Livsstil

Pastor: Det finns en risk kring det som händer i Asbury

Pastorn Mikael Hallenius: Sundhetstecken att man tackar nej till kristna kändisar som vill komma och leda lovsång

Oavbrutna bönemöten pågår på Asbury University i Kentucky, och hela världen kan se på. Men nu begränsar universitetet både den digitala spridningen och antalet bönetillfällen. Den svenska pastorn Mikael Hallenius var med när Torontovälsignelsen kom till Sverige och gläds åt det som nu sker på Asbury. Samtidigt ser han farorna.

Staden Wilmore i Kentucky, USA, har 3 686 invånare. Nu väller människor in dit, såväl från andra amerikanska stater som från utlandet. Upprinnelsen är den andakt som ägde rum på Asbury University onsdagen den 8 februari, och som på ett sätt fortfarande pågår. Egentligen var det ingenting särskilt med just den andakten. En av skolans ledarskapskoordinatorer – Zach Meerkreebs – skulle hålla predikan. Han drog några skämt, fipplade med sin power point-presentation och fortsatte sedan den serie om Romarbrevet som de var mitt uppe i.

Han avslutade sin predikan med orden ”You have to experience the love of Christ in your life, so you can pour it out. He will fill you back up. Asbury, the world needs this kind of love”.

Kören sjöng en stilla lovsång. Några studenter stannade kvar längre än vanligt. Och sedan fortsatte det. Och fortsatte.

I Facebookgruppen ”Asbury University Revival” samlas människor från hela världen, som vill hålla koll på vad som nu händer på universitetets bönemöten. En kille från Oklahoma skriver: ”Är det någon som vet var jag kan bo i Wilmore? Jag kommer spendera alla mina pengar på bensin, så har inte råd att ta in på hotell”.

Selfies utanför universitetsbyggnaden blandas med vittnesbörd, och överallt dyker ordet ”väckelse” upp.

I ett öppet brev kallar skolans rektor, Kevin J. Brown, det som sker för ”ett historiskt ögonblick av andlig förnyelse”. I samma brev skriver han att han är mån om att universitetets vanliga verksamhet ska fortgå. Därför kommer bönemötena inte längre pågå dygnet runt, utan följa ett särskilt schema, och dessutom flytta till en annan lokal utanför campusområdet. Mötena kommer också främst riktas till high school-elever och universitetsstudenter.

Rektorn avslutar sitt brev med orden: ”Jag kommer aldrig glömma detta. Aldrig tidigare har jag varit så stolt över att säga att jag är en del av Asbury University. Jag gråter när jag skriver detta. Människor här är helt fantastiska”.

I min generation är det många som lider av psykisk ohälsa, och många behöver just den frid och gemenskap som vi nu får uppleva

—  Asher Braughton, elev vid Asbury University
Asher Braughton är 19 år och studerar vid Asbury University.

Den 19-åriga Asbury-studenten Asher Braughton var på andakten den 8 februari. Han säger till Dagen att det är ”livsförvandlande” att få vara med om det som nu sker.

– Det känns som att vi lever i Apostlagärningarna! utbrister han och berättar vidare om hur ”Gud bryter kedjor av ångest” och att han själv har blivit ”upprättad i sin identitet i Kristus”.

– I min generation är det många som lider av psykisk ohälsa, och många behöver just den frid och gemenskap som vi nu får uppleva, säger han och tar ett exempel från en ung tjej som under ett av bönemötena vittnade om hur hon bara två veckor tidigare hade försökt ta sitt liv, men nu blivit så berörd av Guds ande att hon fått hoppet tillbaka.

– Under mötet kunde jag se henne hoppa och skratta, det var underbart att se! säger Asher Braughton.

Mikael Hallenius

En av dem som har följt det som händer på Asbury University genom sociala medier är Mikael Hallenius, pastor i församlingen Mötesplatsen i Örebro och lärare på Akademi för Ledarskap och Teologi (ALT). Just nu håller han – passande nog – på med ett stort projekt om den helige Ande.

– Det som är slående med det här skeendet, är enkelheten. Det blir tydligt att det som skapelsen och mänskligheten behöver just nu är Shalom – Guds frid, säger han.

Många av människorna som är på plats på Asbury University har sänt live från bön – och lovsångsmötena, men nu har universitetet uppmanat besökare att inte filma och lägga ut på sociala medier. Därtill har man begränsat den egna livesändningen, av respekt för människor som möter Gud och för att inte distrahera. Mikael Hallenius förstår varför.

– Live stream gör att fler kan känna sig delaktiga, men ”deltagandet” är samtidigt distanserat. När man skapar ”content” från ett andligt skeende, lockar det andliga turister snarare än pilgrimer. Pilgrimen åker av djup längtan efter Gud, medan turisten åker ”för att ha varit där”. Det finns en risk att Asbury blir en andlig turistfälla.

I början av 1990-talet var Mikael Hallenius pastor i Malmö Vineyard – en församlingsplanetering djupt präglad av Torontovälsignelsen. Men i stället för att åka till Kanada, insåg han att han lika gärna kunde ta emot det som Gud gjorde i Sverige.

