Livsstil

Svenska kyrkan bjuder in till jul på Paris gator

Här hjälps unga och äldre åt att skapa stämning och dela julevangeliet med besökarna

Sedan tidigt 1900-tal har Svenska kyrkan i Paris öppnat upp sina portar och bjudit in till den årliga julbasaren. Tusentals varor importeras till landet för att möta den kolossala efterfrågan på svenska julklassiker hos såväl svenskar som fransmän. Och både unga och äldre volontärer hjälps åt.

PARIS. I år vallfärdade mellan 7 000-8 000 besökare hit och lämnade proppmätta på varmkorv och våfflor samt korgar fyllda med julpynt, lax och svenskt slöjdhantverk. Kanske även bärande på en nytänd låga för kyrklig gemenskap.

Innan invigningen står volontärerna samlade i salen för att stämma in i psalmen Bereden väg för Herran, iklädda folkdräkter, förkläden och spänningsfyllda leenden. I truppen kan man finna allt från pigga, angelägna ungdomar till veteraner som sedan 40 år tillbaka arbetat för att göra denna stora satsning möjlig. Sally Celander, 26 år, är en av dem som valt att ställa upp.

– Vi har väldigt många äldre kvinnor i teamet, pensionärer som kommer in och hjälper till, men också många av oss unga som är här i Paris på ett sabbatsår eller som har tid, säger hon.

Hon ändrar sin ställning i den tunga trästolen som står placerad i änden av kyrkans stora sal och låter blicken vandra mot tavlor på de präster som en gång tjänat i kyrkan. Med samlade tankar fortsätter hon med sin trygga och sagoberättande röst:

Svenska kyrkan i Paris.

– Man kommer hit för att det är gemenskap, för att man vill ha svensk jul. Alltså, det är som att när man inte är hemma så blir det klassiska, det som man inte ens lägger märke till eller bryr sig om, det viktigaste när man är utomlands!

Det är inte första gången aupairen Sofia Lundgren, 19 år, besöker Svenska kyrkans julbasar som möjliggjorts av volontärer som Sally i år. Efter många vändor fram och tillbaka, ditsläpandes vänner för att dela med sig av skatten hon hittat, känner hon sig rågad av en sinnesstämning som vittnar om att julens dörr står på glänt.

– Vi alla kom in i en gosig och lugn stämning efteråt och började längta hem mer än tidigare! Att gå på julbasaren gav verkligen en ny typ av julstämning här i Paris, en sådan där svensk stämning som man vill åt… man känner sig lite hemma igen.

Det är precis den förnimmelse som Steve Dassas, medlem i kyrkorådet, hoppas att besökarna ska få ta med sig härifrån i sina hjärtan.

– Jag tror att de flesta som kommer hit tycker att det är en väldigt trevlig och intressant plats. Julbasaren har ju funnits så länge att det blivit en sådan viktig tradition och jag tror att det är bra för svensk kultur.

Svenska kyrkan i Paris.

Som halvsvensk och född i Paris är just en glimt av Sverige i mötet med människor det som sätter sista prägeln på den högstämda decembermånaden för Steve Dassas.

– Vi är självklart glada att folk som inte är kristna kommer hit också och jag tror att det är det som är viktigt i religionen, att man är öppen, att man accepterar vem som helst och att man kan umgås och ha en bra tid tillsammans.

Maria Bråkenhielm, församlingens kyrkoherde, springer runt bland julbasarens stationer för att bemöta och välkomna den enorma mängd besökare som tagit sig till kyrkans krypin mitt i staden. Iklädd klassisk landskapsdräkt med välstrykt rött tyg efterlämnar hon väderkorn av svensk julanda.

– Det ska kännas hjärtligt och man ska få den stämningen som börjar i kyrkan med adventsgudstjänsten och julens budskap. Det ska ju genomsyra allt, det där hjärtliga, varma och kristna.

Maria Bråkenhielm förklarar att det för henne inte är någon skillnad på gudstjänsten och marknaden utan trycker på att det är lika mycket kyrka och församling i bäggedera.

– Att vara kyrka handlar ju om att finnas i relation med andra och att berätta om det glada budskapet, julevangeliet.

– Allt det som vi gör här handlar ju om den här gemenskapen, den i kyrkan som sedan fortsätter här och att man engagerar sig och är med i verksamheter. Det är nog centralt i allt vi gör och den gemenskapen är jag stolt över!

Dagen har tidigare rapporterat om en eventuell försäljning av Sofiakyrkan på grund av sviktande ekonomi, men än är inga beslut fattade och verksamheten rullar på som vanligt. Förstås vill de engagerade församlingsmedlemmarna och besökarna att kyrkan ska kunna vara kvar, varav julbasaren är ett viktigt verktyg som de hoppas ska stärka den ekonomiska situationen.

Maria Bråkenhielm berättar hur volontärernas gåvor får komma till sin rätt i arbetet med julbasaren. Hon menar att den stora satsningen tydligt visar på kyrkan som Kristi kropp och att de ditresande därmed får bevittna hur olikheter blir till styrka i en församlings samfälldhet.

Sen blir vägen till kyrkan inte så lång när man väl känner sig hemma här och förstår att tröskeln är låg och att det är en skön samvaro.

—  Helene Lacheny

Likt Maria påstår sekreteraren Helene Lacheny att det är den spirande umgängelsen som står i centrum hos besökare och volontärer, och uppmuntrar till att ta del av kyrkans verksamhet.

– Jag tror att väldigt många får upp ögonen för kyrkan i stort och smått, att det här blir ett trevligt ställe att komma till. Många som kommer hit är människor som kanske aldrig skulle ha öppnat den här dörren annars.

Med hennes göteborgska språkmelodi och stadigt, bakåtlutade kroppsposition konstaterar Helene Lacheny att kyrkan blir en plats där man känner sig bekväm att vara på.

– Sen blir vägen till kyrkan inte så lång när man väl känner sig hemma här och förstår att tröskeln är låg och att det är en skön samvaro.

– Jag tror att vi skapar en plats där människor bara får må bra några dagar… Det blir ett ställe där man känner att det är roligt att vara och man vill gärna komma hit igen. En riktig folkfest!


---

Fakta: Svenska kyrkan i Paris

  • Svenska kyrkan i Paris har som ambition att vara en kyrka både för bofasta svenskar och de svenskar som tillfälligt vistas i Paris. Här kan man fira gudstjänst, träffa nya och gamla vänner, fika och läsa en svensk bok eller tidskrift.
  • Sedan ett par år tillbaka pågår en översyn av samtliga av Svenska kyrkans församlingar i utlandet. Utlandskyrkans medel minskar i takt med minskande intäkter för hela Svenska kyrkan vilket betyder att alla utlandsförsamlingar långsiktigt måste bära större delen av sina egna kostnader.
  • Sofiakyrkan i Paris är en av de fastigheter som varit under lupp på grund av höga kostnader, men vad detta kommer innebära för kyrkans framtid är inte klart i nuläget.
Svenska kyrkans lokaler i Paris.

---

Fler artiklar för dig