Livsstil

”Att ta hand om skapelsen är tillbedjan, inte ett problem”

Peter Harris, grundaren av den kristna organisationen A Rocha, är på Sverigebesök och berättar om sorgen efter hustrun Miranda, och om sin kärlek till naturen

Längst ut på en av Skånes spetsar fick Peter Harris en idé. Tillsammans med sin fru Miranda grundade han naturvårdsorganisationen A Rocha, och nu finns den i 20 länder.
– Att ta hand om skapelsen är tillbedjan, inte till naturen utan till Gud, säger Peter Harris.

FALSTERBO. I Lotsvillan förbereder en amerikan som har arbetat i Kina, en indier som bor i London, en bonde från Wales och en kanadensisk professor kvällsmaten tillsammans. Dagen har varit full av tunga moln, och nu dånar regnet mot fönstren i kökets snedtak.

Falsterbo är en av norra Europas bästa platser för fågelskådning. Varje år mellan augusti och november passerar ungefär 500 miljoner fåglar över södra Sverige på väg längre söderut, och förra året räknades lite mer än 3,6 miljoner av dem vid Falsterbo fågelstation. Entusiaster från flera världsdelar brukar ta sig dit för att vara med i åtminstone några dagar.

Peter Harris, grundare av den kristna naturvårdsorganisationen A Rocha.

– Jag kom hit första gången för många år sedan, berättar Peter Harris. Förra året bodde jag här tillsammans med fågelskådare från flera länder, och i år bjöd jag med mig vänner. Jag är inte någon särskilt bra fågelskådare själv, jag är för mycket generalist, men jag är bra på att se till att människor får träffas!

Sitt andra besök i Falsterbo gjorde Peter Harris som en kurs om Psaltaren för unga teologer. Den gången började han fundera på att starta ett fältstudiecenter. Och den tanken var det som utvecklades till A Rocha, den kristna naturvårdsorganisationen som fyller 40 år i december och som är verksam i ett 20-tal länder.

Det finns en rad kristna rörelser som bedriver opinionsarbete i miljöfrågor, och A Rocha gör det också, men utgångspunkten för arbetet är de lokala naturvårdsprojekt som finns i alla länder med nationella A Rocha-organisationer.

– Jag blev prästvigd i den anglikanska kyrkan för att arbeta som missionär, berättar Peter Harris.

– Men det visade sig att den organisation som skulle skicka min familj till Tanzania ville att vi skulle flytta till en plats där det inte fanns någon skola för våra barn. Vi ville inte att de skulle bli tvungna att gå i internatskola. Då började vi tala om Portugal i stället, och om ett fältstudiecenter.

Det blev A Rochas första, och det är därifrån organisationen har fått sitt namn som betyder “klippa”.

säckodling i Kenya

I takt med att organisationen har vuxit har det blivit många andra projekt, bland annat kurser i hur man bygger vattenreningsfilter för hushållsbruk i afrikanska storstäder. I Malmöstadsdelen Elinelund arbetar en svensk A Rocha-gren med en naturstig och en stadsäng.

Olyckan har förändrat mitt liv, men den kan inte bestämma vad mitt liv är.

—  Peter Harris

Men när Peter och Miranda Harris var på resa i Sydafrika tillsammans med två andra A Rocha-medarbetare för tre år sedan råkade de ut för en bilolycka, och Peter Harris var den ende som överlevde den.

– Jag försöker fortfarande förstå vad livet är nu, säger han. Jag försöker komma tillbaka till det. Olyckan har förändrat mitt liv, men den kan inte bestämma vad mitt liv är. Kanske är det så att sorgen hittar sin plats och att allt annat växer runt den.

Under de mer än 35 år när Peter och Miranda Harris arbetade tillsammans i A Rocha, ägnade han sig mycket åt att träffa medlemmar och medarbetare, blivande medlemmar, tänkbara medlemmar och tänkbara finansiärer, och en del av de osannolika öppningar och lösningar som uppstod har han beskrivit i sina böcker.

Nu har Miranda Harris bok också kommit ut – deras dotter Jo Swinney har gjort i ordning det manus som familjen hittade efter hennes död och skrivit kompletterande delar.

