Det var först när hon drabbades av utmattning som hon insåg hur hon levt för att prestera och vara andra till lags. Då hon lämnade allt till Gud började en läkeprocess. I dag är Pernilla Eklund terapeut, har skrivit en handbok och ger e-kurser i själavård.
Under sin uppväxt utvecklade Pernilla Eklund ett otryggt och undvikande anknytningsmönster. I stället för att få ta emot tröst och trygghet av sina föräldrar lärde hon sig att stänga av för att bli stark och självständig.
– Det innebar en avgrundsdjup inre ensamhet dit jag inte vågade bjuda någon annan nära, berättar Pernilla Eklund, i dag 46 år.
Genom både avvisanden hemma och att hon blev mobbad i skolan började hon tro att hennes behov av att bli hörd, känna gemenskap och trygghet, var något dåligt.
– Jag blev övertygad om att den jag var och det jag gav var något avskyvärt. Den giftiga skammen blev min inre kärna.
– Jag tänkte att det bästa vore om jag var tyst och osynlig, att jag och mina behov inte borde finnas. Den känslan kom tidigt, jag vet faktiskt inte i vilken ålder.
Hon försökte i stället förtjäna sitt värde genom att finnas till för andra och anpassa sig efter deras behov och önskemål. Om hon gav det andra ville ha, skulle hon bli uppskattad och risken för att bli utfrusen skulle minska, tänkte hon.
Pernilla Eklunds farmor visade henne redan som liten vad det innebar att söka och ta emot villkorslös kärlek och trygghet hos Jesus.
– Men jag har också tvivlat mycket och försökt vara duktig för att jag trodde att Gud skulle acceptera mig då. Det är som att en kärna i mig har haft en trygg anknytning till Jesus och andra delar i mig en otrygg anknytning där jag inte vågat bjuda in Gud. Även mot honom skyddade jag mig genom att vara stark och självständig.
Pernilla Eklund visade aldrig för någon hur hon mådde. Hon presterade bra i skolan och hävdade sig ibland genom att kunna och veta mer än de andra.
– Jag vet att andra kan ha svårt att upptäcka hur jag mår eftersom jag skickar otydliga signaler.
Som tonåring kom hon med i en kyrka och ungdomsgrupp. Det var en trygg plats för henne på många sätt och barndomens tillit till Jesus fick växa.
Hennes inre helande började när hon hamnade i en utmattning då hon arbetade som lärare i matte och NO. Hon var då 29 år och beskriver hur det första året var värst. Efter ungefär fem år var de svåraste symptomen borta. Trots stressymptomen vägrade Pernilla Eklund att sjukskriva sig – hon var livrädd att inte klara av att jobba.
– Min styrka hade gjort mig sjuk och mitt skyddande skal av prestation fungerade inte längre. Vem var jag om jag inte kunde vara stark?
När hon inte längre kunde förtjäna sitt värde vällde all smärta fram.
– Det var skrämmande men jag hade inget annat val än att kapitulera och be Gud om hjälp.
Men det tog ett tag innan Pernilla Eklund kunde börja lämna över sin smärta.
– När jag till slut tillät Guds frid, nåd och kärlek att strömma in i mig startade läkeprocessen på allvar. Våg efter våg av ångest har sedan dess fått komma upp och ut i Guds närvaro och jag har fått ta emot läkning i djupen av min själ.
[ Utmattning allt vanligare i kyrkan ]
Gud var den första Pernilla erkände sanningen om sitt inre för. Det tog tid innan hon vågade berätta för en annan människa.
– En viktig och smärtsam insikt är att jag inte fick det jag behövde som liten och att det inte var mitt fel. Det berodde inte på att jag var fel och defekt.
Det har tagit tid för Pernilla Eklund att förlåta sina föräldrar men hon förstår i dag att de inte hade förmågan.
– Mina föräldrar är troende, men det man själv inte fått känslomässigt är svårt att ge. Skam ärvs i generationer och först när vi kan adressera den och hitta läkning kan mönstret brytas. I dag har vi en bra men inte så nära relation. Den är nog så bra som det går efter omständigheterna. Skam kan inte överleva när vi klär den i ord i mötet av en accepterande blick. Det som gått sönder i relation, läks i relation, säger hon.
– Jag har främst tagit emot läkning hos Gud. Den helige Ande är den bästa terapeuten. Men också terapi, stödgrupp, trygga vänner och kärleken från min man har varit läkande.
