Livsstil

När jag sa “Jesus kom in i mitt liv” gick en varm ström från huvudet

Kompositören Anders Soldh gick igenom en livskris och återvände till sin barndoms by. I Rättviks kyrka fick han möta Jesus. “Det var inte så att jag intellektuellt började att tro på honom - jag kände att han var där.”

Anders Soldh hade en internationell karriär som arrangör och kompositör. I en kris återvände han till sin barndoms by och fick möta Jesus, en upplevelse som har satt avtryck. I dag använder han musiken för att evangelisera.

Året är 2005. Anders Soldh har nyligen kommit tillbaka från Frankrike, från ett uppbrott. Det är en svår tid. En dag får han ett infall att åka till Rättviks kyrka. Kyrkan är tom. Han sätter sig i en av bänkraderna. Under en timme sitter han ostört och talar med Gud. En Gud som han inte ens tror på.

Varför åkte han dit? Det vet han inte. Men en sak vet han i dag – det var bara början.

Anders Soldh är uppvuxen i Vikarbyn, ett litet samhälle utanför Rättvik. Musiken blev tidigt en del av hans liv. Som 23-åring kom han till Stockholm för studier vid Kungliga Musikhögskolan. Han blev violinpedagog. Under studietiden hade han ett popband, “Soldh out”. Redan under gymnasieåren hade han börjat arrangera musik för storband, men det var genom “Soldh out” som han förstod att han kunde skriva egna sånger.

Han fick reda på att det fanns en skola i Los Angeles, Dick Grove School of Music. Utbildningen fostrade kompositörer och arrangörer för musikindustrin. Storbandsjazz, popballader och reklammusik. All musik spelades upp av professionella musiker och studenterna fick dirigera sina egna alster. Anders har alltid tyckt om amerikansk musik, därför passade det honom perfekt. När pengarna började sina fick han återvända till Sverige. Han träffade en fransyska, men hon trivdes inte i Sverige och de bosatte sig i Frankrike.

Jag förstod att Jesus är på riktigt. Det var inte så att jag intellektuellt började att tro på honom, jag kände att han var där.

—  Anders Soldh
Anders Soldh.

Filmmusikkompositörer har begränsade tidsramar. Musiken måste skrivas sist, när klippningen är färdig. Det finns en deadline för när produktionen ska vara färdig, men när inspelningen drar ut på tiden blir kompositörens tid knapp. Det är vanligt att kompositören skriver musiken i grova drag, men att en orkestratör får skriva färdigt och arrangera för orkester. Under de 13 åren i Frankrike kom Anders att arbeta som orkestratör åt den trefaldigt Oscarsbelönade kompositören Michel Legrand som har skrivit musik till över 200 filmer.

Äktenskapet höll inte och 2004 återvände Anders till Sverige och till Vikarbyn. Han fick en tjänst som musiklärare och skrev samtidigt musik för tv och för flera av de svenska symfoniorkestrarna. Det var under denna tid som han åkte till Rättviks kyrka och talade med Gud. Upplever han att han blev hörd?

– Jag var långt ifrån mina barn, men jag bad att jag skulle få upprätthålla en relation till dem och det har fungerat jättebra.

Det är också under denna tid som han träffar sin nuvarande hustru Heléne.

Anders Soldh.

Heléne är uppvuxen i pingströrelsen, men var inte aktiv i kyrkan när hon träffade Anders. Han tyckte att hon hade någonting som han också ville ha. Det var tron på Jesus.

– Vi lade oss på sängen och höll varandra i hand. Hon sa att jag skulle säga “Jesus kom in i mitt liv”. Jag sa det och en varm ström gick från huvudet och genom hela kroppen.

Först i efterhand har han förstått att det han kände måste ha varit den helige Ande.

– Jag förstod att Jesus är på riktigt. Det var inte så att jag intellektuellt började att tro på honom, jag kände att han var där.

Och det var inte bara Anders som blev berörd av händelsen. Heléne bestämde sig för att inte “vara ljummen” längre. Tillsammans besökte de församlingarna i Rättvik och kom fram till att de trivdes bäst i missionsförsamlingen. Där blev de medlemmar och gifte sig sedan sommaren 2014.

Anders Soldh.

För några år sedan fick Rättviksförsamlingen besök av en person som skulle föreläsa om sångarevangelisten Artur Erikson. Tillsammans med några församlingsmedlemmar satte Anders ihop en grupp som sjöng sånger av Artur Erikson. Gruppen fortsatte att sjunga ihop, men sångerna ersattes succesivt av Anders egna sånger. I dag turnerar gruppen under namnet “Anders Soldhs Ensemble”. De avsätter en helg i månaden för att sjunga och vittna i någon församling i Sverige.

– Jag skrev låtar långt innan jag blev kristen, men texterna var dåliga. Nu har jag en fantastisk källa att ösa ur, jag känner att jag får hjälp när jag skriver. Ibland förstår jag att textrader som kommer till mig inte är från mig, utan att det är den helige Ande som leder mig.

I uthuset till den idylliska villan i Vikarbyn finns Anders arbetsrum. Pianot står i rät vinkel med skrivbordet. Han visar mig vad han arbetar på just nu. “Det går en man framför mig”. En lyrisk melodi och en text om att ha Jesus som ledstjärna. På sin dator mejslar han ut stämmor för stråkkvartett och harpa. Han skriver alltid melodin först, texten kommer sedan.

Anders Soldh.

Till vardags arbetar Anders som lärare i musikteori och arrangering vid Musikkonservatoriet i Falun. Den timmeslånga bussresan kan han ägna åt bibelläsning och bön. Han är 68 år och medveten om att pensionen närmar sig, men han har visioner om att kunna hjälpa andra kristna artister att arrangera, och i framtiden även producera, sin musik. Och han vill ägna mer tid åt att sjunga med ensemblen.

– Jag känner ett behov av att sprida evangeliet. Att få människor att upptäcka Jesus, att bli berörda av texterna och komma närmare Gud.

Det viktiga är inte att det är han som har skrivit sångerna eller att det är han som står på scenen.

– Vad jag längtar efter mest av allt är att få se människor komma till tro. Det skulle vara värt allt slit i världen, om det så bara är en enda person.

---

Fakta: Anders Soldh

  • Ålder: 68 år.
  • Bor: I Vikarbyn, Rättvik.
  • Familj: Hustrun Heléne, två vuxna barn i Frankrike och två bonusbarn i Örebro och Umeå.
  • Församling: Rättviks Missionsförsamling (Equmeniakyrkan).
  • Arbetar: Som lärare i musikteori och arrangering på Musikkonservatoriet i Falun.
  • Aktuell: Med sången “Resan” som handlar om de troendes evighetshopp. Sången får användas fritt och är tillgänglig genom studieförbundet Bildas hemsida.

---

Fler artiklar för dig