Ett par veckor efter att Birgitta Eds brorson tagit sitt liv satt hon i ett möte och insåg att hon måste byta karriär. Hon ville ge tro och hopp till människor som saknar det. På söndag vigs hon till präst i Strängnäs domkyrka. Med i kyrkan finns döttrarna, och maken Ulf Kristersson, Sveriges statsminister.
STRÄNGNÄS. På vägen mot Birgitta Ed, ringer telefonen.
– Hej det är statsministerns pressekreterare, stämmer det att ni ska intervjua Birgitta?
Att boka en intervju med Birgitta Ed var inga problem. Både hon och jag är uppvuxna i småstaden Strängnäs och känner till varandra lite sedan förr. Att Birgittas make, Ulf Kristersson, blivit statsminister har inte förändrat hennes generositet mot mig och tidningen Dagen. Nu hinner dock verkligheten ikapp oss. En intervju med statsministerns fru bör anmälas den formella vägen.
Statsministerns pressekreterare är tillmötesgående och ser inget hinder för vårt besök. Väl framme vid den pittoreska gatan precis nedanför domkyrkan blir det än tydligare att det inte är vem som helst vi ska besöka. För ett och ett halvt år sedan var vi här för att intervjua Ulf Kristersson. Det var innan han fick sitt nuvarande uppdrag och då kunde vi enkelt parkera utanför huset. Nu är gatan framför statsministerbostaden avspärrad och patrulleras av säkerhetsvakter.
Ändå är det samma, varma Birgitta Ed som står i dörren och bjuder in oss på fika i familjens vardagsrum. Sveriges statsminister, Ulf Kristersson, råkar också vara hemma i dag och tar en paus från sitt arbete i rummet bredvid, för att hälsa på oss.
– Det är jättemysigt att ni är här. Det här huset har blivit så tomt det senaste året. Alla barnen har flyttat ut och min mamma, som ofta brukade vara här, gick bort i våras. Ulf är ofta borta i jobbet och då är det bara jag, hunden och katten, säger Birgitta Ed.
Trots vakternas närvaro på gatan utanför tycker hon att barnens flytt och mammans bortgång inneburit större förändringar än makens nya uppdrag. Det allra största som är på gång för Birgitta Ed just nu är att hon vigs till präst på söndag. Ceremonin äger rum i Strängnäs domkyrka.
– Det är en overklighetskänsla. Jag har varit på väg mot det här i trettio år.
Under morgonen har Birgitta Ed varit med och anordnat en frukost i domkyrkan, för stadens företagare.
– Det var så fantastiskt. Där satt alla de här härliga människorna som jag känner från näringslivet i min domkyrka. Båda mina världar möttes.
[ Birgitta Ed Berättar om sitt tidiga prästkall ]
Tron på Gud har funnits där för Birgitta Ed så länge hon kan minnas. Som liten sjöng hon i domkyrkans kör, och konfirmationen i samma församling var en viktig tid.
– Någon frågade mig häromdagen hur jag kan veta att jag tror och då svarade jag att det är lite som kärleken till mina barn och min man. Jag bara vet att jag älskar dem och att de älskar mig. På samma sätt har jag alltid vetat att Gud finns där och att Jesus älskar mig. Det är härligt.
Redan då hon tog studenten visste Birgitta Ed att hon ville bli präst. Hon flyttade till Uppsala och började plugga teologi.
– Men det kändes inte rätt då och jag hoppade av.
Birigitta Ed började i stället arbeta med PR, och så småningom affärsstrategier mot Asien. I vissa perioder bodde hon delvis i Kina. Drömmen om prästyrket fanns kvar inom henne, och varje ny terminsstart funderade hon på att ta upp studierna igen. Men det var inte förrän Birgittas familj upplevde en tragedi som det blev verklighet.
[ Birgitta Ed: Jag försvarar Svenska kyrkan för mina borgerliga vänner ]
Det har nu gått drygt sex år sedan Birigitta Eds brorson tog livet av sig.
– Det var fruktansvärt, och min sorg blev inte mindre för att jag var kristen. Ändå var det så tydligt att min tro bar in i ett hopp. Ett hopp som många omkring mig grep efter.
Ett par veckor efter begravningen satt Birgitta Ed på ett kundmöte och insåg att det var dags nu.
– Jag hade världens roligaste jobb, men jag ville inte göra det mer. Jag måste få göra något viktigt.
Snart femtio år gammal ville Birgitta Ed prata mer om sin tro och dela sitt hopp med andra, men hon saknade verktygen.
– Jag kunde alla ord om affärsutveckling, men jag var som en femåring när jag skulle sätta ord på min tro.
