Livsstil

Sofia Dalén: Jag känner att Gud finns

Komikern och youtubern i stor intervju • Om uppväxten i Jönköping: Det var coolare att vara med i frikyrkan än i Svenska kyrkan.

Sofia Dalén minns frikyrkotjejen från uppväxten i Jönköping som hörde Jesu röst när hon rakade benen. Det gjorde inte Sofia. I podden Dagens människa beskriver hon att hennes engagemang i Svenska kyrkan ibland blev ifrågasatt under tonårstiden, men att hon själv alltid känt att hennes tro räcker.

Det senaste halvåret har jag kommit att storgilla henne. Den småländska tjejen klädd i vit byxdräkt som inte verkar skämmas ett dugg över att hon ständigt blir skitig när hon kastar sig över utmaningarna i tv-programmet Bäst i test. Tillsammans med mina barn har jag skrattat åt hur hon rullar sig i gräset och blir nedsprutad med ketchup framför kameran, och även denna dag när hon kliver in i studion för att vara gäst i podden Dagens människa, inleder hon prestigelöst:

– Jag sitter gärna på den här hårdaste stolen. Jag älskar att sitta hårt och jag kan sova på golvet. När jag var tonåring och åkte på konfirmationsläger sov jag gärna på golvet. Gjorde inte ni det när ni var på läger?

Sofia Dahlén_Bäst i test

Sofia Dalén är 31 år gammal, och har arbetat som radiopratare, komiker och programledare i sju år. De senaste åren har många följt hennes Youtubekanal där hon tillsammans med kompisen Kalle Möller lagar mat tillsammans med kändisar i programmet Paradrätten. Men det är först under det senaste halvåret som hon blivit känd för en bredare publik genom SVT:s Bäst i test. När programledaren David Sundin ringde blev hon glad, men hon förstod ändå inte riktigt hur stor förändringen skulle bli.

– Det är något med att vara i tv på bästa sändningstid. Man kan väl kalla det Bäst i test-effekten. Plötsligt stirrar alla på en när man är någonstans. Vuxna, barn och säkerhetsvakter, alla. Det är konstigt, för själv känner jag mig ju likadan som innan.

Att Sofia Dalén inte har drabbats av hybris, trots uppmärksamheten, är tydligt. Hon har inte heller några problem att prata om sin uppväxt i Jönköping. Sveriges Jerusalem, staden som myllrar av kyrkor och vars kristna prägel även formade mycket av Sofia Daléns barndom.

– Jag är en person som gärna pratar om min barndom, för jag tycker så mycket om att tänka på den. Jönköping var som en stor community av kyrkor och jag gillade det. När jag sedan flyttade till Stockholm förstod jag hur annorlunda det var. Folk blev så förvånade över att jag hade koll på olika präster och så.

Sofia Dahlén_Bäst i test

Sofia Daléns föräldrar var, som hon själv säger, “inte superkristna”. Men de gick en del till Svenska kyrkan, och här blev Sofia som tonåring mycket engagerad. Hon åkte på läger, både som deltagare och ledare. Hon ansvarade för det rullande schemat för kyrkkaffet i sin församling och en sommar arbetade hon vid en av de lantliga vägkyrkorna som stod öppna för turister.

– Det var världens mysigaste sommarjobb. Varje morgon tog jag min trampmoppe ut till Sanseryds kyrka. Där guidade vi besökarna och bjöd dem på fika i prästgården. Sedan ringde vi i klockorna och höll i andakt.

Jag gillar att skämta om frikyrkan. Samtidigt skämtar jag med hjärta. Jag har en egen relation till hela den uppväxten.

—  Sofia Dalén

Under andakterna läste Sofia Dalén texter, böner och tände ljus. Många av dessa böner och sånger sitter kvar i hennes minne än i dag. Då och då läser hon någon av dem för tittarna eller gästen i Youtubekanalen.

– Jag älskar bönen som handlar om bräckliga lerkärl, säger hon och ler drömskt. Kan vi inte googla upp den?

Vi får fram överlåtelsebönen, skriven av Margareta Melin och Sofia Dalén läser med stor inlevelse:

“Därför överlämnar jag mig åt dig utan fruktan och förbehåll. Du som lägger din skatt i bräckliga lerkärl.”

