Livsstil

“Tonårsbibelskolan har gjort oss tryggare i tron”

Systrarna Moa och Olivia Jägerskog valde att djupdyka i Bibeln på sommarlovet

Moa och Olivia Jägerskog gillar att sola och bada, men de satsar också gärna ett par veckor av sitt sommarlov på att plugga Bibeln. Förra årets tonårsbibelskola gjorde dem både starkare och tryggare i sin tro, och nu packar Moa för att åka igen.

Just nu myllrar det av kristna läger för unga, men kanske är det inte alla som vet att tonåringar också kan åka på bibelskola under sommaren. Systrarna Oliva och Moa Jägerskog har testat. Förra året deltog de båda två, i en två veckor lång tonårs-bibelskola på Liljeholmens folkhögskola i Rimforsa i Östergötland.

– Under tonårsbibelskolan blev jag mycket säkrare i min tro, och det var skönt, för hösten efter började jag gymnasiet och i gymnasiet blir ens tro ifrågasatt en del, säger Oliva, 17 år.

Moa 14 år, kommer att åka i år igen:

– Jag skulle nog säga att det var under tonårsbibelskolan som jag verkligen förstod att jag har en egen tro. Att det inte bara är mina föräldrars tro.

Tonårsbibelskolan skiljer sig lite från ett vanligt läger, menar Moa och Olivia. Moa förklarar:

– Dagarna kretsar verkligen kring undervisningen. Det måste man vara beredd på. Jag blev först lite förvånad över att det var så mycket skola, men sedan gillade jag det.

Olivia håller med:

– Ja, man måste gå in för det. Först då blir det riktigt bra.

Den tonårsbibelskola som Moa och Oliva deltog i, vid Liljeholmen, var alldeles nystartad. Konceptet har dock funnits i Sverige sedan femtiotalet. Den äldsta tonårsbibelskolan är Flahult, utanför Hillerstorp i Småland. Flahults tonårsbibelskola finns fortfarande kvar och pågår just nu. Varje sommar tar man emot ungdomar från året de fyller fjorton år tills året de fyller nitton. Joel Lundgren är lägerchef för tonårsbibelskolan i Flahult. Han håller med om att det är skillnad mellan tonårsbibelskola att ett vanligt läger:

– Det här är verkligen som att gå en bibelskola, fast man gör det under två veckor på sommaren. Det är mycket fokus på undervisningen, men samtidigt tycker jag att det funkar även för dem som har spring i benen. Vi springer massor, vi spelar fotboll, såpabandy och badar, säger han.

Joel Lundgren, lägerchef Flahult tonårsbibelskola

Joel Lundgren förklarar att ambitionen bakom tonårsbibelskolorna är att forma unga människor till lärjungar:

– Vi vill ge dem verktyg för att följa Jesus i vardagen och utrymme för att fördjupa sig i Bibeln och det Jesus lär oss.

Att tonårsbibelskolan håller på under en längre än ett vanligt läger, är viktigt, tror han:

– Det händer något när vi får mer tid att gräva tillsammans i Bibeln, och Gud hinner göra mycket. Vi ser verkligen hur tonåringar förvandlas.

Sedan berättar Joel Lundgren om några fjortonåriga killar som deltog i tonårsbibelskolan för några somrar sedan. Det var killar som hade gått i kyrkan under hela sin uppväxt:

– När jag nattade dem en kväll frågade jag vad som varit bäst under dagen. Då satte sig en kille upp i sängen och sa att först i dag hade han äntligen fattat vad Jesus handlade om. Sedan satte sig andra två killar till upp och sa att det var likadant för dem.

Tonårsbibelskolorna i Sverige bedrivs av olika samverkansorganisationer med kopplingar till Evangeliska frikyrkan. Numera har också Svenska alliansmissionens ungdom (SAU) ett liknande koncept, som man kallar Sommarbibelskola.

Upplägget är ungefär det samma som på tonårsbibelskolorna. Moa beskriver hur en vanlig dag kunde se på hennes tonårsbibelskola på Liljeholmens folkhögskola:

– Man väcktes på morgonen och sedan var det frukost. Sedan hade vi morgonsamling och några lektioner. Efter det var det lunch och några lektioner till. Varje kväll var det samlingar med lovsång och någon som delade sitt vittnesbörd.

Att gå på så många kvällssamlingar var bra, tyckte Moa:

– Förut hände det ofta att jag bara satt av tiden om det till exempel var andakt på ett läger. Nu kom jag verkligen in i lovsången, säger hon.

Olivia Jägerskog 17, och Moa  Jägerskog 15. De har varit på tonårsbibelskola

Som deltagare på tonårsbibelskolan delas man in i tre klasser. Moa som var bland de yngsta på Liljeholmen fick gå i ettan:

– Vi gick igenom hur många böcker det finns i Bibeln, lite om vem som skrev dem och lite om sammanhangen som de kommit till i. Sedan tog vi upp olika teman, som till exempel bön.

Olivia som var äldre och redan hade gått ett år i konfirmation i sin kyrka hoppade in i klass två:

– För oss blev det lite fördjupning. Vi pratade om den personliga relationen med Gud. Om hur man kan ha en egen andakt och om hur tron kan bli ännu mer en del av mig, berättar hon.

Något som både Oliva och Moa gillade lite extra under tonårsbibelskolan var den schemalagda egna tiden då varje tonåring skulle vara för sig själv för att be, tänka och läsa Bibeln en stund:

– På vissa tonårs-bibelskolor kan man ha två timmar under en dag. Vi hade bara typ en halvtimme, och jag hade gärna haft mer. Dels var det en skön stund, för det är så intensivt att vara tillsammans med andra hela tiden. Sedan var det så bra att få öva på hur man kan hålla i gång sin tro och bönen på egen hand.

Olivia Jägerskog menar att just detta, att man får verktyg för att leva som kristen även när man kommer hem är speciellt för tonårsbibelskolan.

– När man åker på ett vanligt läger hamnar man lätt i en lägerbubbla och sedan är det stor risk att man tappar det när lägret är slut. Men efter tonårsbibelskolan fortsatte jag med egna andakter.

Även Moa tycker att hon fick med sig mycket från veckorna på Liljeholmen, som hon haft nytta av. Ändå är hon inte helt säker på att upplägget passar alla tonåringar:

– Jag gillade det verkligen, men jag vet att det var en del som blev ganska rastlösa under lektionerna, säger hon.

– Fast jag tycker att alla borde testa, kontrar Olivia. Det är ju så mycket mer än lektionerna. Gemenskapen och aktiviteterna och andakterna. Det gjorde mig verkligen starkare.

---

Fakta: Tonårsbibelskolor i Sverige

  • Tonårsbibelskolorna anordnas på fyra olika platser i Sverige: Liljeholmens folkhögskola i Östergötland, Flahult i Småland, Norrmjöle utanför Umeå och Götabro utanför Örebro.
  • Tonårsbibelskolan arrangeras av olika lokala, kristna samverkansorganisationer som teologiskt sett står under Evangeliska frikyrkan.
  • Svenska alliansmissionens ungdomsarbete Ung Tro ordnar ett liknande koncept, som kallas för Sommarbibelskola.



Fakta: Olivia och Moas tips till en tonåring som ska åka på tonårs-bibelskola:

  • Ta med rätt så mycket kläder, det hinner ofta bli så mycket olika väder!
  • Gå in för lektionerna, lyssna och anteckna, då blir det bra!
  • Ta med spel som du kan spela med dina nya kompisar. Det brukar uppskattas!
  • Ta vara på andakten och egentiden, du kommer att gilla den!


---

Fler artiklar för dig