Livsstil

Abdollah hjälper andra in i samhället - och till en egen tro på Gud

Pensionären Abdollah Fazelinejad hjälper alla med behov, av att ha sällskap till sjukhuset, till Migrationsverket, eller med språktolkning

Abdollah Fazelinejad är nominerad till Årets medmänniska för sitt engagemang bland nysvenska Boråsbor. Han konverterade från islam till kristendom i början av sin tid i Sverige och har sedan dess välsignat många människor.
- Jag har fått så mycket hjälp av Jesus att jag vill ge det vidare, säger han.

Hans story är inte helt olik Paulus, som till en början förföljde kristna och efter omvändelse gjorde storartat arbete för att sprida kristenheten. När Abdollah Fazelinejad kom till tro förändrades hans inställning till kristen tro. Sedan dess har han gjort många avgörande insatser för sina iranska landsmän. I asylärenden, vid besök på Migrationsverket och sjukhus samt språktolkning vid vilken tid på dygnet som helst. Många människor har också kommit till tro och döpts i Pingstkyrkan Borås genom denna insats. Han är nominerad av just dessa anledningar.

– För tjugo år sedan blev min fru frälst. Hon och min dotter döpte sig 1998. Jag låg på lasarett just då och fick höra om det. Jag blev så arg, berättar Abdollah Fazelinejad, som då inte hade en aning om hur Gud skulle komma att använda honom i arbetet att både föra muslimer till kristen tro och att hjälpa sin medmänniskor utifrån deras behov.

Abdollah Fazelinejad, medlem i Pingstkyrkan i Borås, nominerad till Årets Medmänniska

Han berättar om hur han under uppväxten i Iran var en väldigt religiös muslim. Till skillnad från hans fru som vuxit upp i Armenien där många är kristna.

– Ett år kämpade vi med att hon hade blivit kristen och jag försökte övertyga henne om att det var fel. Hon hade en bibel hemma. Den tog jag med till biblioteket och läste tillsammans med Koranen. Jag ville hitta felen med den kristna tron.

Samma natt hörde jag en röst i min dröm som sa ´Din fru har tagit rätt beslut.”

—  Abdollah Fazelinejad

Abdollah Fazelinejad läste Bibeln under en tid och såg likheterna mellan Gamla testamentet och Koranen. Men när han kom till Nya testamentet och läste om hur Jesus är, träffade ordet hans hjärta.

– Jag bad och samma natt hörde jag en röst i min dröm som sa ´Din fru har tagit rätt beslut. Många kommer bli välsignade genom dig.´ Jag vaknade och kände bara ´Wow!´. Jag hade försökt hitta fel med kristendomen, men så blev det tvärtom: jag hittade Jesus, fortsätter han.

Abdollah Fazelinejad berättar om hur han tidigare hade anklagat pastorn som döpt hans fru, och sagt att det är fel religion som hon hade konverterat till.

– Då slutade jag vara arg på honom. Och i stället döptes jag också, tillsammans med mina söner, säger han.

Abdollah Fazelinejad, medlem i Pingstkyrkan i Borås, nominerad till Årets Medmänniska

Han startade en persisk grupp i kyrkan, och den växte sig stor.

– 2015 kom många ensamkommande barn och jag var gode man åt flera unga killar. Det spred sig och de sa till andra att ´Abdollah hjälper dig´. Och så kom de till kyrkan.

186 afghaner blev medlemmar i kyrkan under den perioden. Många av demAnmälan till DagenGalan 2022 har flyttat och spridits ut till andra städer runt om i landet, men många är också kvar i pingstkyrkan i Borås.

– Det är svårt att beskriva med ord vad Jesus gjort. Men det ligger en längtan och mycket bön i att Gud ska fortsätta välsigna sitt verk här.

Nu är han tolk under gudstjänster, ansvarig för persiska gruppen tillsammans med sin fru, har en grupp på lördagar som de kallar “Bibeln på lätt svenska”, där en pastor predikar ur Bibeln och Abdollah Fazelinejad tolkar och så samtalar de kring texterna på enklare svenska. Innan pandemin hjälpte han också till i Porten, en verksamhet där kyrkan delade ut kläder och hade samtal med utsatta människor.

Abdollah Fazelinejad, medlem i Pingstkyrkan i Borås, nominerad till Årets Medmänniska

– Det kom många till vår församling och jag kunde prata med flera på deras hemspråk. En man frågade hur mycket jag tjänade. Jag svarade att jag gör det utan att få betalt. Han sa att det var omöjligt. Men nej, Gud hjälper mig så att jag kan hjälpa andra.

Abdollah har många berättelser om människor som kommit till tro efter att de passerat hans liv. Men är hela tiden noga att poängtera att det är Gud som gör underverk.

– Jag tog en kaffe tillsammans med en muslimsk kille, och berättade om Jesus, den enda person som aldrig syndat. Han blev arg och spottade på mig och kastade saker. Jag kunde ändå lämna en bibel till honom. Fyra år senare på persiska Nyhemsveckan träffade jag en kvinna som var ivrig att be mig prata i telefon med en Muhammed. Hon ringde upp honom och det var killen som hade spottat på mig. Han sa `hoppas du har förlåtit mig´ och han sa att han bekände sig som kristen. Men det är inte jag som gjort något. Det är Jesus. Han bara gör!

En annan berättelse som Abdollah Fazelinejad beskriver som ett gudomligt ingripande i precis rätt sekund är när han i hemlandet Iran skulle åka bil från flygplatsen.

– Jag hade varit lite nervös inför flygresan och en pastor hade bett för mig. Han hade sagt att Gud skulle öppna min mun när det behövdes, berättar han.

– Chauffören vi åkte med hade inget bälte på sig och körde väldigt fort med dåliga däck. Plötsligt fick vi punka och sladdade till nära en brant. Jag ropade ut `Jesus hjälp oss!´ och precis innan kanten stannade vi. Jag tackar Jesus för det.

En dramatisk händelse där enda skadan blev lite näsblod på chauffören.

Att Jesus gör underverk kan han också vittna om mer direkt i sitt eget liv. Han har drabbats av sjukdomar flera gånger – fyra hjärtinfarkter och en stroke.

– 2012, när jag precis när jag hade opererats med bypass efter min fjärde hjärtinfarkt, skulle jag på toaletten och bara föll ihop. Jag var förlamad på höger sida och kunde inte röra mig. Jag hade fått en stroke, berättar Abdollah Fazelinejad.

– Jag är envis och vill inte känna mig handikappad. Men jag fick sitta i permobil och sedan rullstol och hade hemhjälp i 2,5 år. Ibland körde jag in i saker och det var jobbigt. Men Jesus hjälpte mig och Gud har alltid en plan som vi inte fattar någonting av från början. Nu kan jag göra allt själv.

Och det är tur, så mycket som han gör för andra.

– Jag har fått så mycket hjälp av Jesus att jag vill ge det vidare.

---

Fakta: Abdollah Fazelinejad

  • Nominerad till Årets medmänniska.
  • Engagerad i pingstkyrkan i Borås och har fört många inte minst nysvenska människor till tro.
  • Ålder: 72 år.
  • Bor: Borås.
  • Medlem: Pingskyrkan.

---

Fler artiklar för dig