Relationer

”Den verklighet jag levde i var på låtsas - min mans andra relation var den verkliga”

Psykologidoktorn: En riskfaktor för otrohet är när liven inte är tillräckligt sammanflätade • Kan också handla om personlighetsdrag: ”45 procent av alla män som var otrogna i sitt första förhållande var otrogna i sitt nästa.”

En dag fick Angela Ahola, doktor i psykologi, veta att hennes make hade varit otrogen. När hon återfick fotfästet bestämde hon sig för att försöka förstå. Hon bestämde sig för att följa dem som gjorde som hennes make. Nu kommer hennes bok där läsarna får lära känna dem som är otrogna.

”Är det verkligen hela världen att vara otrogen?” Den frågan ställde Vesna Precopics i en krönika i Dagens Nyheter för några veckor sedan. Angela Ahola, doktor i psykologi, vill inte ge några förenklade svar i debatten om otrohet som följde efter Precopics fråga. Däremot vet hon hur det känns att vara i andra änden av en otrohet. Att vara den som blir bedragen. För fem år sedan upptäckte Angela Ahola själv att den man hon varit gift med i fjorton år hade ett förhållande med en annan kvinna.

– Jag kände mig grundlurad. Hur många verkligheter fanns det egentligen? Den jag levde i var på låtsas, det visste jag nu. Den andra, den som var hans och hennes, var på riktigt.

De första månaderna efter att allt uppdagats upplevde Angela Ahola att hon inte kunde prata med någon. Det gjorde för ont och hon var rädd att vännerna skulle säga något som gjorde henne ännu ledsnare. De frågor som snurrade i hennes huvud rörde sig runt hennes personliga situation och smärta. Hur länge hade det pågått? Visste deras vänner om det? Varför valde han bort henne och var hon omöjlig att älska?

Men när den första, akuta känslan av kris lagt sig, väcktes ett behov hos Angela Ahola att titta på det som drabbat henne utifrån hennes professionella perspektiv.

Genom sin karriär har Angela Ahola forskat på och skrivit böcker om det mänskliga psyket och våra drivkrafter. Hon skulle inte nöja sig med att vara arg på sin man. Hon ville tala med dem som valde att göra som han, de som var otrogna. Hon ville förstå.

Angela Ahola började söka efter personer som var villiga att berätta, och till slut fann hon dem. En man och en kvinna, som båda, på var sitt håll, var otrogna mot dem de levde med till vardags.

Angela Ahola, doktor i psykologi och författare till boken Den nakna sanningen

– I början blev jag nästan förvånad över hur lätt jag hade att relatera till de här personerna. Vi vill ju tänka ”fy vilken människa”, när vi hör att någon varit otrogen. Det hade varit lättare för mig att välja den positionen, men jag hade hela tiden en känsla av att otrohet kan lära oss något om hur vi fungerar som människor. Om vad vi längtar efter och vad vi behöver.

I Angela Aholas bok Den nakna sanningen – Varför vi är otrogna och vad vi kan lära oss av det, får vi följa kvinnan som kallas för Vera och mannen som kallas för Joar. Vi får lära känna deras brottningskamp, vardagstristess, längtan, sorger och besvikelser. Allt det som leder fram till att just dessa två kliver över sina gränser och är otrogna.

Veras berättelse börjar hemma i det egna äktenskapet där hon en vanlig lördagskväll gör ett kärleksfullt försök till fysisk närhet med sin make. Han avvisar henne brutalt och kallar henne sjuk och onormal. Det är inte första gången som Vera blir avvisad, men denna kväll går något sönder för henne. Samtidigt vill hon inte kasta omkull familjelivet, vardagspusslet och de gemensamma semestrarna. Hon bestämmer sig för att stanna kvar i sitt äktenskap och skaffa sig det hon saknar på annat håll. Vera lägger upp en profil på en dejtingsida på nätet.

Mannen i boken, Joar, lever även han i ett äktenskap utan fysisk närhet. För att slippa känna sig avvisad av sin fru har Joar slutat att gå och lägga sig samtidigt som henne. Joars största längtan handlar inte om det fysiska, utan om att hon ska vilja ha honom. Ändå är han nöjd med det han har, tills den dag då han träffar kollegan Heidi. Sms-trådarna och telefonsamtalen vill aldrig ta slut. Joar har tänkt att det ska stanna där, relationen är oskyldig tills den inte är det längre. Till slut känns livet utan Heidi inte värt att leva och Joar är beredd att lämna sin fru.