I min församling, är jag inte i första hand en person som är gift med någon. Här är det snarare en statsminister som är gift med mig,
— Birgitta Ed
Birgitta Ed valde att påbörja sin prästutbildning på Enskilda högskolan i Stockholm, och något av det viktigaste hon fått med sig under utbildningen är just orden och språket.
– Det är som att min tro har fått tydligare konturer.
Något annat som varit viktigt är mötena med studenter från andra kristna traditioner.
– Jag lärde känna unga killar som skulle jobba i Pingst, och blivande Equmenia-pastorer. Jag är otroligt glad över den kyrka jag kommer ifrån, men också jättenyfiken på allt vi kan göra tillsammans. För mig är det så tydligt att Kristus är en.
Då Birgitta påbörjade sina studier till präst visste hon inte att maken Ulf Kristersson skulle hinna bli statsminister innan hon nu blir färdig präst. Men hon ser ingen större krock mellan sina roller som präst i Svenska kyrkan och som statsministerns fru.
– Nej, det där är en bild som folk som står långt ifrån mig kan ha. Prioriteringen för mig är lätt. Jag är i första hand en kristen person som röstar i val. Och här i staden där jag vuxit upp, och i min församling, är jag inte i första hand en person som är gift med någon. Här är det snarare en statsminister som är gift med mig, säger Birgitta Ed och skrattar.
I medier har det ibland spekulerats i hur mycket Sveriges nya statsministerfru är med och påverkar politiken. Paret har gjort sig kända som en tight duo och vissa har antytt att Birgitta Ed är en osynlig maktfaktor i det politiska spelet. ”Underskatta inte Birgitta Ed” löd en rubrik nyligen på nyhetssajten Omni.
– Nej, underskatta inte Birgitta Ed, säger hon och skrattar igen, när vi läser rubriken högt.
– Men jag är ingen maktfaktor som är med i besluten på det viset. Jag och Ulf har varit tillsammans sedan vi var femton och vi är ett par som pratar mycket. Det gäller för hela vår familj. Våra fredagsmys går ut på att äta middag och prata. Vi säger ofta att vi ska titta på en film, men vi kommer aldrig från middagsbordet.
Vad finns det för förväntningar på dig i din roll som statsministerfru?
– Jag vet faktiskt inte riktigt ännu. Inte så mycket tror jag. Men om Ulf blir inbjuden att representera någonstans utomlands, kan det ingå att man gärna får ta med sin respektive. Det är inget problem, vår familj gör gärna saker tillsammans. Det är bättre om vi är med ibland än att han ska vara ensam på sin statsministerplanet i några år medan vi sitter här och väntar.
Vad finns det för förväntningar på Ulf som prästman?
– Det är en viktigare fråga! Jag tror inte att folk här i stan förväntar sig annat än att han har fullt upp med sitt i några år. Men jag förväntar mig ändå att min familj ställer upp för mig när jag har något stort och viktigt, precis som jag gör för dem. De sköter sig. Nu till exempel, har Ulf och döttrarna skickat ut inbjudningar till prästvigningen.
Den som pratar om glädjen kan bli stämplad som naiv, men i så fall vill jag vara naiv.
— Birgitta Ed
På söndag är det alltså dags. Birgitta Ed blir det hon tänkt att hon ska bli, ända sedan hon tog studenten; präst i Svenska kyrkan. Under våren är hon inbokad att hålla i dop, bröllop och begravningar. Givetvis ska hon också predika.
– När det gäller predikan gillar jag förberedelserna mer än att hålla den, för jag får så mycket prestationsångest och vill att det ska vara bra.
Hur ska en bra predikan vara?
– Den ska skava lite och sen ska den förmedla glädje mot slutet. Ibland tycker jag det blir för lite glädje i mitt sammanhang. Det blir lite för mycket huvudet på sned liksom. Den som pratar om glädjen kan bli stämplad som naiv, men i så fall vill jag vara naiv. Evangeliet är det glada budskapet och att förmedla hopp är för en kristen inte ett val. Det är en plikt.
---
Fakta: Birgitta Ed
- Ålder: 54 år
- Familj: Maken Ulf Kristersson – Sveriges statsminister, tre vuxna döttrar, hund och katt
- Bor: I en villa i Strängnäs. Hon och maken Ulf kommer de närmaste åren att vara särbos på deltid, då Ulf i sin roll som statsminister under veckorna ska bo i Sagerska palatset, Stockholm.
- Händer just nu: På söndag vigs Birgitta Ed till präst i Strängnäs domkyrka.
---
Lyssna på podden här
---
Fakta: Hör mer i podden
- Om varför Birgitta Ed tror att det var meningen att hon skulle vänta så länge med att göra slag i saken och bli präst.
- Om hur Birgitta Ed tycker att en bra predikan ska vara.
- Om varför Birgitta Ed vill sprida mer glädje i svenska kyrkan, även om glädjen kan göra att man uppfattas som naiv.
---