Livsstil

Pingstkyrkan i Alingsås: Vi bad om att bli en snackis på stan

Pingstkyrkan i Alingsås har chansen att bli Årets församling på Dagengalan. ”Vi är här för att dela ut matkassar, men också för att säga till människor att även om deras liv ser mörkt ut just nu, behöver det inte alltid vara så”.

Pingstkyrkan i Alingsås vill vara en församling som ger människor en chans, oavsett om det gäller unga som får pröva att predika, eller hjälpsökande som behöver stöttning. I år fyller församlingen 100 år och är samtidigt nominerad till Dagens utmärkelse Årets församling 2022. Dagen besökte dem en höstdag när de höll ”Öppen kyrka”.

ALINGSÅS. Långt fram i kön till Pingstkyrkan i Alingsås står en kvinna och blossar på en cigarett. Hon har väntat i fyrtiofem minuter på att dörrarna ska öppnas och berättar att hon kommer hit varje gång det är “Öppen kyrka”.

Pengarna från undersköterskejobbet räcker inte till, särskilt inte när matpriserna skjutit i höjden, så kyrkans bidrag är välkommet.

– Människorna här är verkligen jättegulliga! Häromveckan hjälpte två killar från kyrkan mig att flytta, utan att ens känna mig. De kånkade kartonger uppför 21 trappsteg, berättar hon.

En av dem som hjälpte till med flytten var kyrkans föreståndare Peter Lewin. Han kommer strax ut till kön och hälsar välkomna genom en megafon. Någon klagar över att folk försöker tränga sig och Peter Lewin försäkrar att maten kommer att räcka till alla.

Så slås portarna till den vita tegelbyggnaden upp och besökarna strömmar in. I ett rum längst ner i en korridor står färdigpackade matkassar.

Peter Lewin, Alingsås pingst.

Där finns också extravaror som tvättmedel, kaffepaket och kattmat uppställda. I församlingssalen väntar hemlagad soppa och bröd. Filippa Langwagen, ungdomsledare i församlingen, tar emot gästerna.

– Hej min favoritkompis, säger hon och skakar en liten pojkes hand när han bärs fram av sin mamma.

– Och hej Anders, kul att se dig igen! Hur gick det med din operation?

Stämningen är avslappnad och varm. Filippa Langwagen ser ut att vara i sitt rätta element. Efteråt förklarar hon att det är mötet med människor som driver henne.

Matutdelning i pingstkyrkan i Alingsås.

– Det kan vara lätt att se på en hemlös eller behövande person och tänka att hon eller han är helt annorlunda än en själv. Men så är det ju inte. Den människan har varit barn precis som jag och haft drömmar precis som jag, men någonting har gått snett längs vägen. Det är viktigt att inte göra skillnad på oss och dem.

– Vi är här för att dela ut matkassar, men också för att säga till människor att även om deras liv ser mörkt ut just nu, behöver det inte alltid vara så. Vi får tro tillsammans med dem att en annan framtid är möjlig.

Även om deras liv ser mörkt ut just nu, behöver det inte alltid vara så. Vi får tro tillsammans med dem att en annan framtid är möjlig

—  Filippa Langwagen, ungdomsledare pingstkyrkan i Alingsås

En av alla dem som Filippa Langwagen möter i dag är en ung tjej som vill bli fri från sitt amfetaminmissbruk, och som delar med sig av att hon nu lyckats hålla sig ren i en vecka. Filippa Langwagen kramar om henne och uppmuntrar henne att fortsätta kämpa. Samma tjej äter senare soppa med volontären Roland Ståhlgren.

– Hon sa att hon längtar efter ett nytt socialt sammanhang, så jag bjöd in henne till våra ungdomssamlingar, berättar han.

Matutdelning i pingstkyrkan i Alingsås.

Till ungdomsarbetet i pingstkyrkan i Alingsås kommer ett hundratal ungdomar, varav hälften inte har någon kyrklig koppling. När Filippa Langwagen började sin tjänst som ungdomsledare för två år sedan bad de att pingstkyrkan i Alingsås skulle bli “en snackis på stan”.

– Nu har vi förtydligat bönen lite och ber att vi ska bli en snackis på stan på grund av Jesus, skrattar Filippa.

– Vi vill att ungdomarna ska bli lika intresserade av gudstjänsten som av att hänga i ungdomsgården.

Matutdelning i pingstkyrkan i Alingsås.

Bredvid Filippa Langwagen står Jonna Johansson. Hon studerar vid Akademi för ledarskap och teologi och har sin praktik i Pingstkyrkan i Alingsås. Hon växte upp i församlingen och är glad över att kyrkan är en plats där de unga får ta plats.

