Livsstil

”Vi lär vår sexåring att ge tionde av veckopengen”

Viktor Helledey, 30, vill bygga vanor som hjälper barnen att växa i sin tro: Vi går inte och väntar på att barnen ställer frågor utan försöker aktivt att bygga in tillfällen att berätta om och gestalta vår tro i vardagen.

De flesta föräldrar har en tydlig plan för när deras barn ska bli blöjfria eller lära sig att cykla, men när det gäller lärjungaskap tenderar vi att tro att det ska komma av sig självt. Det menar småbarnspappan Viktor Helleday, som är en av talarna på konferensen Jesus till barnen i Jönköping.

– Jag har tre små barn och funderar mycket kring hur man kan stötta dem till ett lärjungaskap till Jesus. Hur kan man bygga rytmer och strukturer för att ge sig själv chansen att vara den förälder man vill vara? frågar sig Viktor Helleday.

Vi når honom på förskolan under inskolningen av hans yngsta son Enok. Viktor har smugit undan till personalrummet medan sonen bekantar sig med pedagogerna. Nästa helg medverkar han på konferensen Jesus till barnen med ett seminarium om att som pappa, barnledare eller förebild vara ”man i barnens värld”.

– Jag kommer att hålla seminariet tillsammans med teologen John Voss. Han är fyrabarnspappa och har flera barnbarn och kommer att tala utifrån det perspektivet. Medan jag är mitt inne i smeten av att vara småbarnsförälder.

Familjen Helleday, pappa Viktor, mamma Julia och sönerna Wilner, Hubert och Enok.

Viktor Helleday bor i Umeå och arbetar till vardags på PMU Second Hand. Han och hustrun Julia är medlemmar i Korskyrkan och har tre söner mellan ett och sex år. Nyckeln för att förmedla tron till sina barn menar han är att göra medvetna val.

– Jag tror att man som förälder behöver vara avsiktlig i vilka beslut man fattar och faktiskt ställa sig frågan om vad man tycker är viktigt att ge vidare till sina barn.

Ett konkret sådant exempel i familjen Helleday är generositet och givande.

– Vi vill att våra barn ska vara generösa, därför har vi redan nu låtit vår äldsta son som snart fyller sex år få testa på tiondeprincipen och ge en del av sin veckopeng.

– Våra barn har även varit med oss på missionsresor. Jag tror att det föds en vilja att vara generös när man får möta människor i nöd.

Jag och Julia försöker aktivt att skapa fönster där barnen får ta del av det kristna livet.

—  Viktor Hellesday

Viktor Helleday konstaterar att det finns många fantastiska föräldrar som är involverade i sina barns utveckling, men mitt i ett stressat livspussel missar man lätt att lägga upp en avsiktlig plan för att leda sitt barn till tro.

– Någonstans är det som att vi förväntar oss att lärjungaskap till Jesus bara ska komma automatiskt. Jag och Julia försöker aktivt att skapa fönster där barnen får ta del av det kristna livet.

– Visst händer det att något av barnen ställer frågor om Gud och man får ett gyllene tillfälle att berätta om tron, men vi går inte och väntar på det utan försöker aktivt att bygga in tillfällen att berätta om och gestalta vår tro i vardagen, till exempel vid middagsbordet.

I ditt seminarium kommer du att prata om att vara en manlig förebild, hur kan man utmana fler män och pappor att bli goda förebilder?

– Jag tror att lokala församlingar kan göra mycket för att rusta par och familjer. Där kan man även hjälpa män att hitta ett språk där det blir något naturligt att tala om tro och lärjungaskap med sina barn. Det är så lätt att vardagspusslet äter upp en, men jag tror verkligen att det går att hitta verktyg och små vanor som kan bli livsviktiga, säger Viktor Helleday.

---

Fakta: Viktor Helleday

  • Ålder: 30 år.
  • Bor: I Umeå.
  • Familj: Hustrun Julia och sönerna Wilner 6 år, Hubert 3,5 år och Enok 1,5 år.
  • Gör: Jobbar på PMU Second Hand i Umeå.
  • Aktuell: En av seminarietalarna på konferensen Jesus till barnen.
Familjen Helleday.

---

Fler artiklar för dig