Livsstil

Le Puy-en-Velay har lockat pilgrimsvandrare sedan medeltiden

Tre vulkaniska toppar tronar i den franska byn Le Puy-en-Velay, startpunkten för den välkända vandringsleden mot Santiago de Compostela - Dagen träffar David inför hans pilgrimsvandring.

Pilgrimsorten Le Puy-en-Velay ligger vid tre vulkaniska toppar i det franska Centralmassivet. I dag är den känd som startpunkten för pilgrimsvandringen till Santiago de Compostela, men redan under tidig medeltid vallfärdade Karl den Store hit.

Vulkaner i Frankrike? Ja, det är faktiskt sant. Det handlar dock inte om “vanliga” vulkaner som uppstår där kontinentalplattor möts, utan så kallade heta fläckar. I det här fallet “knådade” inlandsisen jordskorpan och smälte ner berggrunden till magma, som sedan trängde upp. Men lugn, vulkanerna har slocknat för länge sedan. Senaste utbrottet var för över 6 000 år sedan.

I dag kröns Le Puy-en-Velays tre vulkantoppar av ett medeltidskapell, en järnstaty av jungfru Maria och av stadens katedral.

by

Framför katedralen samlas under sommarhalvåret varje morgon grupper av vandrare. Här får de ett symboliskt pilgrimspass av en nunna innan de ger sig av på marschen till Santiago de Compostela. Många ber också om välsignelse framför skyddshelgonet Sankt Jakob, och det kan behövas – det är nästan 160 mil till Santiago. Nu går långt ifrån alla hela sträckan i ett svep, men det är ändå ett kraftprov i ofta kuperad terräng.

pilgrim

En som tänkt göra vandringen i etapper är David Conceição. Han är från England och är inte speciellt religiös, men hans pappa är portugis så David har som han säger “katolicismen i blodet”. Han räknar med 70 dagars vandring allt som allt. I “pauserna” åker han hem till London.

När jag träffar honom är han i full färd med sista förberedelserna. Morgonmässan är redan klockan sju, sedan bär det iväg ut på vägarna.

– Det här är ett projekt jag velat göra i flera år, både av spirituella skäl och för att jag gillar att vandra, berättar David, som annars pluggar engelsk litteratur.

Innan avfärden har han tillbringat ett antal dagar i Le Puy-en-Velay.

– Vart man än går ser man någon av vulkantopparna. En väldigt speciell plats. Jag tycker Saint Michel d´Aiguilhe är mest fascinerande, säger han.

kyrka på klippa

Saint Michel d´Aiguilhe är ett kapell som byggdes i slutet av 900-talet för att helga Sankt Mikael. Platsen är minst sagt spektakulär: en 85 meter hög vulkanisk klippa. 268 trappsteg leder upp till helgedomen, samtliga huggna direkt ur klippan. Interiören är spartansk. De små fönstren släpper inte in mycket ljus, och stengolvet är ojämnt. Väggarna och taket i koret är täckta av fresker, dessvärre i ganska dåligt skick.

Redan romarna ansåg platsen vara helig och tillägnade den Mercurius, guden som var handelsmännens beskyddare.

Några hundra meter bort finns en högre klippa, Rocher Corneille. Här ståtar jungfru Maria i form av en järnstaty på toppen. Notre Dame de France, som den officiellt kallas, byggdes 1860 och råmaterialet var ryska kanoner som Frankrike några år tidigare erövrat i Krimkriget. En högst udda form av kanonisering!

“Järnladyn” vakar över stadens katedral, som ligger på en höjd nära foten av Rocher Corneille. En lång trappa leder upp till själva byggnaden, som är en blandning av romansk och gotisk stil. Barocka och framför allt bysantinska inslag finns också.

Många ber också om välsignelse framför skyddshelgonet Sankt Jakob, och det kan behövas, för det är nästan 160 mil till Santiago.

—  Björn Schüberg

Katedralen har en svart jungfru Maria samt Jesusbarn. Inte helt ovanligt i Frankrike. Flera teorier finns om den “Svarta Madonnan”: Att den har rötter i en tidigare kult av kvinnliga gudar som Kybele och Isis, att materialet mörknat genom århundradena, att den representerar bördig jord, samt att det handlar om inflytande från den etiopiska kyrkan.

Statyerna vi ser i dag är emellertid inte de ursprungliga, de blev uppeldade under franska revolutionen, utan är från sent 1700-tal.

Le Puy-en-Velay blev en pilgrimsort redan under 700-talet. Kristendomen var då en relativt ny företeelse i många delar av Europa. En källa berättar om en kvinna som led av svår feber och en dag fick en uppenbarelse. Hon skulle besöka klippan där katedralen nu står, vilket hon gjorde. Där föll hon i djup sömn, och vid uppvaknandet var febern borta. Bredvid henne på klippan satt jungfru Maria som sa att hon ville ha en kyrka uppförd på platsen.

Senare fick Le Puy-en-Velays biskop höra om händelsen och beslöt att bygga helgedomen. Men han saknade finansiering. Därför nöjde han sig med att plantera törnbuskar i väntan på pengar. Dagen efter sägs buskarna ha blommat för fullt, och biskopen blev övertygad om att platsen var välsignad.

Till slut var det påven som genomförde bygget, efter att ryktet om miraklerna nått ända till Rom. Ryktet ledde också till Le Puys utveckling till pilgrimsort, en utveckling som bara stannade av under den franska revolutionens sekulära iver på 1790-talet.

Som pilgrim behöver man inte vandra från Le Puy-en-Velay till Santiago de Compostela. Det går lika bra att cykla. René Schockmel och hans bror Roland från Luxemburg är två som valde bort apostlahästarna.

– Vi räknar med en dryg månad på sadeln till Santiago, men då tar vi det lugnt och passar på att njuta och besöka sevärdheter, berättar René som passat på att träna upp sig i Alperna.

– Kroppen behöver nog både välsignas och stärkas. Den här delen av Frankrike är bergig, och sedan väntar Pyrenéerna vid den spanska gränsen.

madonnastaty

---

Fakta: Le Puy-en-Velay

  • Resa dit: Le Puy-en-Velay ligger omgivet av berg i Centralmassivet, så var beredd på slingriga vägar om du tar bilen. Närmaste storstad är Lyon. Flyg Stockholm-Lyon tur och retur med lågprisbolag kostar från 900 kronor, från Köpenhamn från drygt 600 kronor. Tåg från Lyon till Le Puy-en-Velay tar två-tre timmar beroende på avgång. Byte i Saint Étienne.
  • Bästa tid: Sommarhalvåret. Mycket turister i augusti. September-oktober kan vara en fin tid i södra Frankrike.
  • Bo: Enklare hotell kostar från 450 kronor för dubbelrum. Vandrarhemmet har bäddar från drygt 200 kronor, se www.hifrance.org. Ett alternativ är det privata Gîte d´Etape dess Capucins med liknande priser.
  • Vandra: Se www.csj.org.uk (engelska) för information om den franska delen av pilgrimsvandringen från Le Puy-en-Velay till Santiago de Compostela.

---

Fler artiklar för dig