Livsstil

Så lever kristna gästarbetare i Kuwait

Dagen följde med på gudstjänst i Nationella evangeliska kyrkan i Kuwait City

Kuwait är ett land som för tankarna till öken, olja, rikedom och islam. Det är ett ganska strikt muslimskt land, men kyrkor tillåts i det lilla emiratet. Bara de håller låg profil.
Dagen besökte Nationella evangeliska kyrkan i centrala Kuwait City, vilken attraherar kristna med varierande bakgrund och etnicitet.

Kuwait har 4,5 miljoner invånare, men bara en tredjedel är medborgare. Resten är gästarbetare. Av dessa är cirka 750 000 kristna, och majoriteten av dem katoliker. Den evangeliska kyrkan har dock livskraftig närvaro i emiratet med runt 12 000 gudstjänstbesökare i veckan.

Nationella evangeliska kyrkan ligger i utkanterna av centrala Kuwait City, nära Persiska viken. Organisationen är en paraplyorganisation som omfattar många evangeliska inriktningar på samma ”campus”.

Många var kristna redan innan de kom till Kuwait, andra har konverterat på plats.

När Dagen besöker Nationella evangeliska kyrkans ”campus” under dagtid är det lite som att komma till Indien. Alla saris till trots handlar det emellertid inte om hinduer, utan kristna indier med telugu som modersmål. De firar den årliga skördefesten med mat, social samvaro och diverse uppträdanden.

Skördefest firas när skörden är bärgad. I öknens Kuwait odlas inte mycket, och de skördar som finns är inte årstidsbundna. Bland de kristna i Indien firas den ofta i november, och traditionen har de tagit med sig till sitt nya land.

Kyckling grillas under Telugu Kristna Församlings skördefest.

Baladhi är en av många som deltar i festligheterna anordnade av Telugu Kristna Församling. Den sociala samvaron är lika betydelsefull som den religiösa biten, menar han.

– De flesta av oss med telugu som modersmål kommer från Andra Pradesh i sydvästra Indien. Många var kristna redan innan de kom till Kuwait, andra har konverterat på plats, berättar han.

– För min familj är gudstjänsterna och gemenskapen med andra kristna en viktig social aspekt av tillvaron här.

En del kanske överraskas över kristna indier i Kuwait. Indien är ju övervägande hinduiskt med en stor muslimsk minoritet. Bara mellan två-tre procent är kristna. Indiens gigantiska befolkning innebär dock att det finns cirka 23 miljoner kristna i landet. I Andhra Pradesh utgör de en ännu mindre minoritet, men enligt Baladhi en växande sådan.

Andra uppgifter gör emellertid gällande att gruppen minskat något i delstaten de senaste decennierna. En orsak till de osäkra siffrorna kan vara att många kristna är kastlösa, en diskriminerad och stigmatiserad grupp i landet.

Senare på kvällen är det gudstjänst i Sankt Peters CSI-kyrkan på samma område. Det är en allmänt protestantisk kyrka med rötter i södra Indien (CSI står för Church of South India), och även här har ganska många gudstjänstdeltagare indisk bakgrund. Andra kommer från Filippinerna och en del från Nordamerika.

Archie Prado.

Archie Prado är från Filippinerna, och trots att han arbetar för The Lighthouse Church möter jag honom här på gudstjänst i en annan kyrka.

– Vi är ändå som en enda stor familj här, menar han.

– Annars är de flesta filippinier katoliker, men ganska många har sökt sig till den evangeliska kyrkan i Kuwait.

Gudstjänsten är livlig, med karismatiska predikanter som intensivt förmedlar det kristna budskapet. Ganska olikt en svensk gudstjänst, alltså. De olika predikanterna varvas med modern sång och musik, ibland kan en känsla av konsert infinna sig.

Den Nationella evangeliska kyrkan ligger i anslutning till Amerikanska Kulturcentret (nu ett museum). Centret var i sin tur en gång Amerikanska Missionssjukhuset, vilket byggdes i början av 1900-talet. Det var i bruk mellan 1914 och 1967. Då många västerlänningar i Kuwait på den här tiden var kristna byggdes snart en kyrka på området. Den första gudstjänsten hölls 1931.

När Kuwaits ekonomi utvecklades rekordartat under oljeboomen på 1950-talet ökade antalet kristna i emiratet. Indier och västerlänningar kom för att arbeta i den växande petroleumindustrin, andra var exempelvis kristna palestinier på flykt undan kriget i samband med Israels bildande 1948.

Festligheter under Telugu Kristna Församlings skördefest.

I dag finns tre huvudsakliga kristna samfund i Kuwait: Förutom Nationella evangeliska kyrkan handlar det om den katolska samt ortodoxa kyrkan. Underställda dessa finns en myriad av mindre samfund, särskilt när det gäller den evangeliska kyrkan.

Området med de evangeliska kyrkorna är ganska diskret. Det syns inga spiror eller iögonfallande kors, och byggnaderna döljs av höga murar. Detta i enlighet med emiratets religiösa lagar.

Majoriteten av Kuwaits kristna är gästarbetare, men det finns ett fåtal kristna medborgare i landet. De är ättlingar till kaldéer/assyrier/greker som befolkat Mellanöstern sedan urminnes tider och är i allt väsentligt assimilerade i det kuwaitiska samhället. Senare invandrade kristna grupper från Mellanöstern har i högre grad behållit sin särart.

Kuwait är tillsammans med Bahrain den enda av de arabiska oljestaterna runt Persiska viken som har en kristen befolkning med medborgarskap. En lag förhindrar annars naturalisering av icke-muslimer; manliga medborgare som var kristna före 1980 samt barn till dessa kan emellertid överföra sitt medborgarskap till sina barn.

---

Fakta: Om Kuwait

  • Kuwait blev en självständig stat 1961. Området som i dag är Kuwait har emellertid en lång och brokig historia, och styrdes länge av det Osmanska riket och senare av engelsmännen. Familjen Sabah, som regerar landet i dag, kom som beduiner till området under 1700-talet.
  • 1938 upptäcktes olja i kommersiell mängd i sydöstra Kuwait. Efter andra världskriget byggdes så oljeindustrin ut med hjälp av västerländsk expertis, och Kuwait blev på kort tid ett rikt land.
  • Mellanöstern är dock ett oroligt område, och Kuwait ligger nära krutdurkar som Irak och Iran. 1990 blev det skarpt läge. Iraks diktator Saddam Hussein anklagade Kuwait för överproduktion av olja i syfte att hålla priserna nere och skada Iraks ekonomi, som var i kris efter det långa Iran-Irak-kriget. Den 2 augusti kom invasionen, och efter kortvariga strider förklarades Kuwait vara Iraks 19:e provins.
  • Ockupationen var brutal. Först efter ett drygt halvår och fruktlösa diplomatiska ansträngningar kunde en internationell koalition driva ut Saddams trupper.

---

Fler artiklar för dig