Relationer

Experternas råd: Så förhindrar ni otrohet i er relation

Laila Dahl och Angela Ahola har båda varit med om att deras relationer förstörts av otrohet - i dag är de relationscoacher men tror fortfarande på långvarig, trogen kärlek som håller livet ut • ”De som vill vara trogna bör vara beredda att arbeta”,

Hur skyddar man sin relation från otrohet? Angela Ahola, doktor i psykologi och Laila Dahl, parterapeut, menar att det finns saker man kan göra för att stärka banden i en relation och därmed minska frestelsen för att någon av parterna går över gränsen med en annan. I den sista delen i vår miniserie om otrohet listar vi sex tips till par som vill hålla löftet om att vara varandra trogna.

Ilska, sorg och besvikelse. Både Laila Dahl och Angela Ahola vet hur det känns när ens partner sviker för en annan. Eftersom de båda på olika sätt arbetar med relationer, Laila som parterapeut och Angela som doktor i psykologi och föreläsare, valde de också båda att använda sina berättelser i var sin bok.

Laila Dahls bok Att gå sönder och bli hel igen kom för sex år sedan och fokuserar på vägen vidare efter en otrohet. I Angela Aholas bok Den nakna sanningen, som släpptes nyligen, är huvudfrågan varför vi är otrogna och vad vi kan lära oss av det. Trots att dessa kvinnor själva blivit svikna, och trots att de i sina yrken mött många andra som drabbats av otrohet, tror de på långa, hållbara relationer.

Däremot måste de som vill vara varandra trogna livet ut vara beredda att arbeta på sin kärlek, menar de. Det finns saker som par kan göra för att stärka banden mellan sig. Här är Laila Dahl och Angela Aholas sex tips till dig som vill stärka ditt förhållande mot otrohet.

Porträttbild av Laila Dahl, parterapeut

1. Lär känna dina egna och din partners behov

Otrohet börjar ofta med att någon i relationen upplever att man inte får sina behov tillgodosedda. Ett sätt att förebygga otrohet är därför att ta reda på vilka behov man har själv och ens partner har. Det kräver lite träning att lära känna sig själv, men var uppmärksam på vad du längtar efter.

Vilken sorts bekräftelse behöver du, hur vill du bli lyssnad på, hur mycket beröring och hur mycket sex längtar du efter att ha? Var medveten om att vi människor ofta har sår från tidigare relationer eller obekräftade behov från barndomen. Det är inte säkert att vår partner kan motsvara allt vi längtar efter, men om vi vågar prata med varandra och tydligt uttrycker våra behov för varandra blir våra behov något som för oss närmare varandra och inte tvärtom.

2. Väck spänningen till liv

Vi människor har behov av både trygghet och spänning. Trygghet och spänning bidrar båda till att vi känner lust, men om vi bara upplever trygghet i vårt förhållande kan behovet av spänning få oss att söka oss till någon annan. Därför behöver vi även i våra trygga förhållanden jobba på att väcka spänningen till liv. Satsa på att hitta förnyelse i er relation! Att resa till en ny plats tillsammans kan vara ett sätt. Då får ni se varandra i en ny miljö. Men. Även hemma kan bli ett gemensamt äventyr. Testa en ny aktivitet tillsammans och se vilka ni blir för varandra då. Ibland kan det räcka med att man bestämmer sig för att välja ett samtalsämne man aldrig pratat om förut. Våga vara lekfulla, gå på en dejt där ni låtsas att ni dejtar varandra för första gången! Även när det gäller sex kan man prova nya platser och nya sätt, givetvis med respekt för vad som känns bra för den andra.

3. Låt inte alla känslor bygga bo i ditt huvud

Frestelsen till otrohet kommer alltid att finnas. Ingen slipper undan lockande tankar och känslor, och vi kan inte ha ögonbindel på oss när vi går utanför dörren. Men ända sedan vi var barn har vi lärt oss att inte agera på alla tankar och känslor vi får. Ordspråket ”Du kan inte hindra fåglarna att flyga över ditt huvud men du kan hindra dem från att bygga bo i ditt hår” är en hjälp för den som vill vara trogen. Att tänka på någon annan är inte detsamma som att agera, men om du börjar fantisera om någon annan, bör du välja hur mycket du vill ”mata” de nya fantasierna. Om du vet att dina fantasier krockar med det liv du egentligen vill leva, och med den du vill vara, bör du fundera över vad dina fantasier står för. Har du känslomässiga behov som inte är tillgodosedda och skulle du kunna få det du längtar efter på något annat sätt? Kan du fantisera om din partner i stället?


Angela Ahola, doktor i psykologi och författare till boken Den nakna sanningen

4. Odla ”vi-känslan”

Många par upplever hur man med åren börjar leva allt mer parallella liv. Kanske är det till en början en praktisk lösning att man delar upp sig så att den ena kan odla sitt intresse medan den andra tar hand om barnen och vice versa. Men om man enbart ägnar sig åt egna intressen finns en risk att man utvecklas åt olika håll och bandet i relationen försvagas. Då måste man som par arbeta mot den trenden genom att odla det gemensamma. I början på en relation ökar likheterna känslan av attraktion, nu gäller det att påminna sig om vad det var som förenade och vilka beröringspunkterna är. Kanske finns det någon aktivitet eller något intresse som ni delar, som ni kan satsa mer på?

5. Ta på varandra

Många tror att otrohet enbart handlar om människors längtan efter sex, men ofta är det en allmän längtan efter närhet som får människor att kliva över gränsen. Ibland kan de små beröringarna i vardagen vara minst lika viktiga som sex för att vi ska uppleva närhet i vår relation och till vår partner. Så därför, ta på varandra! Det kan handla om en liten smekning efter ryggen när ni går förbi varandra. Beröringen får oss att känna oss sedda och utsöndrar signalsubstansen oxytocin som får oss att må bra. Varje liten beröring blir ett positivt ögonblick kopplat till vår partner, och ju fler positiva stunder tillsammans, ju starkare blir bandet emellan oss.

6. Utvecklas tillsammans

Livet förändras och saker händer hela tiden. Det innebär att vi som människor alltid är i utveckling, vare sig vi vill det eller inte. Detta påverkar givetvis även våra relationer. Varje utmaning och varje förändring i livet utgör en potentiell kris för våra relationer. Att följa varandra genom livets förändringar, att kontinuerligt samtala om tankar, drömmar, rädslor och utmaningar ökar våra chanser att klara av förändringar tillsammans. Om vi som par väljer att aktivt jobba på vår närhet genom att vara öppna och sårbara inför varandra kan vi tillsammans övervinna de kriser som livet kastar oss in i. I stället för att utvecklas åt var sitt håll utvecklas vi tillsammans.

---

Fakta: Angela Ahola och Laila Dahl

  • Angela Ahola är doktor i psykologi och specialiserad på socialpsykologi. 2023 släpptes hennes bok Den nakna sanningen: Varför vi är otrogna och vad vi kan lära oss av det. Angela Ahola skrev boken efter att hennes eget äktenskap spruckit på grund av en otrohetskris.
  • Laila Dahl är diplomerad par- och relationsterapeut. År 2017 släpptes hennes bok Att gå sönder och bli hel igen. Laila Dahl skrev boken efter att hon själv fått veta att hennes make varit otrogen.


---

Fler artiklar för dig