– Miranda hade samlat material och skrivit i 15 år, men jag visste inte att hon hade kommit så långt med den, säger Peter Harris.

– Vi ville absolut ge ut den. Det är en bok om A Rochas hjärta. Miranda var alltid den som var mest noggrann med att tala om gemenskap.

A Place at the Table (En plats vid bordet) heter boken (Hodder & Stoughton) och kommer ut i både Storbritannien och USA. Det är boken som gör att Peter Harris och Jo Swinney ger sig ut på en lanseringsresa till elva nordamerikanska städer i oktober.

– Vi är en praktisk organisation. Vi frågar alltid: vad gör vi? säger Peter Harris. Och vi vill att alla ska vara välkomna.

Under sitt besök i Falsterbo har han mött en grupp svenska A Rocha-medlemmar. Magnus Köpman, som valdes till ny ordförande tidigare i år, känner han sedan de möttes som fågelskådare på 1980-talet.

– Kyrkornas miljöarbete är ofta svagare i rika länder, säger Peter Harris.

– Det kan vara svårt att förstå hur djup krisen är. Men det blir spännande att se vad som kommer att hända i Sverige. Ni har redan så många bra miljöorganisationer här. Och i gruppen som jag mötte finns det teknisk expertis, en djup tro som påverkar livet, internationella perspektiv … Jag tror att oavsett vilket projekt A Rocha Sverige väljer att arbeta med blir det ett hoppfullt tecken.

Hur är det att arbeta med miljöfrågor nu jämfört med före pandemin?

– Pandemin är ju egentligen ett tecken på hur trasig vår relation med skapelsen är. Tack vare vaccinet kunde vi ducka för kulan. Det kunde ha blivit så mycket värre. Jag tror inte att vi har lärt oss läxan på riktigt än.

fågelskådare

Men på frågan om hur det är att komma med ytterligare ett tungt ämne när världen försöker återhämta sig svarar han att miljövård inte alls är tungt.

– Det är ett ämne som är fullt av förundran. Världen är Guds. Att ta hand om skapelsen är tillbedjan, inte till naturen utan till Gud. Guds skapelse är helande för mig, mer än något annat. Miljön, klimatet och den biologiska mångfalden är inte ytterligare ett globalt problem som vi måste titta på genom den här dystra linsen – det är Guds värld vi ser, och han har lovat den en framtid. Jag förstår ju inte det som har hänt mig heller, men det är inte slut förrän det är slut. Vi får leva med hopp och glädje i det som finns.

Och ungas oro och förtvivlan?

– Jag skulle vilja be om ursäkt för det vi lämnar till dem. Jag önskar att vi hade gjort mer, jag är ledsen att vi inte har hunnit längre och att inte alla kyrkor är med i arbetet. Jag skulle ha önskat att effekten av det vi gör hade blivit större. Den verkliga trösten är att jag tror att Gud har byggt in helandet i skapelsen. Den helar oss, och ibland kan vi se att den helar sig själv.

---

Fakta: A Rocha och Peter Harris

  • Den kristna naturvårdsorganisationen, som betyder “klippa” grundades i Portugal 1983 och arbetar nu i ett 20-tal länder, bland annat Kenya, Uganda, Nya Zeeland, Peru, Tjeckien och USA.
  • Varje nationell organisation har minst ett eget naturvårdsprojekt, och till exempel i Kenya arbetar A Rocha med fågelmärkning och naturvård på Mwamba Conservation Centre vid kusten, medan systerorganisationen i Uganda arbetar med vattenrening och stadsodling inne i utsatta områden i städer.
  • Peter Harris är anglikansk präst, född 1952 och prästvigd för arbete i missionen.
  • Han volontärarbetade i Thailand som student och har sedan dess bott och arbetat i bland annat Norge, Portugal och Frankrike.
  • Tillsammans med sin fru Miranda grundade han A Rocha.
  • Han har skrivit böckerna Under the Bright Wings, Kingfisher’s Fire och Keeping Faith in Fundraising, den sista tillsammans med Rod J. K. Wilson.

---

Fler artiklar för dig