Skam kan inte överleva när vi klär den i ord i mötet av en accepterande blick. Det som gått sönder i relation, läks i relation.
När Pernilla Eklunds inre helande kommit en bit på vägen blev hon anställd på Team med uppdrag som själavårdare och har fortsatt på den banan. Hon har tagit en masterexamen på kristen grund vid IPSICC i Danmark. Det beskrivs som en internationell utbildning där Guds helande frid är det centrala i läkningen av trauman.
– För mig innebär psykisk hälsa att ha en inre trygghet och övertygelse om att jag är älskad och önskad av Gud. Det är att ha inre resurser att tillåta och stå ut med svåra känslor. Att kunna leda sig själv mot det som bygger upp. Vi människor, oavsett om vi är kristna eller inte, vill undvika smärta och obehag både i oss själva och när vi möter det i andra, menar Pernilla Eklund.
– Det gör att vi ofta hellre låtsas att allt är bra i stället för att ta fram det i ljuset och låta det finnas.
Så mycket kraft jag slösat och slösar på att vara rädd för vad andra ska tycka och säga.
För några år sedan började Pernilla Eklund få profetiska tilltal om att utrusta andra i att ge stöd för psykisk hälsa. Hon beskriver hur hon vid flera förbönstillfällen upplevde hur Guds kraft kom över henne.
– Det var inga sköna känslor, inga inre bilder, utan bara en enorm kraft. Jag tror Gud ville visa mig att det skulle ske i hans kraft och inte i min egen.
Det ledde till att hon startade Insamlingsstiftelsen Soul Tools. Visionen är att skapa en trygg självhjälpsrörelse med Jesus i centrum.
– Jag är övertygad om att vi kristna har matchboll i kampen mot den psykiska ohälsan. Den som har några verktyg för hur man ska göra i mötet med inre smärta kan hjälpa personen in i en läkande relation med Gud, säger hon och berättar om metoden för stödjande samtal och självreflektion som heter bi-stegen.
– Den fungerar både när jag ger djup terapi och när nybörjare använder den. Jag fick en idé om att det vore väldigt bra med en app för att kunna sprida den.
Men Pernilla Eklund hade varken pengar eller kunskap, berättar hon. Då erbjöd en av hennes elever som var kunnig i programmering att bygga en app. Nu finns den att ladda ner gratis.
– Jag har också skrivit en kursbok i själavård och skapat webbkurser för den som vill lära sig själavård och för den som själv behöver läkning. Jag hade ingen aning om hur man skapade webbkurser, men plötsligt hade jag fått en bra kurs om att lyckas med webbkurs som jag fick gratis, trots att den kostade 30 000 kronor.
Trots att Gud så tydligt visat att han leder och vill hjälpa Pernilla Eklund med det han kallat henne till, har hon fått brottats mycket med rädslor.
– Ofta upplever jag ett vrål i mitt inre: ”Vem tror du att du är?”. Så mycket kraft jag slösat och slösar på att vara rädd för vad andra ska tycka och säga.
– Om det blir ett offentligt drev mot mig så får jag ta det då. Det hände Jesus och vi som hans efterföljare har inga garantier att inte också bli uthängda och förföljda. Jag vill drivas av att få bidra till människors upprättelse och inte av att jaga erkännande från andra.
Hösten 2021 började Pernilla Eklund skapa texter till Soul Tools veckobrev; ”Veckans verktyg för psykisk hälsa”.
– Det har varit uppskattat och många har hört av sig och sagt att de fått hjälp. En kvinna som varit inom psykiatrin många år ringde och sa att hon genom ett av verktygen fick en avgörande nyckel till sitt helande, som gjort stor skillnad.
Pernilla Eklund fick en idé att dessa texter kunde fungera bra som en presentbok och i slutet av förra året var det release för 52 verktyg för psykisk hälsa. Handbok för personlig och andlig utveckling varje vecka.
– All vinst går oavkortat till stöd för psykisk hälsa. Jag hoppas särskilt att den ska nå unga och ge hjälp och stöd, säger hon.
[ Debatt: Kristen gemenskap kan hela psykisk ohälsa hos barn ]
---
Fakta: Pernilla Eklund
- Ålder: 46 år.
- Bor: Aneby.
- Familj: Gift, två vuxna söner.
- Gör: Vikarierande pastor i Korskyrkan i Aneby. Själavårdare och lärare på Team med uppdrag sedan 2008, ordförande i stiftelsen Soul Tools.
- Intressen: Skriva skönlitteratur, vara i naturen, promenera.
---