Livsstil

Arrangören: Vi är faktiskt ganska många som brinner för att ge Bibeln till barn

Konferensen Jesus till barnen vill hjälpa familjer att förmedla tron till nästa generation i vardagen.

Tio år efter den första Jesus till barnen-konferensen möts nu 700 barnledare, församlingsledare och föräldrar i Jönköping.

Årets upplaga av konferensen Jesus till barnen hålls i helgen i Pingstkyrkan i Jönköping. Under de gemensamma dagarna samlas barnledare, församlingsledare och föräldrar som brinner för att ge tron vidare till barn och unga. Under de tio år som gått sedan konferensen arrangerats första gången har huvudfokuset delvis skiftat från kyrkan till hemmet.

– I år är temat ”Var dag”. Vår tanke är att Jesus inte bara är något på söndagen eller då jag är på min barngrupp. Jesus är med varje dag, hela tiden. Här blir familjerna oerhört viktiga. Kyrkan kan inte förmedla hela tron till våra barn på bara några minuter i veckan. Vi vill hjälpa kristna föräldrar att tydligare leva ut tron i sin vardag med sina barn, säger Sofia Ödman, ordförande i nätverket Jesus till barnen.

Sofia Ödman.

Sofia Ödman är förväntansfull inför helgen, som är fylld av gudstjänster, seminarier och samtal. Hon konstaterar att det är uppmuntrande att få möta andra med samma längtan.

– Det är starkt att kunna komma samman med många andra som är engagerade för samma sak. Här blir också det ekumeniska perspektivet en styrka. Vi får se att vi faktiskt är ganska många som brinner för att ge Jesus och Bibelns berättelser till barnen. Vi lär oss av varandra och det är berikande att mötas från olika traditioner med lite olika synsätt.

Vad ser du särskilt fram emot under konferensen?

– Jag ser speciellt fram emot fredagen. Då har vi ett särskilt fokus på hur kyrkan kan hjälpa föräldrar att leva ut tron på Jesus i hemmen. Sedan ser jag också framemot att lyssna till våra huvudtalare Martin Helgesson och Rachel Turner.

Martin Helgesson_stor

Den amerikanska författaren och teologen Rachel Turner lever sedan många år i Storbritannien, där hon bland annat gör podcasten Parenting for Faith. Den andra huvudtalaren, Martin Helgesson, från nätverket Apologia och Roseniuskyrkan i Stockholm, beskriver för Dagen hur hans undervisning kommer att ta avstamp i Bibelns fokus på att ge tron vidare till nästa generation.

– Jag vill uppmuntra deltagarna att ta vara på förtroendet man fått när man har barn i sitt liv, oavsett om man är förälder eller barnledare. Bibeln både talar om och visar vikten av generationsväxling. Jag kommer bland annat att lyfta fram hur Mose placerar familjen i centrum för hur kunskapen om vem Gud är ska föras vidare, säger Martin Helgesson.

---

Fakta: Jesus till barnen

  • Vad: Ekumenisk konferens som riktar sig till barnledare, föräldrar och församlingsledare.
  • När: 3–5 februari.
  • Var: I Pingstkyrkan i Jönköping.
  • Medverkar gör bland andra: Rachel Turner, Martin Helgesson, John Voss, Maria Ottestig, Joseph Sverker, Maria Furusand, Anna Pansell och Sofia Svensson.
  • Konferensen Jesus till barnen arrangeras av nätverket med samma namn.
Jesus till barnen

---

Fler artiklar för dig