– Jag upplevde hur vågen av karismatiska uttryck kom med full kraft, såg den sedan stabiliseras, och så småningom ebba ut. Men många, inklusive jag själv, blev positivt märkta för livet, säger han.

En tydlig frestelse i ett sådant här läge är ärelystnad. Det är lätt att kidnappas av en känsla att ”vi är ett ballt ställe”

—  Mikael Hallenius

Det som händer i Asbury verkar inte innehålla lika många extatiska uttryck?

– Det är väl fantastiskt! Andlig förnyelse kan se ut på många sätt. Om detta kommer till Sverige och innebär att relationer blir upprättade och människor finner frid, kommer inte jag att säga: ”Kan vi inte skaka och låta lite mer som lejon, som vi gjorde under Torontovälsignelsen?”

Ser du några faror med det som just nu händer i Asbury?

– En tydlig frestelse i ett sådant här läge är ärelystnad. Det är lätt att kidnappas av en känsla att ”vi är ett ballt ställe”. Det finns djupa mänskliga mekanismer i det.

– Men det känns som att universitetet för en medveten kamp mot det där. Att man reserverar platser för de egna studenterna i den stora samlingssalen och att man tackar nej till kristna kändisar som vill komma och leda lovsång, tycker jag är sundhetstecken.

En del har redan börjat prata om att det här skeendet nog kommer till Sverige, precis som Torontovälsignelsen gjorde. Vad säger du?

– Jag har ingen insikt i Guds exportplan, men man vet aldrig. Jag ser det som händer som ett fönster som öppnas till en större verklighet och som en inbjudan att komma närmare Gud.

Mikael Hallenius lyfter fram att just Asbury University är en plats där det skett väckelse tidigare, både på 1950-talet och på 1970-talet.

– Det kan vara en plats där ”himlen är tunnare” – att det är enklare att möta Gud där. Varför är svårt att svara på. Men jag kan känna samma sak när jag är på Götabro eller i Torpladan. Kanske beror det på att det är massor av människor som har bett där.

En bönestund på ett kristet universitet i Asbury, USA ville inte ta slut. Nu har det varit bön och lovsång i flera dagar och människor som har varit på plats använder ordet väckelse för att beskriva skeendet.

Hur ska man förstå att Gud uppenbarar sig på det här sättet?

– Man kan förstå det som ett uttryck för att Gud säger ”Tja! Ni har inte all kontroll, jag vill visa er lite grejer, vill ni ta emot?”

– Vi får leva i paradoxen mellan kontroll och att Anden gör som den vill. I vårt västerländska tankevärld har vi gått ganska långt på kontrollspåret, men vi kanske inte ska eller kan förklara allt?

– Och då är jag inte dum i huvudet eller antiintellektuell, lägger Mikael Hallenius till.

Som lärare på en teologisk högskola kan han ana hur det skulle vara om något liknande som just nu sker i Asbury, skulle hända på ALT.

– I början är alla nykära, men någonstans går ju gränsen: Hur mycket tid ska vi lägga på det här? Det blir en genomströmning av människor som bli logistiskt svår. Alla ska äta, sova och gå på toa någonstans. Och ska eleverna vara på bönemöte eller skriva tenta?

Asbury University tillhör metodistkyrkan – ett samfund som föddes ur väckelserörelsen kring John Wesley. De senaste åren har metodisterna i USA haft en svår tid. På grund av frågan om samkönade vigslar genomgick de nyligen en smärtsam splittring, och dessutom är de det samfund i USA som minskar snabbast i antal medlemmar, speciellt bland unga.

– Gud verkar inte ha några problem med att dyka upp där det pågår kamp och frågorna är många. Det är ju storyn om barnet som föddes i Betlehem, kommenterar Mikael Hallenius.

– Det är också hoppfullt att detta sker i en intellektuell miljö, mitt bland unga människor. Det är som att Gud säger ”Jag är inte motsatsen till det intellektuella, jag är mitt i det”.

Ska man kalla detta för en väckelse?

– Vi ska komma ihåg att ordet ”väckelse” för många är en term belastad med negativ innebörd. Jag själv har inte svårt för att använda det men förstår om andra värjer sig för det.

– Men framför allt får vi se vad som händer på sikt. Vad blir frukten av det här? Den här typen av skeenden ställer också viktiga frågor till oss: Vad säger det här om den helige Ande? Vad säger det om Kristi kropp just nu? Hur uppenbarar detta Guds omsorg om skapelsen och hela mänskligheten?

---

Fakta: ”Asbury Revival”

  • Inleddes med en andakt på Asbury University den 8 februari 2023. Några studenter stannade extra länge, och sedan dess har bönen och lovsången fortsatt.
  • Nu sprids bilder och filmer från Asbury University över hela världen och människor vallfärdar till den lilla staden Wilmore i Kentucky där universitetet ligger.
  • Bönemötena sker inte längre 24-7, utan vid särskilda tider. Universitet uppmanar besökare att inte filma och lägga ut på sociala medier, utan att respektera det som händer i rummet.

---

Fler artiklar för dig