Livsstil

Peter Lewin: Utan Nyhem hade jag nog inte varit pastor i dag

“Jag fick möjlighet att ta tag i min egen relation till Gud”, säger pingstpastorn och Nyhemsveteranen

Om det inte vore för Nyhemsveckan hade Peter Lewin varken mött sin fru eller blivit pastor. I dag är han föreståndare i Pingstkyrkan i Alingsås och ordförande i programsektionen för konferensen som inleds med ungdomskonferens i helgen.
– För mig blev Nyhem en start på min egen relation till Gud, säger han.

Dagen får en pratstund med Peter Lewin dagen före hans fyrtioårsdag. Han fixar i köket medan han pratar och i bakgrunden hörs ljud från barn och familj. Pingstpastorn i Alingsås konstaterar snabbt att det är med stor tacksamhet över livet som han nu går in i medelåldern.

Vårt samtal ska komma att handla om Nyhemsveckan och det står snart klart att Peter Lewin har just Nyhem att tacka för mycket.

– När jag var 16 år följde jag med en ungdomsledare från min hemförsamling i Värmland ner till ungdomshelgen på Nyhemsveckan. Jag hade varit där förut men inte riktigt fått feeling. Jag såg mest fram emot att få träffa mina kusiner som brukade vara där, berättar han.

Men dagarna blev inte som Peter trott. Han upplevde en stark längtan efter Gud och när ungdomshelgen var över och han kommit tillbaka hem igen bestämde han sig efter några dagar för att återvända till konferensen.

– Det var något som drog i mig och när jag kom tillbaka till själva Nyhemsveckan som följer efter helgen fick jag ett starkt gudsmöte. Jag fick hjälp i bön med olika saker jag brottades med och jag fick möjlighet att ta tag i min egen relation till Gud. Det blev en nystart.

Vad kom den här stunden på Nyhem att betyda i ditt liv rent konkret?

– Den händelsen angav en ny livsinriktning för mig. I dag kan jag se att det inspirerade mig till att börja jobba med unga människor på olika sätt. Jag vet inte ens om jag skulle ha varit pastor i dag utan den upplevelsen. Det var omvälvande och en erfarenhet som jag senare tagit med mig in i pastorsyrket – detta att man faktiskt kan ta stora beslut som ung och att det kan hålla.

Peter Lewin stannar upp i berättelsen, för det finns nämligen en till djupt personlig aspekt där Nyhemsveckan kommit att spela en avgörande roll för honom. Det var just där det sa klick mellan honom och Hanna, hans hustru sedan 14 år tillbaka.

Första gången de träffades var inför nyåret 2006 på den kristna nyårsfestivalen Unite i Sundsvall. Peter var med i sin roll som ungdomspastor och Hanna ledde lovsång under festivaldagarna.

– Hennes första intryck av mig var kanske inte helt klockrent. Jag gjorde en galen dans från scenen och fick alla deltagare att dansa med. Hanna har berättat att hennes spontana tanke var att någon borde ta ner den där killen, han gör ju bort sig. Men sedan insåg hon att jag nog hade rätt mycket självdistans trots allt. Jag gjorde bland annat en “stagedive” ner från scenen som hon tyckte var ganska rolig, säger Peter och skrattar åt minnet.

Sträckta händer under lovsång i nyhemsveckan 2016.

Det var dock först när Hanna och Peter möttes på Nyhemsveckan en tid senare som det sa klick på allvar.

– Under den där veckan skötte jag texterna till lovsången och Hanna var med och sjöng. Vid något tillfälle kom hon och några andra från lovsångsteamet in i vårt lilla teknikhus. Jag tror att hon behövde låna en dator med internetuppkoppling. Men det ledde till att vi började prata mer och sedan hängde vi jättemycket under veckan. Vi spelade volleyboll när vi var lediga och samtalade mycket.

– Jag tänkte först att om inte annat så har jag åtminstone fått en ny vän. Men ganska snabbt klickade det till och relationen utvecklades till något mer än vänskap. Det här är 16 år sedan och nu har vi hunnit vara gifta i 14 år och har tre barn.

Vad skulle du säga att Nyhemsveckan betyder för dig?

– Det är en plats där jag både upplevt Gud och senare också fått vara med och ta ansvar och växa. Jag har jobbat med en massa olika saker under konferenserna: från projektorn till nattkaféet och ungdomsdelen av konferensen. På senare tid har jag också suttit i styrelsen och nu jobbar jag med själva programinnehållet under konferensen.

Nyhemsveckan

Har konferensen blivit mer förknippad med jobb än med gudsmöten i takt med att du engagerat dig mer?

– Nej, jag tycker att jag fortfarande möter Gud på Nyhem, även om det så klart kan vara mycket jobb. Men för mig och Hanna är det också en plats vi älskar att åka till som familj. Vi har kommit hit varje år sedan vi träffades, till och med när vår son Lo var nyfödd ville vi komma en kortare sväng. Det är en väldigt viktig plats för oss.

Vad ser du mest fram emot på Nyhem i år?

– Att få ha en massa människor på plats i igen. Nyhem är ju en gemensam mötesplats där man träffar folk man inte möter annars under året. Jag ser framemot att det ska bli liv och rörelse på Nyhemsområdet under konferensen. Efter två år med digitala konferenser känns det underbart att få mötas, be och lovsjunga med människor igen.

---

Fakta: Peter Lewin

  • Ålder: 40 år.
  • Yrke: Föreståndare i Pingstkyrkan i Alingsås.
  • Familj: Hustrun Hanna och tre barn.
  • Gör på Nyhemsveckan: Ordförande i programsektionen under konferensen.

---

Fler artiklar för dig