen.

– Men som många gamla gubbar var han ganska trött, så han somnade ofta och det var då det kunde ske våld i min familj, krig eller hungerkatastrofer i världen. Det blev min förklaring till varför världen såg ut som den gjorde, hemma hos mig och ute i världen. Jag var aldrig arg på den här guden, för han var ju bara en gammal farbror som somnat och när han vaknade blev han jätteledsen och försökte ställa allt till rätta.

Vad tycker fängelsepastorn Jim Brazzil om din bild av Gud?

– Han tycker att det var ett väldigt fint sätt för ett litet barn att överleva och förklara jobbiga saker som hände runt omkring.

– I dag är jag 43 år och har förstått en hel del saker genom livet, men jag gillar ändå fortfarande den där bilden av Gud. Han är fortfarande min kompis, han vill mig väl och han har koll på mig. Jag tycker om att han finns där för mig.

Ber du?

– Ja, alltså jag pratar med honom. Det är väl en form av bön. Jag är en sån där sekulär människa som bara vänder mig till Gud när jag behöver hjälp, men jag har mycket svårare att göra det när allt går bra.

– Att jobba med den här boken har lett till många spännande samtal om tro. Till exempel har jag pratat massor om vad själen är och vad som händer efter döden med min man och min bror som båda är superateister.

Boken "En bra dag att dö".

I boken En bra dag att dö skriver Carina Bergfeldt utan omsvep om hur Gud griper in i Jim Brazzils liv. Gud blir liksom en naturlig karaktär i handlingen. Journalisten förklarar att det helt enkelt är så fängelsepastorn talar.

– Jag har inte ens reflekterat över det. Det är så naturligt för honom att tala så. Det är en väldigt intressant skillnad mellan Sverige och USA, hur naturligt amerikaner talar om Gud och tro.

– Det är inte min avsikt att de som läser boken ska bli mer troende. Men jag hoppas att boken får folk att fundera över frågor som förlåtelse, försoning och bearbetning. Jag tror att den kan ge människor verktyg för att kunna må lite bättre.

Hur har du det med Gud i dag?

– Vi har en god relation. Jag och Gud.

Är han vaken i dag?

– Ja, i dag är han vaken.

Carina Bergfeldt skrattar till och berättar att hennes man som ”är ärkeateist” tyckte att hennes bild av Gud som en äldre farbror var något av det finaste han hade hört.

– Han tycker att jag borde starta en egen kyrka. Men jag tror inte att SVT skulle uppskatta det. Stackars dem, ”nu har Carina ställt till det igen”.

Carina Bergfledt, journalist och programledare, SVT.

---

Fakta: Carina Bergfeldt:

  • Ålder: 43 år.
  • Yrke: Journalist och programledare för “Bergfeldt” i SVT.
  • Familj: Maken Jesper Zølck och sonen Hamilton.
  • Bor: I Stockholm.
  • Uppvuxen: I Götene.
  • Aktuell: Med boken “En bra dag att dö” (Forum).

---

Lyssna på Dagens människa med Carina Bergfeldt
Fler artiklar för dig