Livsstil

”Dopet i Jordan var det absolut starkaste jag varit med om”

Till “Heliga landet” Israel kommer folk från hela världen för att fira påsk på platser där Jesus rörde sig.

På samma mark där Jesus vandrat, har nu även Joakim Bengtsson från Växjö gått. Under sin resa valde han att döpa sig i samma flod som Jesus själv blev döpt.
– Det var det absolut starkaste jag varit med om i hela mitt liv, säger 43-åringen.

Till Israel vallfärdar människor från hela världen, särskilt vid påsk, för att få besöka de platser som omnämns i Bibeln. Där finns bland annat Getsemane, trädgården där Jesus bad natten innan han skulle korsfästas. Där finns också Födelsekyrkan, gravplatsen och Gennesarets sjö.

När Dagen når Joakim Bengtsson har han nyligen kommit hem från sin resa till Israel. Han är fortfarande uppfylld av sina upplevelser.

– För mig blev den här resan helt avgörande för min kristna tro, säger Joakim Bengtsson, som kallat sig kristen i ungefär två år.

– Det blev starkare än jag kunde ana.

Israelresa

Han växte inte upp i ett kristet hem, men menar att han alltid trott på Gud. Joakim döptes och konfirmerade sig under barndomen och började som vuxen söka andlighet i lite olika spår. Han har bland annat varit inne i buddhismen, och antog då smeknamnet “Yin Yang”. Men för två år sedan fick han upp ögonen för Jesus och fann där en kärlek som han aldrig tidigare mött.

– Det är lite nytt för mig det här och jag vet inte hur man benämner olika saker, men det känns som att den helige Ande har guidat mig hit. Jag har alltid vetat att det finns något mer – min andliga resa slutar här hos Jesus.

Joakim hade en stark längtan att som nybliven kristen få komma till Israel, för att med egna ögon få se miljön där Jesus levde och verkade. Han googlade sig fram och hittade en guidad resa, där Anders Sjöberg, bibellärare och pastor i Equmeniakyrkan, var guide. Resan kom att bli ett minne för livet.

– Det var osäkert om den skulle bli av, med tanke på pandemin och även andra grejer. Men alla motgångar löste sig, det har känts som att vägen har banats för mig, ovanifrån.

Joakim och gruppen guidades runt till många viktiga platser, men ett besök blev särskilt viktigt för Joakim personligen.

När det var dags att besöka Jordanfloden, platsen för Jesu dop, frågade Joakim om Anders Sjöberg kunde döpa honom där. Joakims röst bryts när han ska berätta om händelsen.

– När jag frågar om det går att lösa, så säger Anders … Joakim tystnar i telefonen, märkbart berörd av det han berättar.

– Då säger han att det vore en välsignelse för honom att få döpa mig. Och det var helt magiskt. Vi kom ner till floden, solen sken, det var alldeles stilla, hela gruppen är med. Jag hade köpt en vit dopdräkt, jag ville liksom göra det som på Jesu tid. Jag duschade inte direkt efteråt, för jag ville ha kvar känslan ett tag till.

Israelresa

Joakim är lycklig över att ha fått göra Israelresan – att ha fått uppleva atmosfären där med alla sina sinnen. Han berättar hur han plockat med sig stenar från några av platserna, för att påminna sig om att han faktiskt varit där.

– Jag kände en sådan vördnad – vem är jag som förtjänar det här? Och ändå får jag förtjäna det.

Glädjen är påtaglig genom luren.

Joakim, som nyligen flyttat till Växjö, där han jobbar som hundförare inom polisen, längtar att få fördjupa sin nyvunna tro. Han tar del av församlingslivet dels i Ulriksbergskyrkan i Växjö, dels i ortodoxa kyrkan i Kristianstad. Han har även gått en Alphakurs i kristen tro och går nu fortsättningskursen. Israelresan beskriver Joakim som en nystart i den tro som han hittat hem i.

– Det var de bästa dagarna i hela mitt liv. Särskilt när jag döptes. Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att det skulle bli så starkt.

– Jag kommer definitivt att bära med mig det resten av mitt liv, säger Joakim Bengtsson.

Fotnot: Rent formellt handlade det i Joakims fall om dopförnyelse eftersom han sedan tidigare var döpt i Svenska kyrkans ordning.

---

Fakta: Joakim Bengtsson

  • Bor: I Växjö.
  • 43 år gammal.
  • Gör: Arbetar som hundförare inom polisen.
  • Övrigt: Går till Ulriksbergskyrkan i Växjö och ortodoxa församlingen i Kristianstad.

---

Fler artiklar för dig