Livsstil

Pastorns cancer upptäcktes hos tandläkaren

Mikael Hansson: Jag fick en chock när jag fick beskedet att jag hade cancer i munnen

Han är övertygad om att Gud vill bota alla sjuka och han har själv sett mirakel ske under och efter förbön. Frikyrkopastorn Mikael Hansson i Siljansnäs utanför Leksand har ett dramatiskt år bakom sig sedan han fått diagnosen cancer i munnen.
– Det blev en utdragen helandeprocess. I dag är jag tacksam till både Gud och sjukvården, säger Mikael Hansson som hela tiden varit öppen med sin sjukdom.

Mikael Hansson hade besvär av en visdomstand och gick till tandläkaren i början av förra året. Tandläkaren verkade bekymrad och Mikael remitterades till en specialist där det togs prover som skickades på analys. Det omskakande svaret kom snabbt.

– Jag fick en chock när jag fick beskedet att jag hade cancer i munnen.

Pastorn beskriver att han i dag, ett år senare fortfarande är trött men framför allt oerhört tacksam att han fått ny livskraft. Han har kontinuerligt uppdaterat sina följare på Facebook om sjukdomsförloppet.

– Jag valde att vara öppen med min situation och det ledde också till att många bad för mig och jag märker att människor blivit hjälpta av min berättelse.

”Vi är övertygade om att vi fått bort cancern radikalt”, är det besked Mikael Hansson fått från läkarna. En stor del av underkäken plockades bort vid en tolv timmar lång operation i mars i fjol. Vid förberedelserna hade det visat sig att Mikael hade en medfödd förstorad auorta som riskerade att brista, vilket gjorde att också den behövde opereras. Men cancern skulle först tas om hand och efter den operationen följde sex veckor av smärtsamt och jobbig strålbehandling.

– Orkeslösheten som jag haft länge, och som jag trodde berodde på dålig kondition visade sig vara ett medfött hjärtfel som jag inte känt till, säger Mikael som nu motionerar för att återfå krafter efter allt han gått igenom.

– Jag har inte en enda gång känt mig rädd, jag har känt mig helt trygg i Guds och sjukvårdens händer, däremot så har jag känt mycket sorg.

– Sorg över den smärta detta har orsakat min familj och närstående, oron de behövt gå igenom som anhöriga, men även en så ”liten sak” som förlusten av tänder.

Mikael berättar att det varje dag fortfarande rör sig mycket tankar och känslor i hans inre. Bland annat överlevnadsskuld, varför har han fått klara sig medan andra i liknande situation inte gjort det, är en tankemönster som återkommer och som är vanligt efter omfattande behandlingar. Mikael Hansson beskriver att Bibeln och församlingsgemenskapen hjälpt honom.

– ”Bygg ditt hus, ditt liv, på Klippan Kristus! Var en Ordets görare och inte bara en Ordets hörare” är en viktig nyckel genom hela livet säger han.

– När vi läser Bibeln och ber och träffas i församlingen så kan det ge oss kraft från Gud.

På sjukhuset har han under året träffat flera andra patienter i situationer liknande hans egen och det har blivit många samtal. Han har då fått dela det hopp som han finner hos Jesus.

– Det är ett ljus i mörkret när du är här sa en medpatient i väntrummet, berättar Mikael som är glad att han fått förmedla hopp både via Facebook och på sjukhuset.

Livet tog en oväntad vändning när Mikael Hansson, pastor i Siljansnäs Frikyrkoförsamling fick cancer.

Han är också tacksam till både Gud och människor och inte minst till den egna församlingen som han varit sjukskriven från under fjolåret.

– Min sjukdom var en chock även för dem men de fanns där hela tiden och bad för mig, säger pastorn.

Han är övertygad om att Gud vill hela från sjukdom och menar att hans eget tillfrisknande också är i linje med detta, även om läkarvetenskapen varit nödvändig för att sjukdomen skulle besegras.

– På sjukhuset hade jag ett rör i halsen u.nder och efter operationen En lång tid efter det hade jag problem med stämbanden och att kunna prata. Jag sa till Jesus att jag kan tjäna Honom utan att predika men om jag ska predika så får Du hela mig. Hemma märkte min fru att rösten plötsligt kom tillbaka.

I början av sjukdomen läste Mikael i Bibeln i Jakobs brev 5 och 11 där det talas om Jobs uthållighet.

– Det fick mig att förstå att det skulle krävas uthållighet men jag fick också en tro på att det här skulle sluta bra, säger han.

Mikael betonar att han vill förmedla hopp till människor i kris, men även ge konkreta “verktyg” utifrån både Guds Ord och beprövad vetenskap. När han talar om sin sjukdomstid lyfter han gärna fram det han själv varit med om, att Gud kan skänka motståndskraft till den som ber om det.

– Jag är utbildad beteendevetare och brann redan innan jag blev sjuk för att hjälpa människor till en högre resiliens, det vill säga en högre motståndskraft och återhämtningsförmåga vid kriser och trauman. Detta talar Bibeln väldigt mycket om, säger Mikael Hansson.

---

Tre viktiga Bibelord om uthållighet och återhämtning för Mikael Hansson:

  • “Ja, vi prisar dem saliga som håller ut. Ni har hört om Jobs uthållighet, och ni har sett hur Herren lät det sluta, ty Herren är rik på medlidande och barmhärtighet”. Jakobs brev 5:11.
  • “Den som hör dessa mina ord och handlar efter dem är som en klok man som byggde sitt hus på berggrund. Regnet öste ner, floden kom, vindarna blåste och kastade sig mot huset, men det rasade inte, eftersom det var byggt på berggrund”. Matteus 7:24-25.
  • “Var nyktra och vaksamma. Er fiende djävulen går omkring som ett rytande lejon och söker efter någon att sluka. Håll stånd mot honom, orubbliga i tron. Kom ihåg att ni får utstå detsamma som alla era bröder här i världen. Men om ni nu får lida en kort tid skall Gud, som skänker all nåd och har kallat er till sin eviga härlighet genom Kristus, upprätta er, stödja er och ge er fasthet. Hans är makten i evighet, amen”. 1 Petrus brev 5:8-11.

---

Fler artiklar för dig