Livsstil

”Jag hade bett Gud väldigt specifikt om en livskamrat”

Lars Rask: Jag såg en kvinna, nästan huvudet högre än de andra, och jag tänkte: ”Oj! Där är hon!”

Att Gud svarar på konkreta böner blev tydligt för Lars Rask. På EFS sommarkonferens i Timmernabben stod hon plötsligt där, kvinnan som skulle bli hans fru. Om han bara kunde ta mod till sig och våga fråga.

– Jag hade ju gått länge och väntat på att hitta en livskamrat, men det hade aldrig riktigt klickat till, säger Lars Rask.

För det är ju inte självklart att hitta den rätta, hur gärna man än vill. Och visst hade Lars Rask bett till Gud om hjälp och vägledning, men det var först efter att ha läst en bok av Dr David Yonggi Cho, pastor och grundare av en av världens största församlingar i Seoul, Sydkorea, som han insåg hur konkret man faktiskt kan be. I boken berättar Dr Cho hur han läste Bibeln och överväldigades av Guds löften om bön. Så Dr Cho bad frimodigt om ett skrivbord eftersom han inte hade något, men månaderna gick utan bönesvar. När Dr Cho i förtvivlan undrade varför Gud inte bönhörde honom, så kom svaret: vadå skrivbord, hur ska det se ut?

Lars Rask skrattar lite och beskriver hur Dr Cho började be om ett specifikt skrivbord i röd mahogny.

– Så jag tänkte att jag kanske måste be lika specifikt om en livskamrat. Därför började jag be om en kvinna som skulle vara ungefär lika lång som mig, ungefär lika gammal som mig och att vi skulle dela samma tro, berättar Lars Rask.

Vid den tiden bodde Lars Rask i Fristad utanför Borås, men åkte ner till Skåne för att hälsa på sina föräldrar, och där, på en konsert i Helsingborg hände något.

– Jag såg en kvinna, nästan huvudet högre än de andra, och jag tänkte: Oj! Där är hon!

Men Lars vågade inte ta kontakt den kvällen. Otroligt nog skulle han snart få en ny chans.

Under många år var sommarkonferensen i Timmernabben en självklar samlingsplats för bibelstudier, lovsång och gemenskap inom EFS, en missionsrörelse inom Svenska kyrkan. Konferensen finns inte kvar i dag, men för Lars Rask har Timmernabben fått livsavgörande betydelse. För det var där han såg henne igen, den långa och stiliga kvinnan.

Lars och Eva Rask.

– Vi bodde på en skola och när jag plötsligt såg henne stå där i trappan sa jag bara till mig själv: Lars, ta nu mod till dig!

Han fick veta från andra att hon hette Eva och att hon skulle flytta till Ängelholm – där Lars föräldrar också bodde. Då vågade han till slut gå fram och hälsa.

– Vi bytte adresser och när hon skickade ett julkort till mig samma år så kände jag bara att, wow, det här måste betyda något!

Över helgerna åkte Lars Rask ner till föräldrarna i Ängelholm, och där i EFS-kyrkan träffades han och Eva igen. Det visade sig att de var ungefär lika gamla.

– Hon var sex dagar äldre än mig och nästan lika lång som mig. Och vi hade samma kristna tro med samma längtan att hjälpa människor.

Den här gången sa det klick på riktigt. Lars och Eva blev ett par.

– Vi var ju inte helt unga, vi hade båda väntat ganska länge på att träffa någon, så när vi väl träffade varandra var det ingen större tvekan. Det var bara så det var, konstaterar Eva Rask.

När det några månader senare åter blev dags för sommarkonferens i Timmernabben så tog Lars och Eva tillfället i akt och förlovade sig.

– Det är det största som har hänt oss, säger Lars Rask och fortsätter, road av minnet:

– Sedan var det förstås en som skvallrade på oss, så 700 personer ställde sig upp och gratulerade oss.

Kristna konferenser är viktiga mötesplatser för människor som längtar efter förnyelse och utveckling i sin kristna tro. Men man ska inte heller underskatta möjligheten till möten mellan människor, menar Lars Rask.

– En sådan här konferens kan vara livsavgörande för många människor som längtar efter en livskamrat.

Då, på 1980- och 1990-talet var Timmernabben en av de kristna sommarkonferenserna som hade riktigt stor dragningskraft i södra Sverige.

– Miljön var väldigt öppen och inbjudande för att träffa nya människor och knyta nya kontakter, och så är det ju fortfarande på konferens. Man träffar likasinnade och vet att de människor du ser omkring dig har samma mål som du själv, säger Eva Rask.

I maj i år firade Lars och Eva 30-årig bröllopsdag tillsammans, och det här med sommarkonferenser har fortsatt som en röd tråd genom familjelivet, tillsammans med döttrarna som i dag är 24 och 26 år gamla.

– SommarOas brukar vi åka på och det har betytt jättemycket för våra barn och deras personliga utveckling, förklarar Lars Rask.

Han ger ett exempel på en särskild händelse i samband med en bönestund under konferensen där deltagarna fick skriva en bön på en liten lapp och sätta upp på väggen.

– Vår yngsta dotter hade läs- och skrivsvårigheter och då förklarade den här mannen för henne att om hon inte visste vad hon skulle skriva så kunde hon sätta ett kryss på lappen, för Gud vet exakt vad det handlar om. Det betydde enormt mycket för min dotter.

Lars och Eva Rask.

Att Gud har en plan och leder oss på rätta vägar är både Lars och Eva Rask övertygade om.

– Vi har fått så många bekräftelser genom åren på att det är “vi”, Eva och jag. Min hustru har fötterna på jorden så när jag svävar iväg så plockar hon ner mig, säger Lars och skrattar.

Eva instämmer:

– Jo, det är väl så det är, och även på andra hållet. Ibland behöver jag en spark i rätt riktning för att jag ska komma i gång. Nu har vi varit gifta i 30 år och känner varandra så väl. Man får en sådan förståelse för varandra.

Läs fler texter ur serien “Livet vände på konferensen”

Nyhemspredikantens ord träffade Hannah mitt i hjärtat

Peter Lewin: Utan Nyhem hade jag nog inte varit pastor i dag

Sarah Grenholm: Efter bönen på Lappis försvann min migrän

---

Fakta: Lars och Eva Rask

  • Bor: I Ängelholm.
  • Arbetar: Eva är biomedicinsk analytiker, Lars jobbar på en daglig verksamhet i Ängelholm.
  • Möttes: På sommarkonferens i Timmernabben 1990 och förlovade sig på samma konferens året efter.

---

Fler artiklar för dig