Betelförsamlingen på Hönö har framfört musikalen ”Josef drömmarnas mästare” inför fulla hus.
– Det har varit så spännande att upptäcka gåvor hos varandra, säger initiativtagaren Maria Utbult.
Församlingen bjöd på två skolföreställningar med totalt cirka 450 besökare från fem av skolorna i kommunen och två föreställningar för allmänheten med totalt cirka 850 besökare.
Maria Utbult, medlem i församlingen, har skrivit manuset till musikalen och regisserat den tillsammans med Louice och Salome Långs.
– Louice och Salome har gjort en strålande insats både i regi och i att de gjort det mesta av dekoren till musikalen. De är 21 år och redan grymt duktiga.
Musiken har lånats ihop och Marias man Jan Utbult har arrangerat den.
– Att få berätta berättelsen om Josefs livs bergochdalbana är stort. Det finns så mycket där som vi har att lära oss av och så många problem som vi även i dag har i vårt samhälle, säger Maria Utbult.
Hon menar att trots allt som Josef var med om och turbulensen med hungersnöd och annat blev han inte en del av allt detta.
– Han levde ”i världen men inte av världen” och genom förlåtelse och tro på sin Gud tog han sig genom allt det svåra och förvandlades från den bortskämda ynglingen till en man som påverkade både nutid och framtid för oerhört många människor.
Maria Utbult säger att det var den berättelsen som hon ville förmedla när hon skrev manuset. Berättelsen om hur vi kan förvandlas och få ett Josef-hjärta.
En av de medverkande som hon vill lyfta fram är Johan Zachrisson, född och uppväxt på Hönö.
Han berättar att det tidigt gick snett i livet för honom, att han gjorde ”många felval”. Men 2015 började det att vända då han blev frälst och döpt. Tiden som följt efter det beskriver han som en skola, där han ständigt fått träna sig i att Gud är trofast.
– Jag har ett ord som jag ofta ger till människor i uppmuntran. Och det är: ”För det är Gud som verkar i er så att ni både i vilja och gärning att hans goda vilja ska ske”, säger Johan Zachrisson.
– Det är ju inget självspelande piano. När jag har gjort som Gud har önskat så har han välsignat så mycket. Investeringen som det har kostat mig att välja förlåtelsens väg står inte i proportion till hur mycket Gud har välsignat. För han har välsignat så mycket mer.
[ "Församlingen insåg att om vi inte vänder utvecklingen snart så dör vi" ]
Nu har Johan Zachrisson under ett år varit anställd på LP-verksamhetens vandrarhem på Risö och varit praktikant i pastorsteamet. I dag har han precis blivit anställd som evangelist för Betelförsamlingen på Hönö.
När Maria Utbult frågade honom om han ville spela Jakob i en musikal beskriver Johan Zachrisson det som att marken var förberedd på ett sätt. Han hade nämligen läst ett citat på morgonen där det stått, ”Begränsa inte dina utmaningar och utmana dina begränsningar.”
– Så när hon frågade om jag ville vara med klingade det i huvudet: ”Utmana dina begränsningar”. Så det har jag fått göra. Det var okänd mark och ett steg i tro för min del, helt klart, säger han om att våga ställa sig på scen.
Och nervositeten kom på premiärkvällen, 30 sekunder innan det var dags.
– Då blev det helt blankt i hjärnan och jag blev lätt svettig i handflatorna. Men det försvann när jag började gå. Då var det som när man fick tag i den första lilla tråden i ett garnnystan. Då börjar man dra, och sedan kommer resten.
Då blev det helt blankt i hjärnan och jag blev lätt svettig i handflatorna.
Johan Zachrisson vill se hela processen med musikalen ur ett gudsrikesperspektiv. Alla i produktionen hade fått individuella instruktioner, till exempel att repa in musik eller öva in repliker. Men sedan när alla strålade samman blev summan så mycket större än värdet på de individuella komponenterna.
– Det är precis som gudsrikesprinciperna. Man håller sin andakt hemma och sedan strålar vi samman i församlingen, så blir det något stort av det.
Och responsen från folk utanför kyrkan har varit positiv berättar Johan. Berömmet har bland annat gällt att alla åldrar i församlingen har gjort något gemensamt och många har uttryckt att de blivit positivt överraskade över att detta har genomförts.
Visionen att arbeta med musikal har Maria Utbult burit med sig länge. Det första syftet med att hela församlingen skulle vara med var just församlingsbyggande.
– Jag har tidigare varit rektor för Betelskolan och arbetade då med en musikal varje år. Man bygger ett ”vi” som är mycket positivt i ett sådant här arbete.
Det andra syftet var att få visa på Gud genom Bibelns berättelse om Josef i Gamla testamentet, och tredje syftet var att tillsammans skapa en riktigt bra produktion.
– Av den feedback vi fått och det vi själva upplever så har vi uppfyllt alla syften, säger Maria Utbult.
65 personer var engagerade i projektet, vilket innebar att de allra flesta aktiva i församlingen mellan 4 och 74 år var med på något sätt.
– Det har varit så spännande att upptäcka gåvor hos varandra. En del gåvor hade inte tidigare kommit fram. Vi visste att vi hade duktiga musiker och starka solister, men helheten blev så mycket mer än det, avslutar Maria Utbult.
[ Det våras för de kristna musikalerna 2023 ]
---
Fakta: Josef
- Josef är huvudpersonen i den berättelse som avslutar Första Mosebok. Enligt Bibeln var han Jakobs elfte son.
- Josef är en av de mest kända personerna i Gamla testamentet, berömd för sin färggranna dräkt och sin gudomliga förmåga att kunna tolka drömmar. På grund av svartsjuka från hans bröder kom han att säljas som slav till Egypten.
- Han kom att arbeta under den egyptiske hovmannen Potifar, blev fängslade efter en påstådd otrohetsaffär med Potifars hustru, men befriades och blev chefsrådgivare till den egyptiske farao. Och kom sedan att möta – och till slut förlåta sina bröder när de under en hungersnöd kom till Egypten för att köpa mat.
- I Betelförsamlingens musikal var det Viktor Andersson, 14 år, som spelade Josef.
---