I den andäktiga stämningen som uppstår är det lätt att fortsätta prata om Sofia Daléns egen tro:

– Jag har nog tänkt att min tro inte är så personlig. Den hör liksom ihop med kyrkan och hela den gemenskapen.

Sofia Dalén har själv alltid känt att hennes tro duger. Men ibland, när hon som tonåring följde med sina kompisar till olika frikyrkor i Jönköping, möttes hon av konstiga kommentarer.

– I Jönköping var det coolare att vara med i Pingstkyrkan, så dit följde jag gärna med. Killarna där var dessutom supersnygga. Men när jag berättade att jag var med i Svenska kyrkan svarade de ofta lite nedlåtande. Som om det inte var tillräckligt coolt och som om jag inte var kristen på rätt sätt.

Sofia Dalén minns att det där provocerade henne.

– De hade ju ingen aning om vad jag upplevde i min kyrka.

Någonstans, menar hon, sitter den nedlåtande tonen från de frikyrkliga tonåringarna också kvar som en liten tagg inom henne.

– Det är nog därför jag gillar att skämta om frikyrkan. Samtidigt skämtar jag med hjärta. Jag har en egen relation till hela den uppväxten.

Hur har du det med Gud i dag?

– Ja, det är så stor fråga och då blir det så personligt. Jag har svårt att sätta fingret på vad Gud är, men jag känner att Gud finns.

Sofia Dalén håller med om att det finns något motsägelsefullt i hennes sätt att beskriva sin tro. Å ena sidan deklarerade hon alldeles nyss att tron mer hänger ihop med kyrkan och gemenskapen, å andra sidan säger hon att hon faktiskt själv känner att Gud finns.

– Hm, min tro är nog rätt så personlig ändå, säger hon fundersamt.

– Det kanske är de där kommentarerna från frikyrkliga kompisar som gör att jag har svårt att identifiera mig med en sådan tro. Inte ska väl jag, liksom.

Oavsett vad andra har sagt eller tyckt om Sofia Daléns tro konstaterar hon att den alltid funnits där. Som en trygghet och som något högre att vända sig till när hon själv eller någon annan har det jobbigt.

– Okej, jag kanske inte har hört Jesu röst när jag rakar benen, som en tjej i en av frikyrkorna jag besökte sa att hon gjort. Då kände jag mig lite utanför. Men jag har alltid känt mig lugn i att jag kan be.

Något annat som Sofia Dalén verkar ha nära till är att stämma upp i en psalm på beställning. Podcasten Dagens människa avslutas alltid med att gästen ska önska en kristen sång eller psalm. Många gäster brukar ha svårt att komma på någon, men Sofia Dalén har i stället svårt att välja. Med påsken i färskt minne föreslår hon först Uppstått har Jesus, hurra hurra från hennes tonårstid, men efter några misslyckade provsjungningar enas vi om klassikern Dina händer är fulla av blommor. Sofia Dalén antar utmaningen.

- Halleluja, hallelujaaaa, sjunger hon så högt att det hörs genom redaktionsväggarna.

---

Fakta: Sofia Dalén

Fakta: Sofia Dalén.

Född: 24 augusti 1990 i Grästorp, Jönköping.

Bor i dag: I Stockholm.

Familj: Pojkvän.

Yrke: Programledare, komiker och poddare. Driver podcasten “Widerström Dalén” tillsammans med Karolina Widerström, och dessutom Youtube-programmet “Paradrätten” tillsammans med Kalle Möller.

Aktuell som: En av de tävlande i säsongens “Bäst i test” i SVT.

Kristen sång: “Dina händer är fulla av blommor”, eftersom det varit påsk. Annars älskar Sofia låten “Morgonluft” av Per-Erik Hallin.

---

Hör mer i podden

Om varför Sofia Dalén valde att ha byxdräkt i “Bäst i test”.

Om kyrktanten som hade svårt att tåla Sofia.

Om vad Sofia tycker om lekarna på olika frikyrkobröllop.

---

Fler artiklar för dig