I sin bok varvar Angela Ahola Joars och Veras berättelser om att vara otrogna med sin egen berättelse om att vara den som är i andra änden och blir bedragen. Här finns också forskning och statistik om otrohet. Angela Ahola menar att vi har mycket att vinna på att förstå varför människor är otrogna:

– När jag forskat om otrohet har jag fått många svar på vad vi människor längtar efter och vad vi behöver i våra relationer, för att de ska fungera.

Så vad beror då människors otrohet på?

Enligt Angela Ahola finns tre olika slags orsaker till att människor väljer att vara otrogna: Relationen man lever i, personligheten hos den otrogna och själva situationen.

När otroheten beror på relationen man lever i handlar det ofta om att man saknar fysisk eller emotionell närhet. Så som det var för både Joar och Vera.

– Här är det viktigt att förstå att det inte bara handlar om sex. Det som framför allt verkar vara en riskfaktor i relationer är att våra liv inte är tillräckligt sammanflätade med varandra. Om vi inte kan prata om viktiga ämnen, vara öppna och sårbara med varandra, säger Angela Ahola.

“Uttrycket ‘en gång otrogen, alltid otrogen’ är inte taget ur luften.”

—  Angela Ahola

Det andra vanliga skälet till otrohet, det som enligt Angela Ahola har med den otrognas personlighet att göra, kan låta cyniskt:

– Men för den som blir utsatt för otrohet, kan det vara en tröst att veta att det inte behöver vara dig eller ert förhållande det är fel på. Problemet kan ligga helt hos din partner.

Det finns forskning som visar att vissa personer har svårare att hålla sig enbart till en partner, menar Angela Ahola:

– Det kan handla om att man har narcissistiska drag eller ett ovanligt stort bekräftelsebehov. Eller att man är en spänningssökare, som behöver mycket av signalsubstansen dopamin för att få en kick. Sådana personer kan lockas av själva smusslandet och hemlighetshållandet som en otrohetsaffär innebär.

I en av de undersökningar hon hänvisar till hade 45 procent av alla män som var otrogna i sitt första förhållande även varit otrogna i sitt nästa.

– Uttrycket en gång otrogen, alltid otrogen, är alltså inte taget ur luften. Samtidigt tror jag inte att det finns några hopplösa fall. Om man vet med sig att man hör till dem som har svårt för att vara trogen, finns det samtalshjälp att få. Jag tror att det går att ta kontrollen över de här impulserna.

Att vissa otrohetsaffärer uppstår i själva situationen är också något vi bör vara medvetna om, menar Angela Ahola.

– Det händer helt enkelt att tillfället gör tjuven. Situationer som inbjuder till otrohet kan vara allt ifrån arbetsresan eller julfesten. Om det serveras alkohol ökar risken, eller om man har en tillfällig svacka med sin vanliga partner. Samtidigt tänker jag att situationen mer är en trigger för den som redan har en benägenhet, på grund av personlighet eller sin relation.

Ytterligare en anledning till att människor väljer att vara otrogna är att man vill hämnas på sin partner, eller skapa någon sorts jämvikt i det förhållande man lever i.

– Vissa använder otrohet för att ge igen när den andra varit otrogen. Andra är bittra för allt man upplever att man fått offra för sin partners skull. Kanske har man flyttat från sin hemstad på grund av den andres jobb och otroheten blir en hämnd för allt man saknar. Otrohet kan också vara ett sätt att på ett passivt aggressivt sätt ta själv ta kontrollen, när man lever med en kontrollerande partner.

Boken Den nakna sanningen är inte bara en bok om otrohet, utan också om hur man kan ta sig igenom den. Många par, klarar trots allt krisen. För Angela Aholas och hennes exmake fanns inte förutsättningarna för detta. Efter makens otrohet skilde de sig och exmaken lever i dag tillsammans med den andra kvinnan. För ett par år sedan träffade även Angela Ahola en ny partner.

– Vi träffades på ett flygplan. Han hjälpte mig att lyfta upp min väska i bagageutrymmet, berättar hon och skrattar.

Tror du på livslång kärlek?

– Ja det gör jag. Men jag tror inte på kärlek utan kriser. Vi måste jobba på våra relationer om de ska hålla. Det är en av anledningarna till att jag har skrivit den här boken.

---

Dagens miniserie om otrohet

  • Del 1: Hennes maken var otrogen – Angela Ahola ville förstå varför
  • Del 2: Därför mår vi bäst av trohet
  • Del 3: Så skyddar du din relation från otrohet

---

Fler artiklar för dig