Under förra årets ledarkris i Hillsong upplevde Lina Nielsen hur den egna bibelläsningen och stunden med Jesus blev viktigare än någonsin. Många kristna saknar redskapen för att ens öppna Bibeln på egen hand, menar Lina Nielsen. Nu är hon aktuell med en egen andaktsbok.
Att kliva in på Hillsong Swedens huvudkontor på Östermalm i centrala Stockholm känns lite som att kliva in på ett kafé. Det är högt i tak och en av väggarna är helkaklad i vitt. Ett tiotal medarbetare är på plats den här dagen och gänget verkar vara informerade om att vi ska dyka upp.
Lina Nielsen möter oss i dörren och en tjej i 30-årsåldern erbjuder sig genast att hänga upp våra jackor. I andra änden av rummet avslutar Lina Nielsens make, och tillika huvudpastor, Andreas Nielsen ett samtal. Sedan kommer både han och Hillsongs musikledare Eric Liljero fram och hälsar, varmt och hjärtligt.
– Jag har plockat ut mina grejer, så ni kan ta mitt rum, säger Andreas till Lina.
Lina Nielsen visar in oss i ett rum med mjuka fåtöljer och ett lågt bord. Hon slår sig ned mitt emot mig. Hon har en slags lyster över sig. Det blonda håret, den intensiva blicken och den stickade ljuslila tröjan förmedlar en känsla av energi och vår. Men när vi börjar prata om hur hon upplevt livet och arbetet den senaste tiden är det inte bara det ljusa och lätta som kommer fram.
– 2022 var ett av våra tuffaste år sedan vi startade Hillsong. Delvis på grund av vad vår kyrka gick igenom globalt.
Den kris som Lina Nielsen syftar på handlar om omständigheterna kring den internationella Hillsongledaren Brian Houston. Under förra året framkom anklagelser om att Houston uppträtt olämpligt mot kvinnor och därmed brutit mot uppförandekoden för pastorer. Det ledde till att han tvingades avgå.
– För mig var det som att någon gick bort, som att någon som alltid funnits där inte längre fanns kvar. Det blir som en sorgeprocess. Samtidigt måste man komma ihåg att allt det goda de gjort inte försvinner, säger Lina Nielsen.
Vi kan få höra att vi är flashiga eller ytliga. Vi försöker bygga en kyrka som förvandlar människors liv.
— Lina Nielsen om fördomarna mot Hillsong
Det var inte enbart krisen i det internationella ledarskapet som hon upplevde som tung under förra året. Som pastor för Hillsong har Lina Nielsen ofta känt sig ensam, särskilt i motgångar:
– Man kan inte dela allt med alla, för många har så många åsikter om vår församling. Det skrivs så mycket om oss. Det är tråkigt att man inom kristenheten pratar så mycket om varandra i stället för att fokusera på att sprida budskapet om Jesus. Det kan göra mig ledsen.
Lina Nielsen suckar och rycker på axlarna när jag frågar vad det är för åsikter som gör henne ledsen.
– Det allra värsta är nog när någon ifrågasätter våra motiv. Vi kan få höra att vi är flashiga eller ytliga. Vi försöker bygga en kyrka som förvandlar människors liv. Vi får inte allt rätt, men vi jobbar varje vecka på att bättra på saker.
Lina Nielsen och hennes make Andreas har behållit viss kontakt med Brian Houston och hans hustru Bobbie.
– De är inte våra pastorer längre, men alla behöver människor som finns kvar även i tuffa situationer, säger hon.
Samtidigt har det som hänt den före detta Hillsongledaren blivit ännu en påminnelse om vikten av att man som kristen, särskilt när man står i en ledarposition, måste ta ansvar för hur man själv lever, menar hon.
– Vad behöver jag göra för att stå kvar i det som är sant? För mig är Ordet, och min egen stund med Jesus helt avgörande.
[ Brian Houston: jag trycktes ut från Hillsong ]
Lina Nielsen har varit pastor tillsammans med sin make Andreas sedan de startade Hillsongförsamlingen, som då hette Passion Church, 2006. Att Lina skulle bli pastor var inget som var självklart för henne när hon var ung:
– När jag växte upp visste jag inte vad jag var kallad till. Jag drömde om allt möjligt. Att bli sångerska, eller läkare som min pappa, eller lärare, det fanns inga kvinnliga pastorer omkring mig, så jag såg inte att det kunde vara jag.
Sedan mötte hon Andreas, och så småningom växte en gemensam kallelse fram om att bygga kyrka tillsammans.
– Vi är båda kallade att bygga kyrka, men jag tror att vi har individuella kallelser, fokus och gåvor. Jag upplever att jag ska satsa på människors andliga hälsa, och på att församlingen odlar en hälsosam, andlig gemenskap.
Att själv läsa Bibeln och att hjälpa andra människor in ett personligt andaktsliv är något som Lina Nielsen brinner särskilt för. Nu är hon aktuell med en andaktsbok på Sjöbergs förlag. Boken Välkommen in- 50 dagar närmre Gud har femtio kapitel. Varje kapitel innehåller ett utdrag ur Bibeln, Lina Nielsens egna reflektioner över bibelordet, ett antal frågor som läsaren kan fundera över och en slags frivillig utmaning att agera på det man läst. Språket är lättbegripligt och boken är tänkt att kunna läsas både av den som är ny i tron och den som varit kristen länge, och som behöver hjälp att fördjupa sin personliga relation med Jesus.
