Livsstil

”Det är ett otroligt under - jag upplever det som att Gud ställer sig bakom”

Tog beslut om att ge kyrkan ett ansiktslyft - fick ett arv som finansierade hela renoveringen - Ungdomarnas tankar för lokalen blev ett arbetsunderlag för renoveringen av pingstkyrkan i Mölndal.

“Omtaget”. Så kallas Pingst Mölndals renovering och nysatsning i samband med Mölndals hundraårsjubileum. En stor gåva gjorde att församlingen inte behövde ta lån och på söndag invigs den nygamla kyrkan.
– Visionen är att vara en kyrka för staden. Omtaget ser vi som vår stora present till Mölndals stad, säger initiativtagaren Johan Mörlid.

MÖLNDAL. Det var mitt under pandemin (minns ni den?…) som förändringen tog sin början. Som på många andra håll hade församlingen fullt upp med att mäta avstånd mellan människor i bänkarna för att de inte skulle sitta för nära varandra ur smittosynpunkt.

– Någonstans där ställde jag frågan “Ska vi inte införskaffa stolar i stället? Det blir mycket enklare med avståndet.”. Och det gav i sin tur det andra med ett större omtag, säger Johan Mörlid, dåvarande pastor och föreståndare i församlingen samt initiativtagare till projektet.

När vi möts i de ljusa, förnyade lokalerna är det fortfarande några veckor kvar till invigningen. Kyrksalen och foajén har fått ett rejält ansiktslyft. Det tidigare omålade innertaket i trä har blivit vitt och på golvet har de gamla bänkarna gett plats för mjuka grå stolar i samma nyans som mattan.

– Tanken var att skapa ett slags enhetligt rum där framme, säger Johan Mörlid om estraden där såväl akustiskt piano och elklaviatur som gitarrer, trummor och en kontrabas står uppställda.

Medan jag fotar repar en man och hans son musik. De ska medverka i kvällens gudstjänst, vilken hålls i samband med matutdelning till behövande personer. Själva tillhör de församlingens romska grupp.

De nya stolarna kan flyttas runt och det gör kyrksalen mer flexibel för olika typer av samlingar. Några bänkar finns dock kvar bakom läktarens nya glasräcke, som ett minne av hur det såg ut tidigare. De ska kläs om. Först var det tänkt att de gamla kyrkbänkarna skulle skickas till Moldavien, men transporten blev för dyr. Så nu har de fraktats iväg till en kyrka i Bulgarien istället, med hjälp av Sam-hjälp i Jönköping.

– De kom och hämtade dem här. Det är bättre att skicka pengar än bänkar till Moldavien, säger Göte Sennerstam, projektledare för Omtaget.

Tillgänglighetsanpassningar har gjorts, exempelvis har estraden sänkts ett trappsteg och en ramp satts in för att underlätta att ta sig upp på den. En ny ljudanläggning och ljuddämpande träpaneler på flera väggar är andra förbättrande inslag i kyrksalen.

– Det har blivit mycket bättre akustik, säger Göte Sennerstam.

– Och det säger faktiskt alla åldrar, menar AnnaMaria Bergqvist, pastor med ansvar för sång och musik.

Därtill har korset som hänger i mitten längst fram bytts ut mot ett mer grovhugget sådant. Det tidigare var mer slätputsat, berättar Johan Mörlid.

Expeditionens nya kaffemaskin får heller inte glömmas bort. En stund senare testar vi den gemensamt alla fyra.

pingst

När renoveringsbollen var satt i rullning startades en arbetsgrupp och önskningar om hur det hela skulle bli och se ut formades. Inte minst fick ungdomar i Pingst Mölndal möjlighet att säga vad de hoppas att församlingen är och gör om tio år, vad de tror att Omtaget kan innebära.

– De fick sitta och visionera, säger AnnaMaria Bergqvist som skickar mig en film där de utrycker sina tankar.

Ungdomarnas tankar blev ett bra arbetsunderlag, menar Göte Sennerstam. När arbetet kommit en bit på väg presenterades sedan ett förslag under en församlingsdag.

