Livsstil

Ulf Ekman: Behandla inte din bibel som en gammal deckare

Starka reaktioner på Dagens fråga om man får slänga en bibel i soporna

När Dagen ställde frågan om vad man egentligen får göra med en uttjänt bibel blev reaktionerna starka. En av dem som gav sig in i debatten var katoliken och tidigare Livets ord-ledaren Ulf Ekman.

”Vad man får och vad man bör göra är inte riktigt samma sak. Den Heliga Skrift är inte samma sak som uttjänta deckare”, skriver Ulf Ekman på Twitter.

Han betonade i ett senare inlägg att i soporna slänger man just sopor.

Debatten om koranbränningar i Sverige har åter aktualiserat frågan om vad man egentligen får göra med heliga skrifter. Bör man exempelvis kasta ett söndertummat exemplar av Bibeln? Dagen frågade i en artikel bland annat Svenska bibelsällskapet och bokförlaget Verbum. Båda svarade att man hittills inte tvingats slänga några biblar och att tanken upplevdes som främmande.

Dagen ställde också frågan i sociala medier och debatten blev het. Hundratals kommentarer strömmade in.

”Ja, det får man självklart göra. (Det är ju inte vårt förhållande till Guds Ord som slängs bort)”, skriver en användare på Facebook.

”Bibeln är Guds ord till oss, och den som slänger den i soporna vet ingenting om Bibeln. Även om Bibeln är trasig eller gammal så måste den bevaras för det är livets bok”, skriver en annan.

Flera nämner alternativet att begrava biblar. Antingen genom att gräva ner dem i trädgården eller genom att låta Bibeln begravas tillsammans med dess ägare vid dödsfall.

När Dagen når Ulf Ekman betonar han att han inte är någon expert på vad man ska göra med biblar som blivit oanvändbara, men att han vänder sig emot slit- och slängmentaliteten kring att bara kasta en bibel i sopnedkastet.

– Jag tycker att det visar på en brist på respekt för vad Guds ord egentligen är. Jag tror att jag har kvar alla biblar jag någonsin haft och skulle ha mycket svårt att slänga någon. Man kan så klart argumentera för att en bibel bara är papper. Men jag vänder mig emot det här lite gnostiska i att det yttre inte alls spelar någon roll. Vi är människor av kött och blod och konkreta ting spelar roll.

– Under andra världskriget sprang judar in i brinnande synagogor för att rädda Torahrullarna. Några sköts medan de försökte rädda rullarna. Det handlar inte om att skrifterna i sig skulle vara magiska, men jag tror att Gud har gett oss sitt eget ord och då vårdar man också det yttre som omgärdar ordet, säger Ulf Ekman.

---

Fakta: Så många biblar produceras varje år

Bibeln är en av världens mest publicerade böcker och enligt tidningen The Economist ges det över hela världen sammanlagt ut cirka 100 miljoner exemplar per år.

---

Fler artiklar för dig