Det finns en stark tilltro till Gud – man vet att det är han som bär församlingen och bygger den på sitt sätt.

—  Jonna Johansson, ALT-student, praktiserar i pingstkyrkan i Alingsås

– Jag har fått utrymme att pröva nya saker, och när jag har misslyckats har jag fått en ny chans. Man är inte rädd för att göra saker som man aldrig gjort förut, vilket jag tror grundar sig i att det finns en stark tilltro till Gud – man vet att det är han som bär församlingen och bygger den på sitt sätt. Vi får vara med, men det är inte vi som gör det.

---

Fakta: Pingstkyrkan i Alingsås

Matutdelning i pingstkyrkan i Alingsås.
  • Grundades för 100 år sedan. Firar sitt jubileum med högtidsgudstjänst samt konsertkväll på arenan Estrad.
  • Består av 634 medlemmar.
  • Spelar in musik under namnet “City of Lights”.
  • Har ett betydande socialt arbete och ett stort ungdomsarbete.

---

Pastorn Peter Lewin har en liknande erfarenhet. Han var 33 år, och därmed relativt ung, när han fick föreståndartjänsten för sju år sedan.

– Det var otroligt stort för mig att ges det förtroendet, understryker han.

I år fyller pingstkyrkan i Alingsås 100 år. Det som började som en liten grupp överlåtna är i dag en livaktig församling med 634 medlemmar. Under Sarah Lundbäck Bells ledning har musikarbetet utvecklats och församlingen spelar nu in musik under namnet “City of Lights”. Alexandra och Emmanuel Hyllerud, som äger företaget Barnskivor, är också anställda i församlingen. Alexandra har ett särskilt fokus på barnverksamheten.

– Sedan start har det funnits en vilja att tänka på nästa generation. Därför är det naturligt för oss att låta unga predika eller leda gudstjänst. Häromveckan hade vi besök från en av våra missionärer, som berättade att han som 20-åring fått församlingens förtroende att åka ut till Sovjetunionen. Det finns en kultur av att tro på människor och vara en sändande församling, berättar Peter Lewin.

Peter Lewin, Alingsås pingst.

När han tillträdde sin tjänst hösten 2015 sökte många flyktingar hjälp i kyrkan, och man var snabb att omsätta idé till handling. Det som i dag är “Öppen kyrka” startade då och fortsätter nu att växa.

– Vi gör det för att vi tror att vi alla är skapade till Guds avbild, oavsett om man vet om det eller inte. Om man har det kämpigt vill vi stötta i det. Sedan vill vi såklart berätta om tron.

“Öppen kyrka” äger rum var tredje vecka och då delar man ut 70 matkassar, med varor som skänkts från företag eller köpts in av församlingen. Det är först till kvarn som gäller.

– Vi har valt en generös hållning där vi litar på människor. Det finns säkert de som lurar oss, men vi utgår från att om man ödmjukar sig och ber om hjälp, så behöver man hjälpen, förklarar Peter Lewin.

Den 19 november, samma kväll som DagenGalan går av stapeln, äger församlingens stora 100-årskalas rum. Firandet sker på arenan Estrad och sammanför mycket av det som är församlingens kärna: musikerna kommer att bjuda på konsert, de unga är delaktiga och utanför arenan byggs en julmarknad upp där besökarna kan stötta kyrkans sociala arbete genom att köpa en matkasse eller en sopplunch som senare delas ut under “Öppen kyrka”.

– Det finns många människor i vår församling som vill följa Jesus och som längtar efter att få betyda något både för vår stad och för människor runtom i världen. Det präglar allt vi gör, säger Peter Lewin.

Matutdelning i pingstkyrkan i Alingsås.

---

Fakta: Årets församling

  • En jury sammansatt från en bredd av kristenheten med stor vana och insyn i församlingsarbete har valt ut tre kandidater som alla presenteras i Dagen. Juryn utser därefter en vinnare som presenteras på DagenGalan 19 november 2022.
  • Bibeln beskriver församlingen som Kristi kropp, och Årets församling ska återspegla det på ett lokalt plan. På ett hållbart och sunt sätt ska årets församling förvalta alla aspekter av det kristna uppdraget i sin närmiljö, och vara ett självklart andligt hem för sina medlemmar.
  • Årets församling ska under det senast året efter sina förutsättningar och i olika aspekter på ett tydligt och konkret sätt i sin lokala miljö ha varit ett uttryck för Jesu kärlek och uppdraget att nå världen.

---

Fler artiklar för dig