– Visionen är att vara en kyrka för staden. Så det här omtaget ser vi som vår stora present till Mölndals stad. Vi gör det inte bara för oss själva, säger Johan Mörlid som numera arbetar i Smyrnakyrkan i Göteborg.

– Ja, vi pratar mycket om den visionen i kyrkan, i allt vi gör. Vi har många olika verksamheter där vi vill nå ut, säger AnnaMaria Bergqvist.

Bland dem finns en second hand-butik, socialt arbete, Pannkakskyrkan med mera.

... och så kommer detta gigantiska arv med både fasta och lösa tillgångar och finansierar alltihop.

—  Johan Mörlid
pingst

Finansieringen av “Omtaget” i den nästan 400 medlemmar stora församlingen är en fascinerande berättelse i sig. Två makar, med koppling till Pingst Mölndal, testamenterade inte mindre än 6,5 miljoner kronor som tillföll församlingen när de gick bort.

– Det är vårt största ekonomiska under. Vi fattade ett beslut om att göra ett omtag med kyrksalen där vi räknade med att ta lån. Något annat visste vi inte om. Så kommer detta gigantiska arv med både fasta och lösa tillgångar och finansierar alltihop, säger Johan Mörlid.

Så ni slapp lån helt och hållet?

– Ja. Helt otroligt. Det är ett kvitto på att det var helt rätt beslut. Och i dessa tider med stigande räntor och inflation….

– Det är ett steg i tro, säger AnnaMaria Bergqvist.

pingst

– Det är ett under, säger Göte Sennerstam.

– Ett otroligt under. Jag upplever det som att Gud ställer sig bakom det, stryker Johan Mörlid under.

Göte Sennerstam var med när kyrkan byggdes för 50 år sedan. Han visar en gammal bild på sig själv i byggtagen och berättar att de inte heller då fick några skulder.

– Vi har varit välsignade, konstaterar han.

Det praktiska arbetet med renoveringen har pågått sedan i somras och första gudstjänsten i den nygamla kyrksalen firades första advent. Nästa steg är att ge kyrkans fasad ett lyft. Det ska bli nya dörrar med metallpartier istället för trä som idag.

– Utsidan ger i dagsläget inte sken av att något har hänt här inne. Det är ju ingen nackdel att få till det också, säger Johan Mörlid.

De plockar fram en skiss över hur framsidan ska se ut som de precis fått av Skanska.

Arkitekten Carl-Johan Lindfors, som tidigare bland annat varit involverad i Pingstkyrkan Västra Frölundas ombyggnation, är när jag får se skissen i färd med att rita färdigt till ansökan om bygglov. På sikt finns även funderingar på att bygga ut kyrkan.

pingst

Vad är förhoppningen att det här ska leda till?

– Att vi fortsätter vara en kyrka för staden. Att nästa generation får växa upp och hitta sina uttryckssätt, trivas och nå nya unga. Vi pratar väldigt mycket om det och försöker jobba medvetet, att involvera dem i gudstjänsten och ge dem plats, säger AnnaMaria Bergqvist.

Vid 50-årsjubileet tittade man bakåt på hur det har sett ut. Nu ser man framåt, står framåtlutat, konstaterar de tre jag pratar med.

När det nu på söndag den 23 april är invigning av de nya lokalerna medverkar kören Solid Gospel och Daniel Alm, föreståndare för Pingst – fria församlingar i samverkan.

– Då blir det klippa band och så, säger AnnaMaria Bergqvist.

– Ja, i allra högsta grad. Jag hoppas att den här kyrkan få vara en kanal för evangelium i staden och göra Jesus känd. Det var det drivet som ledde fram till “Omtaget” och jag tror att det drivet kommer att bygga församlingen framöver, säger Johan Mörlid med eftertryck.

---

Fakta: Mölndal pingst

  • Mölndal är en kommun som är en del av Storgöteborg. Kommunen firade 100 år under 2022.
  • Pingstförsamlingen har knappt 400 medlemmar och flera olika verksamheter, bland annat second hand-butik, socialt arbete och Pannkakskyrkan.
  • Nu på söndag invigs kyrkans uppdaterade lokaler och på sikt finns även planer på att bygga ut kyrkan.

---

Fler artiklar för dig