Kulturkrönika

Kristna firar påsk med obibliska harar - men glömmer de judiska rötterna

Jonathan Feldstein redogör för kopplingen mellan den kristna påsken och judiska pesach

Den här veckan firar judar i hela världen Pesach, en veckolång fest som inleds med en traditionell sedermåltid där man avstår från alla jästa födoämnen. I traditionella judiska hem som mitt kännetecknas veckorna innan av en intensiv vårstädning och vi ser till att äta upp alla de livsmedel som vi inte konsumerar under högtiden.

Allt som har med Pesach att göra är bibliskt. Vi högtidlighåller är en av de viktigaste händelserna i den judiska historien, befrielsen från slaveriet i Egypten. Som Israels första premiärminister David Ben Gurion påpekade så vet vi de exakta datumen när händelserna inträffade, vi vet vad som hände och precis vad man åt vid tillfället.

Detta har förvandlat en av kristendomens heligaste dagar till en dag av våld mot judar.

För kristna är det omöjligt att inte anknyta till Pesach. Jesus levde som jude under det första århundradet, hans sista måltid var en sedermåltid, med hela dess symbolik och de traditioner som judar dittills följt i mer än tusen år och har fortsatt att göra i två tusen år därefter. Det har lett till att allt fler kristna försöker förstå och anknyta till den bibliska Pesachfesten som ett sätt att understryka kristendomens judiska grunder. Jag har själv spelat in ett poddavsnitt om detta.

Eftersom Pesach och alla andra judiska högtider firas enligt den bibliska lunisolarkalendern kan den infalla så tidigt som i mars och fram till slutet av april. Det gör att Pesach och den kristna påsken ibland sammanfaller. Så är det i år, vilket leder till stor trafik och trängsel runt viktiga judiska och kristna platser i Jerusalem.

Tyvärr är det alldeles för många kristna i dag som firar påsk med fokus på helt obibliska påskharar och påskkärringar, men inte tänker på den judiska kopplingen till påsken. Man vet inte att den första påskdagen, uppståndelsens dag, ägde rum under Pesach eller att Jesu sista måltid var en sedermåltid. Man kanske inte ens vet att Jesus var jude. Därför är det viktigt att kristna förstår och tar till sig denna bibliskt grundade utgångspunkt för den egna tron.

Att Kyrkan förflyttar sig längre och längre bort från kristendomens judiska rötter får olyckliga konsekvenser när Pesach och påsk utlöser antisemitiska attacker på judar, särskilt i Europa. En av de mest illvilliga, hatiska (och falska) myterna om judar är att de vid Pesach använder blodet från kristna barn för att göra det ojästa brödet, matze. Detta har förvandlat en av kristendomens heligaste dagar till en dag av våld mot judar. I den polska stad där jag har mina rötter utnyttjade polska kristna påsken och Pesach 1945 till att mörda sju judar som hade återvänt från koncentrationslägren för att leta efter överlevande.

Det är ett privilegium att få skriva om hur och varför judar och kristna kan och bör använda Pesach och påsk för att stärka vår gemensamma grund med sikte på en upplyst framtid tillsammans.


Fler artiklar för dig