– Under pandemin blev det extra tydligt för mig att många kristna hade svårt att hitta egna sätt att få till sin personliga gudsrelation. Det var som att man var van att få mat i kyrkan, men man kunde inte äta själv. Många tyckte att det var svårt att ens öppna Bibeln, man visste inte var man skulle börja någonstans. Där var det något som föddes i mig. Jag ville hjälpa människor i det.
För hennes egen del har tron och Bibeln funnits med på ett personligt sätt ända sedan hon var liten. Fram tills att hon var elva år gammal var hennes föräldrar missionärer i Kongo, och Linas mamma ordnade egen söndagsskola hemma för henne och hennes bror.
– Som missionärer var mina föräldrar så beroende av Gud. Pappa arbetade som läkare på ett sjukhus. Jag minns att han kom hem en dag och berättade att en patient hade dött under en operation. Sedan hade de bett för patienten och hon hade börjat andas igen. Gud var så självklar.
Till skillnad från många andra missionärsbarn har Lina Nielsen bara positiva erfarenheter av att växa upp på det viset. En stor del av den tro som burit henne genom livet grundlades under åren i Afrika, menar hon. Det var också här som hon för första gången började läsa Bibeln på egen hand.
– Det år jag skulle fylla tio fick jag min första bibel. Mamma ordnade en tävling mellan mig och min bror, där det gällde att läsa ut Bibeln först. Jag sträckläste hela den sommaren. Jag tror det var den helige Ande som hjälpte mig, säger Lina och skrattar.
I vuxen ålder har Lina Nielsen gjort bibelläsandet till en vana. I bokens förord beskriver Andreas Nielsen hur Lina varje morgon under de tjugo år de varit gifta börjat med att läsa sin bibel och tillbringa tid med Gud. Lina Nielsen intygar att så är det:
– Bibelläsningen har påverkat mig så mycket, och fått mig att växa i tron. Det är också den stund på dagen när jag går till Gud och ber honom forma mitt hjärta. Och mina motiv. Jag vill leva mitt liv för att hjälpa andra, inte för att vinna något på det själv.
[ Det här kan kyrkorna lära av Hillsong, enligt Fredrik Wenell ]
Händer det att du drivs av felaktiga motiv?
– Ja, vi har alla saker vi kämpar med. För min del handlar det om att jag gärna vill bli omtyckt. Jag vill att alla ska tycka att jag är underbar. Men jag ber dagligen att Gud ska kalibrera mig.
Sedan börjar vi återigen prata om det där med folks uppfattningar om Hillsong. Om varför de ibland kritiseras för att vara flashiga eller ytliga. Kanske, påpekar jag, beror det på att mycket av det som syns i Hillsongs gudstjänster, både ljus, ljud och människor är proffsiga och snygga.
Blir du ledsen när jag säger att ni på Hillsong är snygga?
– Nej, jag blir smickrad, säger Lina Nielsen och ler.
Men hur kan du som pastor i Hillsong också visa på sårbarhet?
Lina Nielsen blir allvarlig igen. Att visa sårbarhet är viktigt för varje kristen ledare, menar hon. Samtidigt, är det inte alltid så lätt. Det är inte säkert att man kan dela med sig av det man verkligen brottas med.
– Nästan alla problem som ligger närmast en själv involverar ju andra människor; familj, vänner och släkt. Så är det för oss alla. Jag kan ju inte utlämna vad andra kämpar med. Det är klart att man som ledare vill visa sig sårbar, men det är en svår balansgång.
Mitt under vårt samtal rycks dörren upp och maken Andreas kör in huvudet:
– Ursäkta, jag letar bara efter mina airpods, säger han medan han skannar av rummet.
När hörlurarna som han söker inte verkar finnas där, försvinner han igen.
Hade du blivit pastor om du inte hade träffat Andreas?
Lina Nielsen funderar.
– Jag har ingen aning. Men jag har alltid älskat kyrkan och alltid varit engagerad. Så kanske. Numera är jag övertygad om att det är genom kyrkan som Gud vill rädda världen och då måste mitt fokus vara här också.
Vad drömmer du om?
– Jag skulle önska att fler av Sveriges kristna började läsa Bibeln igen. Att vi skulle kallas för läsare. Då skulle våra kyrkor också bli fulla av människor som älskar Jesus, säger Lina Nielsen.
---
Fakta: Lina Nielsen
- Ålder: 42
- Familj: Maken och pastorn Andreas Nielsen, tillsammans med vilken Lina driver Hillsong Sweden, och de två tonårsdöttrarna Selina Jo och Angelina.
- Aktuell med andaktsboken Välkommen in- 50 dagar närmre Gud.
- Drömmer om: Att fler kristna ska hitta vägen in i ett personligt andaktsliv, och upptäcka vilken skatt det är att läsa Bibeln.
---